Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

S.Čaplinskas: gali būti trečias koronaviruso plitimo kelias – jį išskiriame tiesiog kvėpuodami

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) direktorius prof. dr. Saulius Čaplinskas savo feisbuko paskyroje pasidalijo ekspertų išvada apie tai, kad koronavirusą galimai platiname tiesiog kvėpuodami. Tai, kad virusas plinta oro lašeliniu būdu, nėra naujiena, tačiau iki šiol buvo akcentuojama, kad virusas į aplinką patenka sergančiajam kosint ar čiaudint su į aplinką išskiriamais sekreto lašeliais.
Spaudos konferencijos akimirka
Spaudos konferencijos akimirka / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pasak mediko, iki šiol buvo tvirtinama, kad pagrindinis SARS-CoV-2, sukeliančio COVID-19 ligą, perdavimo būdas yra oro lašelinis ir kad virusas plinta didesniais lašeliais, patenkančiais iš kvėpavimo takų į išorę kosint ar čiaudint. Dėl sunkio jėgos šie lašeliai nusileidžia ant žemės 1–2 m atstumu, taip pat nusėda ant įvairių paviršių, nuo kurių jie gali patekti ant žmogaus rankų ir jį užkrėsti, kai jis liečia savo burną, nosį ar akis.

„Nustatyta, kad naujasis koronavirusas patenka į aplinką kartu su aerozoliu, susidarančiu kalbant ar iškvėpiant, tačiau dar nėra aišku, ar viruso dalelės išlieka gyvybingos ir pasklinda tokiomis dozėmis, kurių pakaktų infekcijai sukelti.

Jei taip, apsisaugoti nuo viruso tampa sunkiau. Nors plitimą su aerozoliu galima laikyti trečiuoju galimu perdavimo būdu (greta plitimo kartu su dideliais lašeliais, atsirandančiais čiaudint ar kosint, bei viruso dalelių perdavimu palietus užterštą paviršių) – santykinė kiekvieno iš šių perdavimo būdų dalis nėra tiksliai žinoma.

Geriausias būdas, kai nėra aiškaus atsakymo į šį klausimą, manyti, kad visi trys būdai yra galimi ir turime saugotis nuo visų trijų. Ši galimybė yra papildomas argumentas už visuotinį privalomą kaukių nešiojimą viešumoje, kad būtų išvengta netyčinio viruso perdavimo iš besimptomių pernešėjų.

Bet kuriuo atveju, atsargumo priemonės išlieka tos pačios: rankų plovimas, kaukių ir pirštinių dėvėjimas, fizinė socialinė distancija“, – teigė S.Čaplinskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius