-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

G.Drukteinis. Tabakas ir mes: 10 svarbiausių taisyklių metančiajam rūkyti

Cigaretės naudingos tik Holivudo filmų scenaristams – juk aktoriai turi kažką daryti varinėdami sekinančiai ilgus, bet siužetui taip reikalingus prasmingus pokalbius. Visais kitais atvejais cigaretės tik kenkia: pageltę dantys, dusulys, sugadinta sveikata, pradeginti marškiniai ir krūva prarasto laiko, jau nekalbant apie išleistus vėjais (t.y., dūmais) pinigus. Suprantu, mesti rūkyti nelengva. Bet egzistuoja kelios paprastos taisyklės, kaip lengviau tai padaryti. Bent jau pabandyti.
Rūkymas
Rūkymas / 123RF.com nuotr.

Informacija parengta pagal labdaros fondo PO INFARKTO medžiagą

Taigi, mano drauge:

  1. Nei elektroninės cigaretės, nei kaitinamojo tabako įrenginiai tavęs neatgrasys nuo rūkymo – gal tik pakeis į organizmą patenkančių kenksmingų medžiagų kiekius. Juose nėra degančio tabako metu išsiskiriančių cheminių medžiagų, tačiau esantis nikotinas vis tiek stimuliuoja priklausomybę (elektroninių cigarečių atveju netgi stipresnę nei rūkant įprastas cigaretes). O štai nikotino pleistras išties veikia. Jis padeda atsikratyti rūkaliaus elgesio šablonų, susijusių su ritualiniu pakelio atidarymu, užsirūkymu, dūmo leidimu ir viskuo, kas suteikia apie 80 proc. rūkymo malonumo. O ir nikotinas, kuris netraukiamas į plaučius, veikia organizmą kiek kitaip – ne taip baisiai.
  2. Sumažinti surūkomų cigarečių kiekį nėra pirmas žingsnis į visišką metimą rūkyti. Įprotis niekur nedings, o poreikis tabakui, sumažinus įprastą nikotino normą, pasidarys tik stipresnis. Mesti reikia iškart.
  3. Pirmas alkoholio poveikis – sumažėjęs atsakingumo jausmas ir susilpnėjusi valia. Metančiajam rūkyti būtina nors kuriam laikui visiškai užraukti alkoholį, nes kartu su taurele rankose automatiškai atsiras ir cigaretė.
  4. Jei užsinorėjus rūkyti, pagrauši saulėgrąžų, riešutų arba džiovintų vaisių, potraukis nikotinui sumažės. Ir rankos, ir burna bus užimtos, o tai gana svarbu.
  5. Informuok apie savo pasiryžimą visus draugus ir artimuosius. Nenoras pasirodyti prieš juos silpna mazgote gali tapti tuo šiaudeliu, kurio galėsi griebtis abejonių akimirką. Tačiau baimė nesusidoroti su įpročiu negali tapti stabdžiu, trukdančiu tavo sprendimui.
  6. Lengviausia mesti rūkyti kelionėje: nepažįstama aplinka lemia daugelio įpročių ar susiformavusių elgesio šablonų atsisakymą.
  7. Nusprendęs mesti rūkyti, pašalink iš namų visas cigaretes, pelenines ir žiebtuvėlius. Nėra ko erzinti savo refleksų.
  8. Praėjus 20 minučių po paskutinės cigaretės, kraujagyslės nustoja spazmuoti ir sugrįžta į savo normalią būseną. Po 24 valandų iš mūsų organizmo pasišalina paskutiniai dervų likučiai. Per savaitę pasidaro lengviau kvėpuoti. Po 2–3 savaičių pradeda veikti visi skonio ir uoslės receptoriai. Po dviejų mėnesių pradeda pilnai veikti išsivalę plaučiai. Ir užtenka vienos cigaretės sunaikinti visus tuos nuostabius pojūčius. Pagalvok apie tai, kai karštligiškai namuose ieškosi cigarečių pakelio, kurį užmiršai išmesti.
  9. Nuolat būk kažkuo užsiėmęs: dirbk, sportuok, tvarkyk namus. Labiausiai norisi rūkyti tada, kai nieko nedarai. Pirmas mėnuo bus pats sunkiausias, o paskui priprasi ir didžiuosiesi savimi.
  10. Metęs rūkyti, pasidovanosi sau 5–8 papildomus gyvenimo metus. Tai yra labai daug – visa krūva saulėtekių, knygų, pokalbių, serialų, sekso, pasivaikščiojimų ir laimės, kurią gaila paversti beprasmiškais pelenais.

Metęs rūkyti, pasidovanosi sau 5–8 papildomus gyvenimo metus. Tai yra labai daug

Ko nereikia daryti:

Vietoje cigaretės suvalgyti saldainį – populiarus liaudyje, bet iš esmės blogas įprotis. Cukraus perteklius ne tik veikia augantį svorį – „greiti“ angliavandeniai patys gali tapti potraukio užsirūkyti priežastimi. Rask kitus malonumus, pakeičiančius rūkymą.

Svarbiausia, pajutęs, kad jau nebenori rūkyti ir gali be to gyventi – nepradėk vėl traukti dūmo iš didelio džiaugsmo save įveikęs. Tai gana dažna metančiųjų rūkyti klaida.

Svarbios smulkmenos:

Jei žiauriai norisi rūkyti, galima paimti paprastą pieštuką ir vaizduoti, kad jį rūkai – po kelių minučių stiprus potraukis išnyks. O štai laikyti burnoje neuždegtą cigaretę nepatartina – tabako kvapas tik didins norą parūkyti.

Metantiems rūkyti žmonėms per parą reikia maždaug vienos valandos daugiau miego nei įprasta. To neįvertinus ir neišsimiegant, bus lengviau sugrįžti prie rūkymo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius