Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ginekologas moterį siunčia pas kineziterapeutą: kaip kardinaliai pagerinti gyvenimo kokybę?

Iš ginekologo sulaukusi rekomendacijos ir pasiūlymo apsilankyti pas kineziterapeutą ne viena moteris nustemba. „Man neskauda nugaros“, – išgirstu iš dažnos pacientės ir sulaukiu priminimo, kad pas mane atėjo norėdamos išspręsti intymias problemas, tokias kaip šlapimo nelaikymas, makšties laisvumas ar atsikratyti tempimo jausmo makštyje ilgiau pastovėjus, tarpvietės randų skausmų“, – sako gydytoja akušerė ginekologė doc. dr. Daiva Bartkevičienė.
Moteris sporto klube
Moteris sporto klube / Vida Press nuotr.

Kasdienės nematomų raumenų treniruotės

Palyginti dažna šių problemų priežastis – nematomi silpni dubens dugno raumenys. Paprastai kalbant tai yra sritis tarp kojų. Ši raumenų grupė yra išsidėsčiusi nuo uodegikaulio iki gaktos ir laiko dubens srityje esančius vidaus organus: žarnyną, gimdą, šlapimo pūslę ir kt, rašoma „Primum Estetica“ pranešime žiniasklaidai.

„Norint, kad šie raumenys būtų tvirti, reikia juos treniruoti kasdien. Atrodo įprasta, kad jei norime stangraus kūno, reguliariai atliekame mankštos pratimus pilvo presui, liemens kontrolei, tarpumenčiui, rankoms ar kojoms, tačiau mažai žmonių, net ir reguliariai sportuojančių, atlieka pratimus, kurie stiprintų nematomus dubens dugno raumenis. Atrodo, kad nereikia jų mankštinti, jei nesimato“, – pastebi gydytoja.

Stiprūs ir gerai funkcionuojantys dubens dugno raumenys turi įtakos intymiam gyvenimui, padeda lengviau pasiekti orgazmą, užtikrina šlapimo ir išmatų laikymą, žarnyno funkciją, suteikia papildomą atramą juokiantis, kosint, čiaudint, bėgant, šokant.

Fotolia nuotr./Moteris ant kamuolio.
Fotolia nuotr./Moteris ant kamuolio.

Profilaktika – nepopuliari

Klinikos kineziterapeutė Agnė Libertė, kasdien dirbanti su moterimis ir kineziterapijos pagalba padedanti joms išspręsti intymius sveikatos sutrikimus, pasakoja, kad kol kas labai retai jokių nusiskundimų neturinčios moterys savo iniciatyva profilaktiškai ateina pasitikrinti ir sužinoti, kokiu būdu galėtų išvengti intymių problemų ateityje.

Dažniausiai apsilankyti pas kineziterapeutą joms rekomenduoja ginekologai po gimdymo ar ginekologinių operacijų. Tyrimų duomenimis, apie 31 proc. pirmą kartą gimdžiusių moterų pirmuosius metus po gimdymo turėjo problemų sulaikant šlapimą kosėjant, keliant svorį; 38,3 proc. jų lytiniai santykiai tapo skausmingi, o 8 proc. moterų jautė žemyn slenkantį darinį, spaudimą, sunkumą makštyje (dubens organų nusileidimo simptomus).

Pati A. Libertė apsilankyti pas kineziterapeutą profilaktiškai rekomenduotų visoms moterims, sulaukusioms trisdešimtmečio: „Konsultacijos metu įvertiname ir laikyseną, balansą, kaip dirba apatiniai pilvo raumenys. Visa tai turi įtakos ir dubens dugno raumenims, kurie yra susiję su gyvenimo kokybe. Esame linkę nuvertinti šiuos raumenis, kol nesusiduriame, pavyzdžiui, su šlapimo nelaikymu, kuris sukelia fizinių, socialinių, psichologinių problemų. Deja, kol kas itin reta moteris pas mane užsuka profilaktiškai, norėdama išvengti intymių problemų ateityje.“

Pranešimo aut. nuotr./Agnė Libertaitė
Pranešimo aut. nuotr./Agnė Libertaitė

Nemoka taisyklingai atlikti pratimų

Jau senovėje žmonės rūpinosi savo dubens raumenų sveikata. Žinomi filosofų Hipokrato ir Galeno pasakojimai apie pratimus dubens raumenims, kurie buvo atliekami viešosiose pirtyse. Praėjusio amžiaus viduryje šiai kūno sričiai skirtus pratimus aprašė ir gydytojas Arnoldas H. Kėgelis, kuris teigė, kad jie gali padėti išvengti makšties sienelių nusileidimo ir šlapimo nelaikymo. Šie pratimai buvo pavadinti minėto gydytojo vardu ir iki šiol gydytojų rekomenduojami vyrams ir moterims, kaip veiksminga priemonė, sustiprinanti dubens dugno raumenis.

Nors Kėgelio pratimai nesudėtingi, juos galima atlikti net ir darbo vietoje, tačiau, tiek akušerė ginekologė D. Bartkevičienė, tiek kineziterapeutė A. Libertė tikina pastebėjusios, kad moterys paprastai nemoka šių pratimų atlikti taisyklingai, o ir nenori atlikinėti kasdien.

Tai, kad šiandienos moterims iškart nepavyksta taisyklingai atlikti Kėgelio pratimų, neturėtų stebinti. Pats jų autorius pastebėjo, kad moterys dažnai savarankiškai negali įvertinti, ar pratimą atlieka teisingai ir, ar jų dubens dugno raumenys sustiprėjo. Dėl šių priežasčių jis kartą per savaitę vertindavo moterų progresą ir įteikdavo joms makšties manometrą, kuris padėdavo išmatuoti raumenų sustiprėjimą.

Net ir reguliariai sportuojančioms moterims rekomenduojama nepamiršti į treniruotes įtraukti pratimų, kurie stiprintų dubens dugno raumenis. Pasak kineziterapeutės A. Libertės, nors bet kokia fizinė veikla yra naudinga organizmui ir duoda rezultatų, tačiau aktyviai bėgiojant, plaukiojant ar einant gilieji raumenys nėra aktyviai treniruojami, todėl jiems būtini specialūs pratimai.

Specialistė pastebi, kad moterys nori dubens dugno stiprinimo pratimus atlikti savarankiškai ir tikisi greito rezultato, tačiau pokyčiai pasimato po mėnesio ar dviejų mėnesių treniruočių, kurios atliekamos 2–3 kartus per savaitę su kineziterapeutu.

Modernios treniruotės ir gydymo būdai

Akušerė ginekologė D. Bartkevičienė sako, kad kineziterapijos užsiėmimai yra itin veiksmingi ir rekomenduojami moterims, tačiau jei sveikatos sutrikimai vargina jau ne vienerius metus, kineziterapiją siūloma derinti su lazerio procedūromis, hialurono rūgšties ir PRP (trombocitais praturtintos plazmos) injekcijomis, treniruotėmis magnetiniame intymios sveikatos krėsle, biologinio grįžtamojo ryšio terapija.

„Gali atrodyti, kad visos šios procedūros tarsi leidžia pasiekti rezultatą be pastangų ir labai greitai. Pavyzdžiui, lazerio procedūras ir injekcijas galima atlikti per pietų pertrauką, treniruotė magnetiniame intymios sveikatos krėsle trunkanti 30 minučių atstoja 20 tūkst. Kėgelio pratimų...

Pranešimo aut. nuotr./Daiva Bartkevičienė
Pranešimo aut. nuotr./Daiva Bartkevičienė

Atrodo, kad užtenka apsilankyti pas gydytoją kelis kartus ir problemų nebeliko, tačiau net ir pasiekus norimą rezultatą procedūromis, visuomet rekomenduoju moterims apsilankyti pas kineziterapeutą ir išmokti taisyklingai mankštinti dubens dugno raumenis ir pratimus kasdien atlikti namuose tiek kartų, kiek nurodo kineziterapeutas.

Šiuolaikinės procedūros leidžia gana greitai pastebėti pokyčius, tačiau norint jais ilgai džiaugtis reikia įdėti pastangų. Juk jei norime gražaus kūno sportuojame, jei norime, kad mūsų nevargintų šlapimo nelaikymas, nekankintų nemalonūs pojūčiai makštyje, turime skirti dėmesio giliųjų raumenų mankštai“, – įsitikinusi D. Bartkevičienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius