Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Estetinis dantų plombavimas: kaip turėti ne tik gražius, bet ir tinkamai funkcionuojančius dantis

Dantys turi ne tik būti gražūs, bet ir tinkamai funkcionuoti, tvirtina specialistai. „Estetikos be funkcijos nėra“, – įspėja odontologijos klinikos „Kauno denticija“ specialistė Kristina Karpavičienė. Medikės žodžiais, kiekvienas plombavimas turi būti estetinis, bet pirmiausia būtina galvoti apie funkciją.
/ iStock nuotr.
Temos: 2 Stomatologas Dantys

– Kas yra estetinis plombavimas – dantų gydymas ar tik grožio suteikianti procedūra? – paklausėme K.Karpavičienės.

– Jis apima ir gydymą, ir dantų grožio procedūras. Ar tai bus gydymas, ar tik grožio procedūra, priklausys nuo konkrečios situacijos. Estetinis gali būti ėduonies pažeisto danties plombavimas, senos nekokybiškos restauracijos pakeitimas nauja. Taip pat gali būti ir viso priekinio danties ar kelių dantų padengimas, keičiant spalvą, formą, ilgį.

Estetinį plombavimą siūlyčiau, kai žmogus nepatenkintas dantų estetiniu vaizdu: senomis, plombomis, nudilusiais, spalvą pakeitusiais dantimis, negražia jų forma. 

– Kam jo apskritai reikia? Ar, svajodama apie gražesnę šypseną, galėčiau prašyti estetinio plombavimo, ar pirmiausia siūlytumėte tokį norą įvertinti iš medicininės pusės?

– Būtinai reikėtų įvertinti. Pasitaiko situacijų, kai žmogus, atėjęs grožio, nelabai įsivaizduoja, kiek gali sau pakenkti. Grožio jis gaus greitai, čia ir dabar, o rezultatas sveikatai gali būti neigiamas. Dantys yra ne tik kramtymo aparato dalis, bet ir turi ryšį su visu kūnu. Jei dantį greitai nušlifuojame, pakeičiame jo kryptį, tą dieną pacientas pagražėja, bet vėliau pajuntama žala kitoje vietoje. Galime lemti net žmogaus laikyseną, išprovokuoti galvos skausmus.

Estetinio plombavimo galimybės didelės, bet pirmiausia būtina ištirti pacientą ir suplanuoti gydymą. Dažnai iki apsilankymo pacientai ne visai tiksliai žino savo situaciją ir tikisi labai paprasto gydymo ir greito rezultato, tačiau gavę visą informaciją iš gydytojo ryžtasi kitokiam gydymo planui, nei įsivaizdavo iki to. 

 

Estetinis plombavimas dažnai yra tik sudėtingo gydymo plano dalis.

„Šios dienos“ pacientai, kaip aš vadinu, – skubantys, lekiantys, patiriantys stresą, dažnai turintys stipriai nudilusius dantis nėra tie, kurių problemas galima išspręsti per vieną vizitą. Neretai estetinio plombavimo specialistui tenka dirbti komandoje su kitais specialistais (ortodontu, ortopedu ir taip toliau).

– Kada ir kam siūlytumėte estetinį plombavimą? Ar jis tinkamas bet kuriam žmogui?

– Estetinį plombavimą siūlyčiau, kai žmogus nepatenkintas dantų estetiniu vaizdu: senomis, spalvą pakeitusiomis plombomis, savo dantų vaizdu – nudilusiais, spalvą pakeitusiais dantimis, negražia dantų forma.

„Kauno Denticijos“ nuotr./Kristina Karpavičienė
„Kauno Denticijos“ nuotr./Kristina Karpavičienė

– Kiek procedūra užtrunka, ar ji skausminga?

– Sugaištas laikas priklauso, kokia reikalinga paslauga. Jei būtinas tik vieno danties plombavimas, gali prireikti nuo valandos iki dviejų. Didesniems darbams – ir pusdienio (pavyzdžiui, jei iškart plombuosime visus priekinius dantis).

Pojūtis – toks, kaip per įprastas procedūras – neskausminga, jokio diskomforto pacientas nejaučia.

– Kiek pasikeičia dantų išvaizda? Ar galima tikėtis Holivudo šypsenos?

Gali pasikeisti spalva, dantų forma gali tapti gražesnė, šypsena – jaunatviškesnė. Dantys su amžiumi nudyla, praranda tam tikrus elementus – tai galima atkurti, panaudojant naujos kartos labai estetiškas medžiagas. 

– Gali daug kas pasikeisti: spalva, dantų forma gali tapti gražesnė, šypsena – jaunatviškesnė. Dantys su amžiumi nudyla, praranda tam tikrus elementus – tai galima atkurti, panaudojant naujos kartos labai estetiškas medžiagas. Šypsena tuomet natūraliai atrodo jaunesnė, o restauracijos beveik nematomos. 

– Kiek ilgaamžis estetinis plombavimas?

– Jei plombavimo etapai buvo atlikti teisingai ir restauracija funkcionuoja tinkamai, jai nieko negali atsitikti.

Žinoma, daug kas priklauso nuo paciento. Jis privalo tinkamai rūpintis dantimis, valyti tarpudančius, palaikyti pakankamą burnos higieną.

Tokios restauracijos turi didelį privalumą, kad reikalui esant tam tikrus pakoregavimus galima nesudėtingai atlikti burnoje.

– Kaip po estetinio plombavimo prižiūrėti dantis? Ar reikalinga speciali priežiūra?

– Priežiūra įprastinė, bet ji būtina. Iš esmės reikia ypač geros burnos ertmės higienos. 

Gali reikėti nebent pakartotinės restauracijų apdailos, poliravimo. Tikrai ne kas savaitę ar kas mėnesį. Jei žmogus prisižiūri, galima kas pusmetį nupoliruoti specialiomis priemonėmis – kėdėje bus atlikta greita procedūra. Naudojamos restauraciją atšviežinančios pastos, specialūs šepetėliai – specialių priemonių poliravimui rinkinys, kuris leidžia atšviežinti paviršių.

Užsakymo Nr. 20131001

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius