Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Fitoterapeutas V.Skirkevičius: plintant virusams, itin svarbus žmogaus imuniteto vaidmuo

Koronavirusui, pavadintam COVID-19, sparčiai plintant, pasaulio mokslininkai skubiai ieško veiksmingos vakcinos, padėsiančios suvaldyti naujojo viruso protrūkį. Kol jos nėra, taip pat ir vaistų, greta rekomenduojamų prevencinių asmens higienos ir kitų apsisaugojimo priemonių pabrėžiama organizmo imuniteto reikšmė. Ypač tai svarbu patenkantiems į rizikos grupę – vyresnio amžiaus, sergantiems lėtinėmis, onkologinėmis ligomis, rašoma išplatintame pranešime.
Gripo epidemija
Gripo epidemija / „Scanpix“ nuotr.

Antioksidantai iš augalų

Pasak vaistininko ir fiitoterapeuto Virgilijaus Skirkevičiaus, žmonijos istorijoje ypač svarbus buvo momentas, kai žmonės pradėjo naudoti augalų jėgas, siekdami suvaldyti uždegiminius procesus.

„Augalai turi dvi jėgas: augti ir mirti. Augimas yra oksidacinis procesas, o kad augalas galėtų išgyventi, jis turi apsisaugoti nuo puvimo, rūgimo ir pelijimo. Todėl, jei aplinka netinkama augti, patys augalai stabdo (apmarina) procesą turimais antioksidantais – polifenoliniais dariniais.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Virgilijus Skirkevičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Virgilijus Skirkevičius

Klasikinis to pavyzdys gali būti svogūnas: kol nepamerkiame jo galvutės šaknimis į vandenį, kol nesudarome palankios terpės, tol lukštas neprasiveria, nes jį saugo polifenolis katechinas“, – pastebi fitoterapeutas.

Polifenoliai veiksmingi kovojant su virusais, kurie, V.Skirkevičiaus teigimu, taip pat išlieka sąstingyje, kol atranda palankią terpę veistis gyvame organizme: „Galima sakyti, kad virusas yra tarp gyvųjų ir mirusiųjų pasaulių: atgyja tik patekęs į organizmo ląstelių struktūras, kuriose gali daugintis. Ir tik nuo žmogaus imuniteto priklauso, ar jis pajėgus atremti virusų atakas.“

Švarus kraujas – stiprus imunitetas

Palankiausia terpė tiek virusams, tiek bakterijoms veistis yra gleivės. Šiuolaikinio žmogaus organizme gleivės susidaro gana greitai – valgant apdorotą maistą, vartojant cheminius vaistus, tad žarnynas pilnas įvairių nesuvirškintų nuodingų medžiagų.

„Apsinuodijimas pasireiškia apsunkusia galva, kojomis, tirštomis seilėmis, bendru nuovargiu, dažnomis infekcinėmis ligomis ir svyruojančiu spaudimu, – pastebi V.Skirkevičius. – Kai organizmas apnuodytas, yra lėtinių uždegimų, formuojasi cistos, polipai, onkologiniai susirgimai, ištinka insultas, infarktas, kamuoja sąnarių ligos ar nesveiki dantys, o tokie židiniai, suprantama, silpnina imunitetą.“

Gleives skystinti galima valant kraują. Mokslininkai tik mūsų laikais atrado, kad didžiausias antioksidantų šaltinis yra augaluose esantys polifenoliai.

Pastaruoju metu atliekama nemažai tyrimų, atskleidžiančių vis daugiau polifenolių – kurkumino ir resveratrolio – naudingųjų savybių. Iš dažinės ciberžolės išgaunamas kurkuminas neleidžia ląstelėms oksiduotis – senti. Kurkuminas turi stiprų priešuždegiminį poveikį, ypač gerina virškinimą, kepenų, inkstų veiklą, o iš vynuogių sėklų išgautas resveratrolis stiprina ląstelių membranų apsaugą, saugo nuo laisvųjų radikalų ir turi priešvirusinį poveikį.

Imunitetu rūpintis reikia iš anksto

Fitoterapeutas atkreipia dėmesį, kad kurkuminas netirpsta vandenyje, yra gana sunkiai pasisavinamas, tačiau derinyje su resveratroliu jo pasisavinimas gerėja net 2,5 karto. Be to, kartu vartojami kurkuminas ir resveratrolis stiprina imunitetą.

V.Skirkevičius pabrėžia, kad polifenoliai nėra kaip vakcina nuo gripo ar kito viruso – jie tik padeda formuoti bendrą organizmo imunitetą. Tai yra papildoma pagalba visiems, norintiems atsispirti virusams.

Pasak V.Skirkevičiaus, artėjant bet kokių sezoninių virusų atakoms, reikia iš anksto joms ruoštis: grūdintis, nevalgyti sunkiai virškinamo maisto, daugiau vartoti augalinių preparatų, stiprinančių imunitetą, gerti vaistažolių arbatų. Ypač reikėtų pasirūpinti savo imunitetu vykstant orų virsmui – pavasarį ir rudenį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius