Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Fizinis aktyvumas: kodėl svarbu judėti bet kokiame amžiuje?

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) 5–17 metų vaikams kiekvieną dieną rekomenduoja turėti bent 60 minučių vidutinio ir intensyvaus fizinio krūvio, o štai 18–64 metų žmonėms derėtų užsiimti vidutinio intensyvumo fizine veikla bent 150 min. per savaitę. Visgi daugelis šių skaičių nepasiekiame, o tai reiškia, kad judame gerokai per mažai. Tačiau ką daryti, jei tradicinės treniruotės bei apsilankymai sporto klube nevilioja ir nekelia motyvacijos?
Fizinis aktyvumas: kodėl svarbu judėti bet kokiame amžiuje?
Fizinis aktyvumas: kodėl svarbu judėti bet kokiame amžiuje? / Partnerio nuotr.

Apie tai, kodėl svarbu fiziškai aktyviems būti bet kokiame amžiuje bei kokias sporto alternatyvas gali atrasti vilniečiai, kalbamės su Ogmios miesto laisvalaikio terasoje įsikūrusios sveikatinimo studijos „Solo Tu“ vadovėmis Daiva ir Aušrine.

Fiziniam aktyvumui amžius nesvarbus

Pašnekovės tikina, jog fizinis aktyvumas neabejotinai yra vienas iš sveikos gyvensenos veiksnių. „Fizinė veikla pakelia nuotaiką, gerina emocinę būseną, suteikia žvalumo, energijos, leidžia atsipalaiduoti dirbantiems sėdimą darbą, patiriantiems įtampą žmonėms. Sportuojantys, aktyvūs žmonės greičiau užmiega, miegas yra kokybiškesnis, ir kitą dieną jie yra kūrybingesni, darbingesni, imlesni informacijai“, – tikina Daiva ir Aušrinė ir priduria, jog judėti svarbu būnant bet kokio amžiaus – šiai veiklai jokių limitų nėra, svarbu tinkamai įvertinti savo sveikatos būklę, poreikius ir galimybes bei išbandyti kuo daugiau veiklų, kad atrastum tai, kas tau idealiai tinka.

Partnerio nuotr./Fizinis aktyvumas: kodėl svarbu judėti bet kokiame amžiuje?
Partnerio nuotr./Fizinis aktyvumas: kodėl svarbu judėti bet kokiame amžiuje?

Studijos vadovės teigia, jog ugdyti įprotį aktyviai leisti laisvalaikį derėtų jau patiems mažiausiems. Matydami tėvų rodomą pavyzdį, turėdami galimybę išbandyti daug skirtingų ir džiaugsmą teikiančių veiklų vaikai tikrai atras tai, kas jiems mieliausia ir kurs savo santykį su fizine veikla, lydėsiančia juos visą likusį gyvenimą. Juk ankstyvoje vaikystėje išugdyti įpročiai, puoselėjami ilgai nuosekliai, niekur nedingsta.

Anot Aušrinės ir Daivos, suaugusiesiems taip pat nederėtų apleisti fizinės veiklos. Sėdimas darbas, kelionės automobiliais ir poilsis prie televizoriaus vargina stuburo raumenis, jie netenka formos, žmogų ima kamuoti varginantys skausmai. Sporto nepraktikuojantys dažnai gyvena ir su raumenyse tykančiomis įtampomis. Moterys tikina, jog norintiems atsipalaiduoti ir sustiprėti, tačiau nepakeliantiems intensyvaus treniruočių krūvio, visada galima rasti alternatyvų. „Turime puikių pavyzdžių, kai mankštas vandens dviračiu pradeda ir senoliai. Iš pradžių gal kiek nedrąsiai, bet, pajutę naudą, vis dažniausiai registruojasi mankštoms, nes išeina pakilios nuotaikos, pasiklausę muzikos, išjudinę kūną, kaip patys sako, pajautę galimybę vėl kibti į darbus“, – pasakoja moterys.

Mankštos vandenyje – ir laisvalaikiui, ir traumų gydymui

„Solo tu“ studijos vadovės išskiria kelias mankštas vandenyje besirenkančių klientų grupes – ieškančius atsipalaidavimo, besirūpinančius savo sveikata ir dėl įvairių traumų negalinčius sportuoti sausumoje. „Labai džiugu kad didžiausią klientų dalį sudaro tie, kurie sportuoja rūpindamiesi savo sveikata. Mūsų studiją renkasi tie, kurie ieško individualumo, privatumo, išskirtinio dėmesio ir kaip alternatyvą masiniams sportiniams užsiėmimams sporto klubuose. Visgi, reikia pasakyti, kad tai yra brandesni žmonės, vyresni nei 35-erių metų“, – teigia pašnekovės ir priduria, jog neretai klientams susitikimai studijoje tampa laisvalaikio praleidimo forma, o pati studija – vieta, kurioje susitinkama išbandyti naujų veiklų, pasportuoti.

Partnerio nuotr./Fizinis aktyvumas: kodėl svarbu judėti bet kokiame amžiuje?
Partnerio nuotr./Fizinis aktyvumas: kodėl svarbu judėti bet kokiame amžiuje?

Jų teigimu, nemaža dalis yra ir ieškančių atsipalaidavimo, relaksacijos galimybių. Šie klientai dažniausiai renkasi ir mankštas su vandens dviračiu, ir viso kūno masažą. „Tai – tobulas derinys kūnui, nes mankštos metu išjudinama limfa ir kraujotaka ir tai paruošia kūną tolimesniam etapui – masažui, darbui su raumenynu“, – tikina Daiva ir Aušrinė ir priduria, jog mankštos vandenyje, be abejo, yra nepakeičiama alternatyva patyrusiems traumas – vandens dviratis stiprina kūną, tačiau nesukelia tokių didelių apkrovų sąnariams kaip sportas sausumoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius