-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gestacinis diabetas nustatomas kas trečiai nėščiajai: pristatyta svarbi edukacinė platforma

Moters įsčiose užsimezgus gyvybei, mamos ir vaiko sveikata tampa prioritetu. Visgi dažna nėščioji gali sulaukti nemalonių žinių, o faktai šioje srityje kalba patys už save. Lietuvoje kas trečia nėščioji išgirsta gąsdinančius žodžius: „Jums – gestacinis diabetas“, rašoma Vilniaus medicinos draugijos pranešime spaudai.
Nėščia moteris tikrinasi cukraus kiekį kraujyje
Nėščia moteris tikrinasi cukraus kiekį kraujyje / 123RF.com nuotr.

Norėdama pagelbėti šioje situacijoje atsidūrusioms mamoms, Vilniaus medicinos draugija pristato nemokamus seminarus bei naujieną – svetainę, aktualią moterims, susirgusioms gestaciniu diabetu.

Nėščiųjų (gestacinis) diabetas – nėštumo laikotarpiu pirmą kartą nustatytas gliukozės apykaitos sutrikimas, išnykstantis po gimdymo – labai opi problema. Higienos instituto duomenimis, šia liga sergančiųjų skaičius per pastaruosius penkerius metus Lietuvoje padidėjo daugiau nei 5,5 karto.

123RF.com nuotr./Ultragarso nuotrauka
123RF.com nuotr./Ultragarso nuotrauka

Tad Lietuvoje iš 2020 metais gimdžiusių 23 033 moterų net 33,4 proc. nėščiųjų buvo nustatytas gestacinis diabetas. Beveik trečdalis jų gyveno Vilniuje.

„Akivaizdu, kad gestacinio diabeto diagnozė yra aktuali itin gausiam pacienčių skaičiui, o keliolikos minučių, kurias besilaukiančios moterys praleidžia mūsų gydymo įstaigų kabinetuose ir ten gaunamos vienkartinės informacijos, kada ir kaip stebėti gliukozės kiekio rodiklius, kokie laukia gyvensenos pokyčiai, galimi sunkumai bei kliūtys, kurias teks įveikti per labai trumpą laiką, nepakanka.

Konsultuodama nėščiąsias, matau, kaip svarbu ne tik pateikti kuo išsamesnę tikslią informaciją, bet ir per trumpą apsilankymo laiką suprasti, kaip jos, išgirdusios diagnozę, jaučiasi, kokios mintys ir klausimai sukasi jų galvoje, ką yra pasiryžusios daryti.

Visada siekiu pacientes nuraminti ir padrąsinti, jog situaciją kontroliuoti tikrai galima“, – mintimis dalijasi pacientų edukacinės platformos „Suprasti. Įsitraukti. Klausti: Gestacinis diabetas“ projekto vadovė ir iniciatorė, gydytoja endokrinologė, Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto docentė dr. Lina Zabulienė.

Kaip pasakoja Vilniaus medicinos draugijos atstovė, siekiant visapusiškai pasirūpinti tokių pacienčių sveikata, kilo poreikis sukurti interaktyvią svetainę gestacinisdiabetas.lt. Joje ekspertai bei šį sutrikimą įveikusios moterys dalinasi savo žiniomis, patirtimis ir išgyvenimais.

Svarbi patikima informacija, bendrumo jausmas

Svetainėje apie gestacinį diabetą pateikiama mokslo įrodymais pagrįsta edukacinė medžiaga. Čia ekspertai įvardija ligos rizikos veiksnius, būdus ją tinkamai valdyti, dalinasi žiniomis apie savirūpą bei mitybą. Šioje platformoje galima rasti atsakymus, kaip elgtis, kad maistas nekeltų grėsmės sveikatai, bei naudotis integruotomis kalorijų skaičiuoklėmis.

Projekto autoriai taip pat sukūrė ir ketina pildyti „Klausimų banką“, t.y. situacijų, kurias patyrė gestaciniu diabetu sergančios moterys, bei klausimų ir atsakymų į juos erdvę. Čia į užduodamus klausimus atsako ar situacijas komentuoja įvairūs sveikatos priežiūros specialistai.

„Susidūrus su bet kokia problema, taip pat ir gestacinio diabeto, labai svarbu jaustis bendruomenės dalimi, kuriai tavo skausmas ir patirtys taip pat būtų artimi. Todėl svetainėje yra vieta, kur gestaciniu diabetu sirgusios moterys dalinasi savo istorijomis, rastais sprendimais ir sėkmingais žingsniais sveikatos link“, – pasakoja docentė dr. L.Zabulienė.

Susidūrus su bet kokia problema, taip pat ir gestacinio diabeto, labai svarbu jaustis bendruomenės dalimi.

Jai antrina ir projekto bendraautorė, šeimos gydytoja-rezidentė ir visuomenės sveikatos specialistė Jolita Sadauskaitė:

„Besilaukdama susidūriau su gestacinio diabeto problema. Tad tikiu šio projekto sėkme ir visomis svetainėje prieinamomis priemonėmis, kuriomis siekiame sumažinti nerimo, nesvarumo ir nežinios jausmus, atsirandančius susirgus gestaciniu diabetu.

Šios emocijos man puikiai pažįstamos, todėl suprantu, kad įgijusios pakankamai žinių ir įvaldžiusios įrankius tinkamiems sprendimams priimti, moterys vėl galės mėgautis ypatingu savo gyvenimo etapu ir pojūčiu, kad jos gali valdyti gestacinio diabeto būklę, o ne jis valdo jas.“

Nelikti vienoms su savo problema bei įsitraukti į sprendimų paiešką taip pat galima nemokamuose nuotoliniuose seminaruose – moterys gali registruotis į diskusiją su specialistais, kur galės užduoti klausimus bei pasidalinti asmenine ligos patirtimi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius