Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Fitneso ekspertai: „pagiringa“ treniruotė yra siaubinga mintis

Lengva rasti priežastį norint praleisti treniruotę. Tačiau net turėdami pačius geriausius norus ir treniruodamiesi po linksmybių kupinos nakties, galime sau sukelti daugiau žalos nei naudos, rašo uk.businessinsider.com.
Sportuojanti mergina
Sportuojanti mergina / „Scanpix“ nuotr.

Yra plačiai paplitusi nuomonė, kad galima „išprakaituoti“ ypač audringos nakties sukeltas pagirias. Tačiau, pasak fitneso ekspertų, tai nėra pati geriausia mintis.

Ianas Streetzas, Londono bokso sporto salės „Kobox“ asmeninis treneris, „The Independent“ teigė, kad pagirių išprakaitavimas nėra fiziologiškai tinkamas patarimas.

„Pagrindinė pagirių sukeliama problema – dehidratacija, ir bandant pagirias išprakaituoti, kūnas dar labiau dehidratuojasi“, – sakė treneris. O tai, pasak jo, gali priversti jaustis visiškai išsunktu, pervargusiu, gali sukelti kūno skausmus ir pykinimą – net labiau nei po gero naktinio vakarėlio.

Be to, šalutinės alkoholio skaidymo kūne medžiagos yra išskiriamos į prakaitą kaip toksinai, ir jų kiekis dehidratavus yra didesnis – tai sukelia daugiau mėšlungių, patempimų ir sužeidimų.

Markas Leyshonas, „Alcohol Concern“ vyriausiasis politikos ir tyrimų pareigūnas, „Huffington Post“ sakė, kad daugiau sportuojantys asmenys linkę vartoti daugiau alkoholio, nes jaučiasi to „nusipelnę“.

„Šio fenomeno priežastys nėra visiškai aiškios, tačiau gali būti susijusios su vyriškumo ir bendraamžių įtakos idėjomis („gerai atidirbk, gerai „pabaliavok“ požiūris) bei požiūriu, kad „nusipelnėme“ teisės prisigerti po geros treniruotės, arba kad turime imunitetą neigiamam alkoholio poveikiui, nes reguliariai treniruojamės“, – sakė vyras.

Pagrindinė pagirių sukeliama problema – dehidratacija, ir bandant pagirias išprakaituoti, kūnas dar labiau dehidratuojasi.

Jis papildė, kad tai gali būti laiko švaistymas, nes esant dehidratacijos būsenos, treniruotės eiga būna labai nuvilianti. Alkoholis taip pat gali turėti neigiamą poveikį mūsų koordinacijai. Tad, jei kelsite sunkius svarmenis ir negalėsite išlaikyti pusiausvyros (kaip įprastai), galite susižeisti.

„Labiausiai nerimą kelia tai, kad alkoholio vartojimas gali padidinti nereguliaraus širdies ritmo riziką, – tame pačiame straipsnyje aiškina Sarah Jarvis, „Drinkaware“ medicinos patarėja. – Ši rizika stipriai padidėja sportuojant ir išlieka iki 2 dienų po to, kai buvo vartojamas didelis alkoholio kiekis. Taip yra todėl, kad pati veikla jau pagreitina jūsų širdies ritmą, o išgėrus daug alkoholio savo širdžiai sukeliate papildomą stresą.“

Tad, maža to, kad būsite pikti ir stokosite energijos – „pagiringas“ sportas gali būti pavojingas. Pasak ekspertų, joks pratimų skaičius nesumažins tos blogos savijautos, todėl pailsėkite, gerkite daug vandens ir bandykite sportuoti kitą dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius