Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Galvos peršalimas: kas tai yra ir kaip pasireiškia?

Galvos peršalimas, kartais vadinamas tiesiog peršalimu, gali būti itin varginantis ir sukelti tokius simptomus kaip nosies užgulimas, čiaudulys, galvos ir gerklės skausmas. Nors konkretaus gydymo nuo galvos peršalimo nėra, galite imtis tam tikrų veiksmų, kad pagerintumėte savo savijautą.
Galvos skausmas
Galvos skausmas / 123RF.com nuotr.

JAV nacionalinės medicinos bibliotekos (MedlinePlus) duomenimis, amerikiečiai kasmet patiria milijardą peršalimo ligų, skelbia health.com

Kas sukelia galvos peršalimą

Galvos peršalimą dažniausiai sukelia skirtingi virusai, tokie kaip adenovirusai, rinovirusai ir koronavirusai (beje, COVID-19 nėra vienas iš tų koronavirusų, kurie sukelia paprastą peršalimą), teigia Amerikos šeimos gydytojų akademijos prezidentas, medicinos mokslų daktaras Sterling Ransone.

Kitas viruso tipas, kuris praėjusiais metais buvo ypač paplitęs, tai RSV, žinomas kaip respiracinis sincitinis virusas.

Pasak MedlinePlus, peršalti galvą galite tiesiog pasklidus mikrobams ant jūsų veido, pavyzdžiui, jei kažkas prie jūsų nusičiaudėjo, jei viešoje vietoje dažnai liečiate savo veidą rankomis ir kt. Todėl ekspertai pabrėžia, kaip svarbu reguliariai plauti rankas, laikyti jas atokiau nuo veido ir kiek įmanoma išlaikyti atstumą nuo sergančiųjų.

Kokie yra galvos peršalimo simptomai

Kodėl vadiname „galvos peršalimu“? Todėl, kad ligos simptomai dažniausiai pasireiškia galvos, veido ir kaklo srityse, praėjus dviems ar trims dienoms po užsikrėtimo, skelbia MedlinePlus. Išskiriami šie galvos peršalimo simptomai:

Gerklės skausmas

  • Užgulta nosis.

  • Kosėjimas.

  • Čiaudėjimas.

  • Galvos skausmas.

  • Spengimas ausyse.

Kaip gydomas galvos peršalimas?

Deja, anot Klivlando klinikos šeimos gydytojos Amy Zack, peršalimo per naktį negalima išgydyti: „Vienintelis tikrasis galvos peršalimo „gydytojas“ yra laikas. Virusai paprastai išnyksta per 5–10 dienų nuo užsikrėtimo“.

Tačiau, žinoma, galima imtis tam tikrų priemonių, norint palengvinti savo savijautą. Gydytoja pataria daug ilsėtis, gausiai vartoti šiltų skysčių ir valgyti sveiką bei subalansuotą maistą.

Vienas dalykas, kurį med. m. dr. S.Ransone pataria įtraukti į meniu sergant – tai vištienos sriuba su makaronais: „Ji vertinga dėl trijų savybių: tai pirmiausia šiltas skystis, liesi baltymai ir gausūs angliavandeniai“.

Peršalus dar gali padėti tam tikri nereceptiniai vaistai, pvz. slogą palengvins dekongestantai, sausą ar drėgną kosulį – atitinkamai kosulį slopinantys ar atsikosėti padedantys vaistai, taip pat nosies fiziologinio tirpalo purškalas.

Taip pat galite pabandyti skalauti gerklę gargaliuodami šiltu sūriu vandeniu, naudoti gerklės skausmą mažinantį purškiklį.

Tačiau, jei vartojate tam tikrus vaistus arba turite kokių nors lėtinių sveikatos sutrikimų, pirmiausia verta pasikalbėti su savo šeimos gydytoju apie geriausius būdus sau padėti peršalus. Nes kai kurie nereceptiniai vaistai (pvz., tam tikri dekongestantai) gali būti nesaugūs, jei, pavyzdžiui, turite aukštą kraujospūdį ar sergate diabetu.

Nors nėra vieno patikimo būdo, kaip apsisaugoti nuo galvos peršalimo, galite sumažinti riziką susirgti laikydamiesi atokiau nuo žmonių minios, vengti susibūrimų, dėvėti medicinines veido kaukes, dezinfekuoti rankas ir kt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius