Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Geriatro kabinetas padeda nebijoti senatvės

Sulaukę garbingo amžiaus žmonės yra itin linkę susirūpinti savo sveikata. Jie nori jaustis saugiai, dalyvauti įvairiose veiklose bei būti pilnaverte visuomenės dalimi, tačiau ne visada žino, kaip tai padaryti.
Kėdainių ligoninėje dirbanti gydytoja geriatrė Rasa Maselienė ir slaugytoja Gražina Petrusevičienė
Kėdainių ligoninėje dirbanti gydytoja geriatrė Rasa Maselienė ir slaugytoja Gražina Petrusevičienė / Algimanto Barzdžiaus/rinkosaikste.lt nuotr.

Kėdainių ligoninėje dirbanti gydytoja geriatrė Rasa Maselienė ir slaugytoja Gražina Petrusevičienė vieningai tikina, kad kiekvienas sulaukęs senyvo amžiaus gali atvykti į geriatro kabinetą ir sužinoti daug naujos ir naudingos informacijos. Galima pradėti nuo to, kaip reikia tinkamai maitintis ir baigti ties tuo, kaip susikurti saugią namų aplinką. Svarbu žinoti, kur reikia kreiptis tam, kad būtų suteikta reikalinga pagalba.

Kėdainiai – vienas iš nedaugelio miestų, kuris teikia šią paslaugą

Kėdainiai yra venas iš nedaugelio Lietuvos miestų, kuris gali pasiūlyti gydytojo geriatro konsultaciją senyvo amžiaus žmonėms. Kėdainių ligoninės konsultacinėje poliklinikoje veikia geriatrijos kabinetas, į kurį pacientai gali patekti su šeimos gydytojo siuntimu. Kiekvienas kėdainietis, sulaukęs šešiasdešimt penkerių, gali pasinaudoti geriatro teikiamomis paslaugomis ir konsultuotis dėl tinkamos mitybos, gyvensenos ir esamų sveikatos sutrikimų. Ši paslauga yra nauja ir nemokama, ji Kėdainių ligoninėje teikiama tik dvejus metus.

 123rf.com nuotr./Senolė
123rf.com nuotr./Senolė

Vizito metu pacientui yra skirta viena valanda, kurios metu jis yra ištiriamas, jam atliekama geriatrinių sindromų diagnostika, kuomet paciento problemos yra tinkamai įvertinamos (tiriama dėl atminties sutrikimų, šlapimo nelaikymo, miego sutrikimų, įvertinama mityba ir t.t.).

„Mes atsakingai stengiamės įvertinti paciento būklę, nustatyti pacientą varginančius sindromus ir šiuo metu vyraujančią patologiją. Taip pat didelį dėmesį kreipiame į tai, kaip jie patys sugeba savimi pasirūpinti. Mums itin svarbu, kad namuose pacientai tinkamai naudotų paskirtus medikamentus.

Vizito metu pacientus mokome, kaip jiems tinkamai maitintis, kad organizmas gautų reikiamų medžiagų. Patariame, ką reikia avėti, kad senyvo amžiaus žmogus stabiliai stovėtų ant žemės ir jaustųsi saugus tam, kad būtų išvengta griuvimų. Žinoma, siūlome užsiimti aktyvia fizine veikla ir rekomenduojame reguliariai mankštintis, kad raumenys būtų tvirti, nes tai senyvame amžiuje yra be galo svarbu“, – teigia gydytoja Rasa Maselienė.

Padeda ne tik medicininiais klausimais

Palaikomojo gydymo ir slaugos skyriaus vyriausioji slaugytoja Gražina Petrusevičienė dalijasi savo patirtimi ir teigia, kad senyvo amžiaus žmonėms reikia itin daug dėmesio. Neužtenka vien skirti jiems gydymą ir medikamentus. Dažniausiai ne vaistai padeda gyti, tą padaro supratimas ir išklausymas – šiltas ir nuoširdus pokalbis.

Daugelis žmonių mano, kad gydytojai gali pasiūlyti tik vaistus ir gydymą, tačiau geriatro kabinetas yra kitoks.

„Mes sutelkiame visą dėmesį į tai, kas žmogui yra aktualiausia šiandien. Ypač į tas problemas, kurios yra opiausios bei kelia didžiausią rūpestį pačiam pacientui“, – teigia G.Petrusevičienė. Daugelis žmonių mano, kad gydytojai gali pasiūlyti tik vaistus ir gydymą, tačiau geriatro kabinetas yra kitoks. Čia mokoma ne tik tai, kaip gerinti savo sveikatą vaistais ir fiziniu aktyvumu, taip pat čia padedama apsisaugoti nuo įvairių pavojų. Mokoma gyventi patogiau, saugiau ir džiaugtis visaverčiu gyvenimu.

Planuojama įrengti dieninį geriatrijos stacionarą

VšĮ Kėdainių ligoninės vadovas Stasys Skauminas dalijasi iniciatyva, jog planuojama plėsti ir dar profesionaliau teikti geriatro paslaugas ligoninėje. Norima įsteigti dieninį geriatrijos stacionarą ir kabinetą.

„Planuojame įrengti dieninį geriatrijos stacionarą ir kabinetą. Šiuo metu gydytoja dirba vienu ketvirtadaliu etato, tad norime, kad paslauga būtų teikiama ne kelis kartus per savaitę, o nuolat.

123rf.com nuotr./Liūdesys
123rf.com nuotr./Liūdesys

Stacionare bus naudojama profesionali įranga, taip pat bus mokoma, kaip namuose susikurti saugią aplinką. Bus įrengtos vonios, virtuvės ir visa kita, kad senyvo amžiaus žmogus kuo ilgiau išlaikytų apsitarnavimui reikalingus įgūdžius.

Šiuo metu yra pateikta preliminari paraiška, kad gautume finansavimą iš Europos Sąjungos lėšų. Idėjos įgyvendinimui yra prašoma skirti 250 000 eurų. Iš jų 100 000 eurų bus skirta rekonstrukciniams darbams, o likę 150 000 – įrangai ir reikalingiems prietaisams bei baldams“, – teigia S. Skauminas.

Visos idėjos išpildymas gali užimti net metų laikotarpį. Tačiau kol kas yra laukiama paraiškos patvirtinimo ir finansavimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius