-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Elektroninis receptas prigijo ne visur – Pasvalio ir Širvintų ligoninėse tokių išrašyta vos po vieną

Lietuvoje per metus išrašyta daugiau kaip 80 tūkst. elektroninių receptų, paprastų – milijonas vos per vieną mėnesį. Kai kurios gydymo įstaigos per metus sugebėjo elektroniniu būdu išrašyti vos po vieną receptą. Tai Pasvalio ir Širvintų ligoninės, skelbia TV3 „Žinios“.
Elektroninis receptas
Elektroninis receptas / 123rf.com nuotr.

Tuo tarpu kitos gydymo įstaigos šia galimybe visai džiaugiasi. Štai Centro poliklinika Vilniuje per metus išrašė 33 646 elektroninius receptus, o Lietuvos sveikatos universiteto ligoninė „Kauno klinikos“ – 8476.

Daugiau kaip prieš metus Lietuvoje įdiegta elektroninio recepto sistema. Vaistininkai tikina, kad per šį laiką būta įvairiausių trikdžių.

„Programa iš pradžių, aišku, strigo labai. Buvo problemų ir iš vienos pusės, ir iš kitos pusės, o šiuo metu iš tikrųjų aptarnavimas greitėja ir vaistininkui yra lengviau aptarnauti klientus su elektroniniu receptu nei su popieriniu“, – sako „Euro vaistinės“ atstovė Asta Trumpienė.

Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, sveikatos įstaigos per metus išrašė daugiau nei 80 tūkst. elektroninių receptų. Tačiau tokie skaičiai naujos valdžios nedžiugina, mat yra įstaigų, kurios per metus teišrašė po vieną tokį receptą.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatas į sveikatos ministrus Aurelijus Veryga mano, kad sistemą reiks peržiūrėti ir taisyti.

„Jeigu man liepia, kaip kažkokiam naudotojui, naudoti sistemą, tai aš turiu būti apmokytas, kad aš ta sistema mokėčiau naudotis, kad man būtų tikrai aišku, kaip ji veikia, kaip funkcionuoja, ir to nebuvo irgi padaryta. Mes norime, kad startuotų kažkas, ką žino tik keli žmonės“, – sakė jis TV3 televizijai.

Visai elektroninei sveikatos sistemai kurti išleista apie 30 mln. eurų. Iš jų elektroniniam receptui – apie milijoną eurų.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Receptas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Receptas

Pasak opozicinės Tėvynės sąjungos atstovo Antano Matulo, pinigai išmesti lyg į balą. Teisybės jis žada ieškoti Generalinėje Prokuratūroje.

„Dėl rinkimų buvo nesikreipta į prokuratūrą, bet raštą esu paruošęs, surinksiu Seimo narių parašus ir kreipsimės į prokuratūrą, kad vis dėlto surastų atsakingus asmenis ir nubaustų ir kažką, matyt, pasodintų, nes akivaizdu, kad lėšos yra tiesiog iššvaistytos“, – sakė jis.

A.Veryga galimybe kažką nubausti abejoja. Anot jo, jei nebuvo padarytas nusikaltimas, o tiesiog tingėta, prokurorai vargu, ar ras atsakinguosius.

Sveikatos apsaugos viceministrė Jūratė Sabalienė tikina, kad pastaruoju metu elektroniniu receptu jau naudojamasi aktyviau.

„Buvo pasiūlymų tobulinti sistemą, į ką Sveikatos apsaugos ministerija atsižvelgė, atliko patobulinimus, kurie palengvino iš tikrų darbą gydytojams išrašant“, – sakė ji.

Pasak viceministrės, gydytojui elektroninį receptą išrašyti užtrunka 0,5 – 1,5 minutės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius