-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 11 05

Šiltas ruduo neleidžia užmigti erkėms: tarp jų sukeliamų ligų komplikacijų – ir neįgalumas

Jei manote, kad erkės šiuo metu miega ir tikimybė užsikrėsti erkiniu encefalitu yra lygi nuliui – klystate. Pasak specialistų, šylant klimatui, erkės aktyvios gali išlikti net iki lapkričio vidurio.
Erkė
Erkė / 123RF.com nuotr.

Tad dar nevėlu pasiskiepyti, mat skiepai nuo erkinio encefalito kol kas yra pagrindinė ir svarbiausia profilaktikos priemonė.

Apie tai, kuo pavojinga ši liga, kaip atpažinti pirmuosius jos požymius ir kaip teisingai ištraukti erkę – portale manodaktaras.lt kalbamės su „Konstitucijos klinikos“ gydytoju infektologu Mindaugu Paulausku.

Asmeninio archyvo nuotr./Mindaugas Paulauskas
Asmeninio archyvo nuotr./Mindaugas Paulauskas

– Kas žmogų labiausiai gąsdina, išgirdus apie erkinį encefalitą (EE)?

– Manau, žmogų labiausiai gąsdina galimos šios ligos komplikacijos, galinčios sukelti neįgalumą, t. y. didesnio ar mažesnio laipsnio parezės, paralyžius.

Erkinis encefalitas – pavojingas, nes pažeidžia centrinę nervų sistemą, sutrinka žmogaus koordinacija, eisena, jaučiamas stiprus galvos skausmas, pykinimas, vėmimas. Gali sutrikti sąmonė, ištikti traukuliai. Progresuojant ligai, pažeidžiama ir periferinė nervų sistema, gali išsivystyti vangios parezės, sąlygojančios paralyžių.

Šiais metais yra buvę sunkių erkinio encefalito atvejų, kuomet liga sukėlė visišką paralyžių, buvo taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija arba suformuojama tracheostoma (specialus vamzdelis trachėjoje), per kurį pacientas kvėpuoja – žmogus negali savimi pasirūpinti, tampa neįgalus, priklausomas nuo kitų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius