-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Fitoterapeutas: kuo ypatingi augaliniai ekstraktai?

Jei sustreikavo virškinimo sistema, kraujospūdis ar širdies darbas, užuot skubėjus griebtis tablečių, įprastai patariama iš pradžių paieškoti kiek nuosaikesnių metodų, kaip pagerinti savijautą. Tokiais atvejais prisimenami įvairūs augaliniai ekstraktai, pagaminti naudojant vaistažoles. Visgi net ir renkantis tokius natūralius gaminius vertėtų pasigilinti į jų ypatybes ir vartojimo instrukcijas.
Vaistažolės
Vaistažolės / 123RF.com nuotr.

Tūkstantmetė istorija

Kaip pasakoja fitoterapeutas Virgilijus Skirkevičius, įvairius augalinius ekstraktus žmonija naudoja jau bemaž tūkstantį metų. Tokia ilga ir unikali šių vaistų istorija rodo, kad jie sukurti ir tobulinti ne eksperimentuojant, o žmonėms juos realiai vartojant ir empiriškai patiriant jų poveikį.

„Medicinos tėvas Hipokratas sakydavo, kad Dievas pasaulį sutvėrė tobulai. Pasak jo, visi vaistiniai augalai yra tobuli ir nėra jokio reikalo iš jų išskirti atskirų medžiagų savybes, jas stiprinti ar pan. Tokia buvo jo pozicija.

Tačiau vėliau mokslininkai atrado, kad visgi pasaulis nėra toks jau tobulas, o vaistiniuose augaluose esama savotiško balasto, kurį išėmus, išgryninamos gydomosios savybės“, – dėsto jis.

Augaliniai ekstraktai – tai speciali koncentruota medžiaga, gaunama susmulkintas žoleles, uogas ar vaisius apdorojus specialiais tirpikliais. Atsižvelgiant į konsistenciją, jie skirstomi į skystus, tirštus bei sausus.

„Gaminant ekstraktus siekiama palaipsniui didinti veikliųjų medžiagų koncentraciją, atsikratant balasto ir galiausiai pasiekiant norimas gydomąsias savybes. Taip pagamintas preparatas naudingąsias medžiagas greičiau paskirsto po visą organizmą bei užtikrina spartų jų veikimą.

Šie ekstraktai neatsitiktinai jau šitiek šimtmečių nepraranda populiarumo. Tai laiko patikrinti augaliniai ekstraktai, turintys terapinių savybių“, – aiškina fitoterapeutas.

Pasirinkimas priklauso nuo norimo efekto

Anot eksperto, augaliniai ekstraktai teigiamai veikia nervų, virškinimo, širdies kraujagyslių sistemas. Esant nelabai rimtiems jų sutrikimams, jie suveikia netgi greičiau nei tabletės.

„Tarkim, šiek tiek permušant širdžiai ar apėmus stresui, pravartu kurį laiką reguliariai pavartoti augalinių antpilų. Jie išsiskiria tuo, kad puikiai tinka ir ilgalaikiam vartojimui. Išgėrus ekstrakto su cukrumi ar vandeniu, poveikį pajusite greičiau nei prariję tabletę. Kai kurie augalai, pavyzdžiui gudobelė, savo gydomąsias savybes geriausiai ir atskleidžia būtent skysta forma, o ne tabletės pavidalu“, – teigia V.Skirkevičius.

Jis atkreipia dėmesį, kad kai kurių augalų savybės puikiai papildo viena kitą.

„Šiuolaikiniams augaliniams ekstraktams dažniausiai naudojamos sukatžolės, pelynas, gudobelės, levandos, mėtos ar melisos bei valerijonas. Kai kurios jų gali būti derinamos tarpusavyje, dažnai naudojamas gudobelės, valerijonų ir sukatžolės derinys.

Šios vaistažolės puikiai dera tarpusavyje, stiprina viena kitos veikimą. Naudojamos receptūros yra senos, jų efektyvumas patikrintas laiko. Šių augalų mišinys veikia dar geriau“, – aiškina fitoterapeutas.

Reikia vartoti pagal instrukcijas

Specialistas taip pat perspėja, kad nors augaliniai ekstraktai ir neturi šalutinio poveikio, juos vis tiek reikėtų vartoti labai atsakingai, nes priešingu atveju šie nesuteiks norimo efekto.

„Derėtų laikytis vartojimo taisyklių. Geriausia vartoti prieš valgį. Tokio kiekio visiškai pakanka tam, kad po organizmą pasklistų tinkamas naudingųjų medžiagų kiekis, o jei pavartojama daugiau, reikiamo rezultato kaip tik gali nebūti“, – įspėja jis.

Nors augaliniai ir turi kelių šimtų metų senumo gamybos tradicijas bei yra siejami su liaudies medicina, ši farmacijos sritis ir toliau vystosi. Technologijos nesikeičia, bet atrandami nauji jų panaudojimo būdai, receptūros.

„Farmacininkai nuolat ieško naujų augalų, kurie galėtų būti naudojami deriniuose. Augalinių ekstraktų pliusas tas, kad jos praktiškai nesukelia alerginių reakcijų“, – teigia V.Skirkevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius