Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gėjai, lesbietės ir biseksualai linkę į širdies ligas

Suaugę gėjai, lesbietės, biseksualai turi „itin didelę riziką“ susirgti širdies ligomis, palyginti su heteroseksualiais asmenimis, atskleidžia naujas tyrimas.
Širdies sveikata
Širdies sveikata / 123RF.com nuotr.

Kaip skelbia portalas independent.co.uk, tyrimas ragina gydytojus dėti daugiau pastangų kovojant su nelygybe sveikatos srityje, kai kalbama apie seksualines mažumas. Eksperto teigimu, per mažai dėmesio skiriama seksualinių mažumų sveikatos sutrikimams.

Majamio tyrėjai susitelkė į septynias sritis, kurios kontroliuoja širdies sveikatą, ir atrado, kad seksualinės mažumos ypač linkusios rūkyti ir nekontroliuoti cukraus kiekio kraujyje.

„Mūsų rezultatai rodo neproporcingai didesnę širdies ir kraujagyslių ligų riziką tarp seksualinių mažumų“, – sakė tyrimui vadovavęs dr. Anshulas Saxena, biostatistas.

Tyrimas buvo pristatytas Amerikos širdies asociacijos susitikime.

Duomenys gauti, išanalizavus 2445 respondentų informaciją, gautą apklausų metu, taip pat buvo pasitelkti interviu ir medicininių tyrimų išvados.

Tik vienas iš 20 (penki proc.) respondentų identifikavo save kaip lesbietę, gėjų ar biseksualų žmogų.

Respondentų nebuvo prašoma įvardyti, ar jie yra trans žmonės, todėl, mokslininkų spėjimu, potenciali nelygybė sveikatos srityje gali būti dar didesnė.

Nors šeimos širdies ligų istorija ir amžius yra rizikos faktoriai širdies ligoms, buvo įtrauktos ir kitos sritys, turinčios įtakos šioms ligoms, tarp jų – kraujo spaudimas, cholesterolis, fizinis aktyvumas, svoris, mityba.

Imant visus minėtus septynis faktorius, lemiančius širdies ligų atsiradimą, tarp tų, kurie nurodė esantys lesbiete, gėjumi ar biseksualiu žmogumi, 36 proc. buvo mažiau linkę nesirgti šiomis ligomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius