-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Erekcijos sutrikimų patiria kone kas trečias vyras

Tyrimų duomenys rodo, kad įvairius erekcijos sutrikimus patiria maždaug kas trečias 40 metų ir vyresnis vyras. Vis dėlto į gydytojus dėl šios problemos kreipiasi toli gražu ne kiekvienas. Nors šiandien lytinei sveikatai skiriama vis daugiau dėmesio, tačiau patys žmonės dar nelinkę problemų spręsti iš karto. Kartais apie vyrų išgyvenimus nežino net jo antroji pusė.
Neišsimiegojęs vyras
Erekcijos sutrikimų patiria kone kas trečias vyras / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Sveikata Erekcija

Situacija po truputėlį gerėja – vis daugiau vyrų įsidrąsina kalbėti apie šią problemą. Ir tai džiugu, nes pasirodo, kad erekcijos sutrikimai gali pranešti apie kur kas rimtesnes sveikatos problemas.

Dėl kokių priežasčių sutrinka lytinė funkcija?

Daugelis mano, kad erekcijos sutrikimams daugiausiai įtakos daro amžius. Taip, kuo vyresnis vyro amžius, tuo erekcijos sutrikimų tikimybė yra didesnė. Vis dėlto lytinės funkcijos problemų patiria ir visai jauni vyrai.

Dažniausiai erekcijos sutrikimų atsiranda dėl kraujotakos problemų, o šios problemos neretai susijusios su ilgalaikiu stresu, nekontroliuojama arterine hipertenzija, kitomis širdies ir kraujagyslių ligomis. Erekcijos funkcijai labai kenkia nutukimas ir antsvoris, rūkymas, piktnaudžiavimas alkoholiu. Jei žalingais įpročiais piktnaudžiaujama metų metus ir (arba) jei kiti veiksniai veikia ilgesnį laiko tarpą, tai erekcijos sutrikimų tikimybė tampa itin didelė.

Kokios priežastys dažnesnės vyresniems vyrams, o kokios – jaunesniems?

Vyresniems vyrams erekcijos sutrikimų dažniau kyla dėl kraujotakos problemų, pavyzdžiui, aterosklerozės, ilgiau negydytos arterinės hipertenzijos, tam tikrų širdies ir kraujagyslių ligų ir t.t. Vis dėlto šiuolaikinis gyvenimo būdas tokių problemų gali sukelti ir ganėtinai jauniems vyrams, ypač jei jie propaguoja labai nesveiką gyvenimo būdą, yra nutukę, rūkantys ir pernelyg mažai judantys.

Gydytojai pastebi, kad jaunesniems vyrams gana dažnai būdingas psichologinis veiksnys. Erekcijos sutrikimų gali atsirasti dėl įvairiausių psichologinių problemų – sudėtingų santykių su partnere, liūdinančių atsiminimų ar sunkių ir nerimą keliančių gyvenimiškų patirčių. Normaliai ir kokybiškai erekcijai gali trukdyti nepasitikėjimas aplinka ir partnere, bijojimas susilaukti vaikų ar užsikrėsti lytiškai plintančiomis ligomis, kylančios įvairios baimės ir t.t. Žinoma, įvairius psichologinius sunkumus gali patirti ir vyresni vyrai. Be to, organinės priežastys gali pasireikšti kartu su psichologinėmis priežastimis, tai yra, kartais būdingi ir mišrūs veiksniai.

Taigi jaunesniems vyrams psichologinis faktorius gali būti lemiamas. Tuo tarpu vyresniems vyrams erekcija paprastai sutrinka dėl organinių priežasčių. Jiems psichologinis faktorius pasireiškia vėliau, nes kyla neigiamų jausmų dėl atsirandančių ir vis stiprėjančių erekcijos sutrikimų. Būtent šie neigiami jausmai gali pakišti koją ir kitiems bandymams suartėti. Pakliūnama tarsi į užburtą ratą, iš kurio vyrui be antrosios pusės palaikymo ir profesionalios pagalbos išeiti tampa labai sunku.

Erekcijos sutrikimų dažniau nustatoma psichikos ligomis sergantiems vyrams. Tai depresija, bipolinis sutrikimas, gereneralizuotas nerimo sutrikimas, šizofrenija ir kt. Erekcijos sutrikimų gali atsirasti ir dėl įvairių urologinių ligų, tačiau tokie atvejai pasitaiko rečiau.

Kodėl pirmiausiai nukenčia būtent lytinė funkcija?

Varpos kraujagyslės yra itin siauros. Jų skersmuo tėra siekia vos vieną – du milimetrus. Širdies kraujagyslių skersmuo didesnis, todėl būtent varpos kraujagyslėms pirmiausiai pakenkia įvairūs kraujotakos sutrikimai, lėtinės ligos ir netinkamas gyvenimo būdas. Erekcijos sutrikimai gali pranešti apie gresiantį infarktą ar insultą, nes smulkiosios kraujagyslės pažeidžiamos pirmiausiai. Taigi į juos reikėtų atkreipti dėmesį ne tik dėl lytinio gyvenimo kokybės, bet ir dėl galimos grėsmės sveikatai.

Ką daryti, jei erekcijos funkcija kelia nuogąstavimų?

Pirmiausiai pasikalbėkite su savo antrąja puse. Kitas žingsnis – šeimos gydytojo ir gydytojo urologo konsultacija. Neretai pakanka atviro pokalbio ir prarastas pasitikėjimas savimi sugrįžta.

Populiariausias erekcijos sutrikimų gydymo metodas šiandien yra gydymas vaistiniais preparatais, kurie pagerina kraujo į varpą pritekėjimo procesus. Jis gali būti derinamas su psichoterapija. Beje, Lietuvoje jau yra antros kartos vaistas, veikiantis greitai, padedantis išsaugoti spontaniškumą ir sukeliantis mažiau nepageidaujamų reiškinių. Apie tokio gydymo galimybes būtinai pasitarkite su savo gydytoju. Receptiniai vaistai turi būti vartojami atsakingai, o savigyda, deja, gali pridaryti tik dar daugiau žalos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius