-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Garsus onkologas iš Italijos turi gerų žinių: technologinė revoliucija naudinga ir gydytojams, ir pacientams

Šiuo metu viso pasaulio dėmesys sutelktas į COVID-19 viruso sukeltą pandemiją ir kovą su ja. Tačiau net ir tokiu metu reikia nepamiršti, kad niekur nedingo ir kitos ligos, pavyzdžiui, kardiologiniai ir onkologiniai susirgimai, kurie sukelia daugiausiai mirčių XXI amžiuje.
Prof. Filippo Alongi
Prof. Filippo Alongi / Partnerio nuotr.

Lietuvoje maždaug 100 000 žmonių serga vėžiu, vidutiniškai šią diagnozę kasdien išgirsta apie 50 pacientų. Palyginti su kitomis Europos šalimis, mūsų šalyje mirtingumo nuo vėžio rodikliai išlieka vieni aukščiausių.

Pastaraisiais metais įvyko didelis proveržis onkologinių pacientų gydyme, buvo išrasta ir vis išrandama įvairių vaistų, kurie gerina kovą su šia liga. Šiuo metu viso pasaulio mokslininkų užduotis yra ne tik diagnozuoti onkologinį susirgimą ankstyvoje stadijoje, kai galima padėti pacientui pasveikti, bet ir pagerinti vėlyvų stadijų pacientų gyvenimo kokybę ir gydymą.

„Kai buvau rezidentas onkologijoje, visi pakraipydavo galvą – tokia, atrodytų, sunki, depresyvi sritis. Visgi šiandien, turint naujausią technologiją bei nuolat gilinant žinias, mano sritis yra labai optimistiška. Per kelerius pastaruosius metus stebiu didelį proveržį, tiek žiūrinti iš mediko, tiek ir paciento perspektyvos“, – sako 15–os metų patirtį onkologijoje sukaupęs vienas garsiausių Italijos radioterapeutų prof. Filippo Alongi.

Visame pasaulyje onkologiniai pacientai gydomi taikant chemoterapiją, chirurginį gydymą, radioterapiją arba apjungiant kelis būdus. Visi šie metodai yra naudojami ir Lietuvoje. Ne paslaptis, kad onkologinių pacientų gydymas – brangus. Itin didelės investicijos reikalingos radioterapijos srityje. Kokie šio gydymo metodai yra prieinami pacientams užsienyje? Ar galima gydyti ligą maksimaliai efektyviai, tačiau minimaliai paveikti sveikus audinius? Ar galima keisti numatytą gydymo kursą, atsižvelgiant į naviko reakciją?

Apie neinvazyvią onkologiją, naujausius pasiekimus ir pacientų istorijas, kuriomis jis didžiuojasi, bei į Lietuvą kelią besiskinančią naują technologiją – pokalbis su profesoriumi iš Italijos F. Alongi.

– Profesoriau, įvedus jūsų vardą Google paieškos sistemoje užgriūva begalė mokslinių rezultatų. Visgi Lietuvoje nesate žinomas, papasakokite šiek tiek apie save.

– Esu kelių knygų bei beveik poros šimtų mokslinių publikacijų autorius, dėstytojas, onkologas radioterapeutas. Nuo 2014 m. esu Sacro Cuore–Don Calabria ligoninės Onkologinės radioterapijos kompleksinio operatyvinio skyriaus direktorius. Plačiausia mano tyrimų sritis – prostatos navikai, tačiau daug dirbau ir su kitų lokalizacijų vėžiu. Domiuosi naujomis technologijomis ir jų galimybėmis įveikti šią ligą (pabrėžiu, ne pristabdyti, o per vieną ar kelias sesijas naviką sunaikinti, naudojant aukštos galios radiacines dozes). Nuo 2019–ųjų spalio šį tikslą pasiekti tapo daug lengviau.

– Kodėl būtent ši data?

– Tada pradėjome dirbti su nauju aparatu – „Elekta Unity“ magnetinio rezonanso (MR) linijiniu greitintuvu. Tai, nemeluosiu, yra naujas individualizuotos spindulinės terapijos standartas, kuris suteikia galimybę pertvarkyti dozę, atsižvelgiant į kasdienius naviko formos, dydžio ir padėties bei aplinkinės sveikos anatomijos pokyčius, ir tada leidžia tiksliai dozuoti dozę realiuoju laiku vizualizuojant naviką. Jei jums ką nors reiškia skaičiai, tai šį aparatą labai gerai apibūdina nepriekaištinga MR vizualizacija naudojant 1,5T magnetą. Tai yra auksinis MRT diagnostikos standartas. Tai vadinamoji prisitaikanti radioterapija.

– Kiek pacientų gydėte per šį laikotarpį? Kokie rezultatai?

– Per šiuos nepilnus metus „Elekta Unity“ naudojome padėti 160 pacientų, kuriems iš viso taikyta daugiau kaip tūkstantis gydymo sesijų. Įprastai radioterapijai būdingas vienas planas prieš sesijų pradžią. Tuo metu su „Unity“ mes galime padaryti kiekvieno gydymo „dienos planą“, sumažinant neapibrėžtumą ir didinant dozę vienai frakcijai, kad padidėtų naviko kontrolė ir sumažėtų toksiškumas. Tai buvo neįmanoma naudojant kitas vaizdinimo technologijas arba naudojant mažesnio lauko magnetą.

Partnerio nuotr./„Elekta Unity“ magnetinio rezonanso (MR) linijinis greitintuvas
Partnerio nuotr./„Elekta Unity“ magnetinio rezonanso (MR) linijinis greitintuvas

Per šiuos metus sulaukėme nemažai užklausų ne tik iš Italijos pacientų, tačiau ir gyvenančių užsienyje. Ši nauja technologija per tokį trumpą laiką sugebėjo savo veiksmingumu įtikinti ne tik medikus, bet ir pacientus, kurie šiandien yra labai apsiskaitę, domisi inovacijomis. Žinoma, „daktaras Google“ nėra pats geriausias pasirinkimas, tačiau, kaip matome, neretai jis pacientams pateikia labai naudingos informacijos (šypsosi).

– Unity suteikia galimybę įveikti sunkiai gydomą vėžį. Ar galėtumėte patikslinti, apie kokias lokalizacijas kalbame?

– Medicinos ateitis – neinvazinės procedūros. Šiuolaikinė radioterapija leidžia mums išvengti operacijos daugeliu atvejų, pradedant prostatos, plaučių, gerklų ankstyvosiomis stadijomis, baigiant pažengusiomis ar metastazuojančiomis stadijomis kitose lokalizacijose. Pacientams, kurie anksčiau buvo gydomi pirmuoju radioterapijos kursu, būdavo sunku pakartoti gydymą. Dabar mes galime naudoti magnetinio rezonanso metodą, o adaptaciniai gebėjimai gali padėti radiacijos onkologams sumažinti spinduliuotėje esančias kritinių struktūrų ribas ir tuo pačiu tiksliai paveikti naviką. Visos specialistų komandos gebėjimas aiškiai matyti ir tuo pat metu taikyti realaus laiko adaptyvią radioterapiją įgalina tikrąją individualizuotą terapiją, kuri anksčiau nebuvo įmanoma. Mes, analizuodami naviko pokyčius, galime kasdien keisti gydymą, atsižvelgdami į dydžio, lokacijos pokyčius. Tai maksimaliai sumažina žalingą spindulių poveikį sveikiems šalia esantiems audiniams ir leidžia padidinti dozę, nukreiptą tik į naviką. Toks paradigmos pokytis meta iššūkį onkologijos atvejams. Vėžys nebeturi kur ir kaip pasislėpti – tai tikra revoliucija.

Labiausiai ši technologija pasitarnauja prostatos vėžio pacientams, tačiau ne tik. Štai, pavyzdžiui, kasa yra apsupta vien minkštųjų audinių, nuolat juda ir keičia lokaciją priklausomai nuo skrandžio pilnumo. Kasos vėžys – vienas pavojingiausių, su itin prastais išgyvenamumo 5 metų rodikliais. O „Elekta Unity“ mums leidžia išsklaidyti visas abejones gydymo metu ir būti užtikrintiems savo veiksmais.

– Ar turite kokių nors pacientų pavyzdžių, iliustruojančių jūsų minimą proveržį?

– Man labai įstrigo viena krūties vėžio pacientė, kuri gydyta chirurgiškai ir radioterapiškai. Po kelių metų nustatytas ligos atkrytis ir dar vietoje, labai arti jau gydytos spinduliais. „Elekta Unity“ mums leido tiksliai nukreipti gydymą į metastazes limfmazgiuose, greta krūtinkaulio. Krūtinės ląsta nuolat juda, todėl, buvo iššūkių, kuriuos ši nauja technologija mums leido įveikti itin sėkmingai. Šiandien ši jauna pacientė jaučiasi gerai, nesiskundė jokiais šalutiniais poveikiais tiek gydymo metu, tiek po jo.

Puikiai pamenu ir pirmąjį pacientą, kurį gydėme 2019 spalį. Vyras sirgo lokaliu prostatos vėžiu, kurį, paskaičiavome, galime įveikti per 5 sesijas. Įprastai jam būtų tekusios 34–35 gydymo sesijos. Ir jau po pirmojo radioterapijos seanso paciento PSA lygis kraujyje nukrito nuo 7 iki 3. Dar po mažiau nei metų PSA šiam pacientui nesiekia nė 1. Tai – labai pozityvus prognozės faktorius, pacientą gydant be chirurgijos, tik radioterapiškai.

Partnerio nuotr./„Elekta Unity“ magnetinio rezonanso (MR) linijinis greitintuvas
Partnerio nuotr./„Elekta Unity“ magnetinio rezonanso (MR) linijinis greitintuvas

– Kontekstui – o kokiais įrankiais naudojotės pradėjęs dirbti šioje srityje prieš 15 metų?

– Nėra nė ką lyginti! Anuomet neturėjome vaizdinimo galimybės, dirbome su visai kitokia technologija. Klasikinė rentgenograma rodė tik kaulus, tačiau gydant, pavyzdžiui, prostatos vėžį, to niekaip nepakanka. Todėl tekdavo spinduliuoti didesnį plotą, nei išties reikėjo. Vėliau, atėjus 3D vaizdinimui, radiacijos dozės buvo mažinamos, siaurinamos dėl pacientų saugumo. Tad dabar įsivaizduokite – perėjome nuo gana „aklo“ matymo vien kaulų iki dabartinio, kai tiksliai matome minkštuosius audinius. Prostatos pozicija keičiasi priklausomai, pavyzdžiui, nuo to, ar šlapimo pūslė tuščia ar pilna. Tad turėdami MR vaizdinimą, šiandien realiu laiku galime koreguoti gydymą ir suteikti didžiausią naudą pacientui (kalbame ne tik apie ilgesnę gyvenimo trukmę, bet ir apie geresnę gyvenimo kokybę).

Kombinuojant ankstyvą diagnostiką, techninius laimėjimus, medikamentinius pasiekimus ir neinvazyvų gydymą, šiandien galime padėti net itin sudėtingiems pacientams. Tai mums, medikams, labai svarbu. Tai ir yra moderni onkologija, padedanti sekti pacientą daugelį metų ir parinkti jį mažiausiai apsunkinantį ir gyvenimo kokybės negadinantį gydymą.

Panašu, kad medicina įžengė į naują vėžio gydymo erą, liga gali būti kontroliuojama, galime užtikrinti aukštą pacientų gyvenimo kokybę. Galbūt naujos radioterapijos technologijos, apie kurias kalbėjo prof. Filippo Alongi, bus prieinamos ir Lietuvos pacientams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius