Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Gerosios bakterijos – kelias į kerinčią šypseną

Šypsena – lyg vizitinė kortelė, į kurią krypsta daugelio akys: moterys per dieną vidutiniškai nusišypso 62 kartus, o vyrai – viso labo 8. Nors daugeliui į galvą yra įkalta auksinė taisyklė, kad dantis būtina valytis du kartus per dieną, tačiau ar to pakanka, kad balta perlų šypsena galėtumėme apdovanoti aplinkinius?
Gerosios bakterijos – kelias į kerinčią šypseną
Gerosios bakterijos – kelias į kerinčią šypseną / Partnerio nuotr.

Burnoje gyvena 500–1000 skirtingų bakterijų rūšių, tačiau įdomiausia, kad vienos bakterijos dantenoms ir dantims kenkia, o kitos – rūpinasi jų sveikata. Ilgą laiką vyravo nuomonė, kad valant dantis ir naikinant bakterijas burnoje, pvz., skalaujant antibakteriniais skysčiais ar naudojant antibakterines pastas, galima išvengti dantų ir dantenų ligų. Tačiau šiandien žinoma, kad praktiškai visi žmonės turi dantų ir dantenų ligas sukeliančių bakterijų, todėl daug didesnę reikšmę dantų ėduoniui ar dantenų uždegimui išsivystyti turi „gerųjų“ ir „blogųjų“ bakterijų balansas.

Kas per daug – tas nesveika

Burnoje esančios bakterijos gyvena ant dantenų, liežuvio, gleivinės ir dantų paviršiaus. Bakterijos taip pat kaupiasi dantų apnašose, kurios, kaip žinome, skatina ėduonies bei dantenų uždegimo atsiradimą.

Kiekvieno burnoje taip pat gyvena ir mūsų pagalbininkų – įvairių gerųjų bakterijų, ginančių mus nuo „priešų“, t. y. patogeninių bakterijų, sukeliančių įvairius negalavimus ar ligas. Pasirodo, kad norint jaustis gerai, gerųjų ir patogeninių bakterijų santykis žmogaus organizme turėtų būti apie 80:20 gerųjų naudai. Burnoje gyvenantys gerieji organizmai taip pat veiksmingai naikina blogąsias bakterijas, todėl yra itin svarbu užtikrinti, kad mikrofloros pusiausvyra burnoje nesutriktų.

Sveikos dantenos – raktas į gerą savijautą

Jei dantenos yra sveikos, tai jos yra rausvos spalvos ir tvirtai priglunda prie kiekvieno danties. Jei dantenos paraudo, pradėjo kraujuoti ar skaudėti, ypač, kai valote dantis šepetėliu, tai – signalas, kad kažkas ne taip. Taip pat nereikėtų pamiršti ir burnos kvapo: blogas kvapas gali būti vienas iš dantenų problemų požymis. Beje, net 3 iš 4 žmonių turi vienokių ar kitokių problemų, susijusių su dantenomis, ir jiems yra dvigubai didesnė tikimybė susirgti širdies vainikinių arterijų ligomis, nei tiems, kurių dantenos yra sveikos.

Mūsų asmeninė sveikata tiesiogiai priklauso nuo to, kiek dėmesio ir laiko jai skiriame. Kad savijauta būtų gera, turime rūpintis tiek asmenine higiena, tiek maisto produktais, kuriuos vartojame, tiek kasdieniais įpročiais. Ne išimtis ir mūsų dantys, todėl be burnos higienos bei pilnavertės mitybos svarbu nepamiršti pagalbos, t. y. ne tik naudoti kalcio ar magnio preparatus, suteikiančius dantims tvirtumo, bet ir probiotikus – gyvąsias bakterijas, kurios sudaro naudingąją mikrofloros dalį.

Gerųjų ir blogųjų bakterijų kovos

Daugeliui gerąsias bakterijas įprasta sieti su sklandžia virškinimo sistema, mat nuolatos matome įvairių papildų ar preparatų didžiuosiuose prekybos centruose ar vaistinėse, tačiau jų nauda kur kas įvairiapusiškesnė – šiandien medicinoje naudojami dantenų ir dantų ligoms išvengti bei gydyti.

Probiotikų yra keletas rūšių, bet aktyviausios ir naudingiausios – bifidobakterijos ir laktobacilos. Būtent dantimis ir dantenoms skirtuose „BioGaia Prodentis“ maisto papilduose yra patentuotų pieno rūgšties bakterijų Lactobacillus reuteri Prodentis, padedančių kontroliuoti periodontitą (75 proc. vyresnių nei 35 metų žmonių serga periodonto ligomis), gingivitą, halitozę (blogą burnos kvapą), kandidozę ar dantų ėduonį (vaikams). Taip pat svarbu pažymėti, kad įvairūs moksliniai tyrimai minėtąjį probiotiką įvardina kaip papildomą priemonę kovojant su lėtiniu periodontitu: efektyvumas prilygsta antibiotikų poveikiui.

Partnerio nuotr./BioGaia ProDentis čiulpiamosios pastilės, N30
Partnerio nuotr./BioGaia ProDentis čiulpiamosios pastilės, N30

Naujas ginklas kovoje su dantenų uždegimu

Daugeliui turbūt kils klausimas, kuo gi skiriasi probiotikai, kuriuos vartojame virškinimui pagerinti, nuo skirtų dantims ir dantenoms. Nors burnos ertmė ir žarnynas yra sujungti, tačiau jie yra skirtingos sistemos, todėl natūralu, kad kas tinka vienam, nebūtinai tinka kitam. Dantims ir dantenoms skirti probiotikai yra atsparūs burnos aplinkai ir pasižymi galimybe prikibti prie seilių, dantų emalio bei integruotis į bioplėvelę – taip mažinti dantų apnašų kaupimąsi.

Viena gaivi mėtų skonio pastilė per dieną suteikia rekomenduojamą 200 milijonų aktyvių bakterijų dozę, tampančia itin svarbiu sąjungininku kovoje su kenksmingomis bakterijomis, pavyzdžiui, S. mutans ir B. gingivalis. Daugybė atliktų tyrimų parodė, kad probiotikai „BioGaia Prodentis“ – efektyvus įrankis kovoje su patogeninių bakterijų augimu apnašose, seilėse ir burnoje. Kasdieninis probiotikų „Biogaia Prodentis“ vartojimas padeda sumažinti dantenų uždegimą, kraujavimą ir gali būti naudojamas kaip papildoma priemonė periodontito kontrolei.

Specialistės komentaras

Gitana Rėderienė, Vilniaus universiteto ligoninės Žalgirio klinikos burnos higienistė:

Partnerio nuotr./Gitana Rėderienė, Vilniaus universiteto ligoninės Žalgirio klinikos burnos higienistė
Partnerio nuotr./Gitana Rėderienė, Vilniaus universiteto ligoninės Žalgirio klinikos burnos higienistė

„Skaudžiausios problemos, su kuriomis susiduria mano pacientai, – dantenų ligos. Jos labai klastingos: pradžioje pacientai nejunta jokių simptomų ir paprastai nesikreipia į specialistus dėl dantenų uždegimo. Tačiau negydomas dantenų uždegimas toliau progresuoja ir sukelia periodontitą, dėl kurio uždegimas apima ne tik dantenas, bet ir dantį laikančius raiščius, kaulą. Tada jie pradeda tirpti, o kai pacientas pastebi, kad kliba dantys, procesas būna toli pažengęs. Šiandien mes žinome, kad dantenų ligos gresia ne tik dantų netekimu, bet ir didina riziką susirgti širdies bei kraujagyslių ligomis, cukriniu diabetu ar Alzheimerio liga. Todėl būtina laiku kreiptis į specialistą ir gydyti dantenų uždegimą. Naujausi klinikiniai tyrimai rodo, kad probiotikai „Biogaia Prodentis“ gali padėti pacientams po profesionalios burnos higienos stabilizuoti dantenų uždegimą, nes „Biogaia Prodentis“ mažina uždegimą bei kontroliuoja periodontitą sukeliančių bakterijų dauginimąsi. Tai efektyvi papildoma periodontito terapijos priemonė, kurios efektyvumas įrodytas daugiau nei 30 klinikinių studijų.“

Maisto papildas. Neviršyti nustatytos rekomenduojamos dozės. Maisto papildas neturėtų būti vartojamas kaip maisto pakaitalas. Svarbu įvairi ir subalansuota mityba bei sveikas gyvenimo būdas. Maisto papildas turi būti laikomas vaikams nepasiekiamoje vietoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius