Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Festivaliuose baimintis reikia ne tik narkotikų

Atėjus vasarai vis dažniau traukiame į festivalius, neretai vykstančius pamiškėse, ežerų pakrantėse. Atsipalaidavę miegame palapinėse, nerūpestingai voliojamės žolėje, užliūliuoti muzikos ne visada pagalvojame apie pavojus, kurie mūsų tyko. Vienas iš jų – erkės, mėgstančios drėgnas vietoves ir prieblandą. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, sezoninis sergamumo erkių platinamomis ligomis pakilimas registruojamas birželio-spalio mėnesiais – pačiame vasaros festivalių įkarštyje.
Festivalio „Summerburst“ akimirka
Festivalio „Summerburst“ akimirka / Festivalio organizatorių nuotr.

24-erių vilnietė Urtė pasakoja, kad su erkėmis gyvenime buvo susidūrusi du kartus. „Pirmas kartas buvo maždaug prieš ketverius metus. Įsisiurbusią erkę pamačiau dar tą pačią dieną. Nuvykome pas gydytoją, jis erkę ištraukė. Tiesa, prieš tai teko išklausyti šiokį tokį moralą, kad dėl erkės įkandimo drįsau kreiptis į gydytoją, kad nejaugi namuose neturiu pinceto. Ištraukęs erkę gydytojas liepė stebėti savo būklę ir, jei erkės įkandimo vieta paraudonuos, atvažiuoti dar kartą. Tada viskas baigėsi gerai, nes erkė buvo neužkrėsta“, – pasakoja pašnekovė.

Antrasis Urtės susidūrimas su erkėmis įvyko praėjusią vasarą lankantis muzikos festivalyje Zarasų rajone. Važiuodama į festivalį mergina pasiruošė taip, kad erkei įsikabinti nebūtų jokių galimybių – į kuprinę susidėjo pakankamai šviesių rūbų ilgomis rankovėmis, rankas, veidą ir net rūbus nuolat purškė specialiu purškalu.

Erkės įkandimas / 123rf.com nuotr.
Erkės įkandimas / 123rf.com nuotr.

„Po trijų gamtoje praleistų dienų, grįžusi namo, iš karto bėgau prie veidrodžio. Tai, ką pamačiau, mane ir nuliūdino, ir išgąsdino. Erkė buvo įsikabinusi į pilvą – beveik į tą pačią vietą, kur anksčiau. Erkę su pincetu ištraukė sesuo. Įkandimo vietą dezinfekavome skysčiu rankoms. Į ligoninę nesikreipiau, bet kas rytą keldavausi su siaubu. Įkandimo vieta paraudonavo, bet pirmą savaitę nejaučiau jokių rimtesnių simptomų. Maždaug po 8-10 dienų prasidėjo galvos skausmai, o dėmė tapo ryški. Iš karto nuvykau pas gydytoją, kuri man nustatė Laimo ligą. Buvau raminama, kad liga visiškai išgydoma antibiotikais ir nepalieka jokių pasėkmių. Man buvo paskirtas 12 dienų antibiotikų kursas, kurį pabaigus jaučiausi pasveikusi“, – nemalonia patirtimi dalijasi mergina.

Ką daryti, jei erkę pastebime pačiame linksmybių įkarštyje

Šiais metais didžioji dalis vasaros festivalių po atviru dangumi vyks aplink Anykščius, Varėną, Molėtus, Zarasus. Susiruošus pramogauti šiose apylinkėse reikėtų būti ypač atidiems. ULAC ataskaitose nurodoma, kad 2014 m. daugiausiai susirgimų erkiniu encefalitu 100 tūkst. žmonių buvo užfiksuota Alytaus, Utenos ir Panevėžio apskrityse. Didžiausi sergamumo Laimo liga rodikliai 2014 m. užregistruoti Vilniaus, Utenos, Kauno ir Panevėžio rajonuose.

UAB „Endemik“ Vilniaus padalinio vadovas Antanas Pempė sako, kad pastebėjus įsisiurbusią erkę ją reikia ištraukti kuo greičiau, jokiu būdu nelaukti, kol grįšite namo – tam tiks bet kokios priemonės ar įrankiai. „Kuo turite, tuo šalinkite, bet darykite tai kuo greičiau. Kažkas festivalyje tikrai turės pincetą antakiams pešioti, puikiai galima ištraukti ir ilgais geliniais nagais. Erkę reikia suimti kaip įmanoma arčiau odos paviršiaus ir lėtai bei atidžiai traukti į viršų. Pasistenkite suimti erkę nenaudodami per didelės jėgos ir ištraukti ją nepažeistą. Jei nepasiseka pašalinti visos erkės, jos straubliukas gali nulūžti ir likti odoje. Jokiu būdu nekrapštykite – organizmas straubliuką pašalins pats, kaip pašalina rakštį“, – ramina specialistas ir priduria, kad esant galimybei galima kreiptis į renginiuose budinčius greitosios pagalbos medikus. Jie taip pat gali suteikti jums reikalingą pagalbą ir pašalinti pavojingų ligų sukėlėją.

Jo teigimu, jokių kitų veiksmų iš karto po kontakto su erke imtis nereikia, nes veiksmingų profilaktinių priemonių prieš jų sukeliamas ligas nėra. Vėliau svarbu atidžiai stebėti savo sveikatą, o pajutus simptomus laiku kreiptis į medikus.

Informacinis partneris – sveikatos priežiūros bendrovė „GlaxoSmithKline Lietuva“.

Daugiau informacijos apie ligų profilaktiką rasite www.sveikata.gsk.lt

GSK

LT/ENC/0058/16

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius