Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Gonorėja – klastinga infekcija, kurios simptomų galite ir nejausti. Pataria gydytoja

„Gonorėja – yra lytiškai plintanti infekcija. Apie ją esame girdėję daugelis, tačiau iš tiesų žinome nedaug“, – sako akušerijos ir ginekologijos gydytoja-rezidentė Rugilė Kančaitė. Ji dalijasi patarimais, kai atpažinti šią klastingą ligą.

Kas yra gonorėja?

Tai lytiškai plintanti infekcija, kurią sukelia mikroorganizmas Neisseria gonorrhoeae. Jis į organizmo gleivines patenka lytinių santykių metu – tiek vaginalinių, tiek oralinių ar analinių.

Gonorėja infekuota besilaukianti moteris gimdymo metu infekciją gali perduoti naujagimiui.

Kokie infekcijos požymiai?

Vyrams simptomai dažniausiai pasireiškia iki 7 parų nuo infekavimosi dienos. Galimi požymiai: pūlingos išskyros iš šlaplės, skausmingas šlapinimasis, skausmas sėklidėse.

Situacija su moterimis šiek tiek sudėtingesnė, kadangi dauguma moterų, užsikrėtusių gonorėja, jokių simptomų nejaučia. O jei ir yra, jie gali priminti makšties ar šlapimo pūslės uždegimą. O dar dažni nusiskundimai – pakraujavimai tarp menstruacijų, skausmingas šlapinimasis ir pasikeitusios makšties išskyros.

Kokie simptomai, kai užsikrečiama analiniu būdu?

Tiek vyrams, tiek moterims požymiai yra panašūs: skundžiamasi deginimo pojūčiu, skausmu išangėje, skausmingu tuštinimusi.

Gerklėje esanti gonorėja

Ši infekcija dažniausiai jokių simptomų gerklose nesukelia. Pasireiškia liga gerklų skausmu.

Kokios galimos pasekmės?

Moterims gonokokinė infekcija gali sukelti mažojo dubens uždegiminę ligą, t. y. tokia liga, kuomet mažajame dubenyje išsivysto uždegimas, gali netgi formuotis pūliniai. Mažojo dubens uždegiminė ligą pažeidžia moters kiaušintakius, gali sukelti nevaisingumą, taip pat padidina negimdinio nėštumo riziką.

Čia kaip ir sergant gonorėja – dalis moterų jaučia karščiavimą ar skausmą apatinėje pilvo dalyje, tačiau dalis moterų gali simptomų ir nejausti. Dėl to reguliarūs profilaktiniai vizitai pas ginekologą yra ypač svarbūs.

O štai vyrams gonokokinė infekcija gali komplikuotis sėklidės prielipo uždegimu, kuris taip pat gali lemti vyro nevaisingumą.

Kaip gonorėja diagnozuojama?

Infekcijai diagnozuoti tam tikri laboratoriniai testai. Ėminys yra paimamas iš pažeistos arba galimai infekuotos vietos: iš gimdos kalelio, šlaplės, išangės arba gerklų. Paimtas mėginys yra siunčiamas į laboratoriją tolimesniam ištyrimui.

Kokie tolimesni žingsniai, jei diagnozė teigiama?

Skiriamas gydymas, veikiantis bakterijas, kurios sukelia ligą. Labai svarbu gydantis susilaikyti nuo lytinių santykių. Taip pat svarbu informuoti tiek dabartinį, tiek buvusius savo lytinius partnerius, kad jie taip pat turėtų gydytis nuo šios infekcijos.

Visi lytiniai partneriai turėtų būti ištirti ir, jei patvirtinta infekcija, turi būti gydomi.

Prevencija

Nuo gonorėjos apsaugo arba susilaikymas nuo lytinių santykių, arba barjerinės kontracepcijos priemonės – prezervatyvai. Jie apsaugo gleivines nuo galimos infekcijos ir neleidžia susirgti lytiškai plintančiomis ligomis.

Taip pat svarbu žinoti, kad persirgus gonorėja, imunitetas šiai infekcijai nesusidaro. Jei sirgote, išsigydėte, galite ir vėl užsikrėsti. Todėl barjerinė kontracepcija – ne tik būdas apsisaugoti nuo nėštumo, bet ir nuo lytiškai plintančių infekcijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius