Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Greitieji COVID-19 testai: kaip atlikti ir kokios galimos klaidos?

Šalyje sparčiai augant užsikrėtimų COVID-19 virusu skaičiui, dažnas savikontrolės testus renkasi atlikti namuose.
Antigenų testai
Antigenų testai / Camelia nuotr.

Tam yra naudojami greitieji antigenų testai, tačiau „Camelia” vaistininkas Rimvydas Blynas įspėja, kad darant testą namuose, būtina laikytis griežtų taisyklių, priešingu atveju testo rezultatas gali būti klaidingas, rašoma pranešime žiniasklaidai.

„Prieš darant greitąjį COVID-19 antigenų testą, ypač pirmą kartą, reikia atidžiai perskaityti instrukciją ir viską atlikti tiksliai taip, kaip nurodyta informaciniame lapelyje. Jokiu būdu nedarykite priešingai, kai viską išpakuojate, atliekate testą, o tik tada nusprendžiate perskaityti, koks tolimesnis žingsnis. Pagrindinė taisyklė: pirmiausia – susipažinimas su instrukcija, o tik tada testo atlikimas“, – pabrėžia vaistininkas.

Atliekant testą – jokių nukrypimų nuo instrukcijos

Anot R.Blyno, populiariausi greitieji COVID-19 antigenų testai yra du: vieno metu tiriamoji medžiaga paimama iš seilių, kitu atveju – iš nosies gleivinės. Tiek vieno, tiek kito testo tikslumas yra vienodas, todėl rekomenduojama pasirinkti tokį, kuris yra priimtinesnis ir patogesnis pačiam žmogui.

„Nesvarbu, kokio tipo testą pasirinkote, eiga tokia pati: vienu atveju testavimo pagaliuką kišame į nosies gleivinę, kad paimtume reikalingą tiriamąją medžiagą, kitu atveju pagaliuką padedame ant liežuvio, kad jo tamponėlis prisigertų seilių, kurios bus naudojamos kaip tiriamoji medžiaga. Toliau buferinį tirpalą pilame į mėgintuvėlį, į jį įdedame pagaliuką, pasukiojame 10 kartų, nuspaudžiame jo kraštą, kad kuo daugiau tiriamosios medžiagos nuo vatos patektų į tirpalą, supurtome ir tada, priklausomai nuo testo instrukcijos, du ar tris lašus šio tirpalo užlašiname ant tyrimo kasetės akutės ir laukiame tiek, kiek nurodyta instrukcijoje, dažniausiai 15-20 min.“, – sako R. Blynas.

Norint gauti tikslų atsakymą, svarbu išlaukti visą informaciniame lapelyje nurodytą laiką. Pirmoji kontrolinė juostelė, pažymėta raide C, parodo, ar testas yra geras, o tiriamoji, pažymėta raide T, parodo, ar greitojo antigenų testo atsakymas teigiamas, ar neigiamas.

Dažniausios klaidos ir kaip jų išvengti

Nors savikontrolės testus namuose didžioji dalis žmonių jau yra atlikę ne vieną kartą, klaidų, lemiančių klaidingą rezultatą, pasitaiko iki šiol. Tai gali lemti higienos stoka ar net tai, jog testą darėtės neišsivalę dantų.

„Kai testui reikalingą tiriamąją medžiagą imate iš burnos, labai svarbu prieš testavimą nieko nevalgyti ir negerti. Jei visgi kažką valgėte, išsivalykite dantis, burną išskalaukite vandeniu ir tik tuomet atlikite testą“, – pataria vaistininkas.

Dar viena dažna klaida, kurią įvardijo R.Blynas, yra netinkamas rankų dezinfekavimas. Prieš atliekant testą būtina nusiplauti rankas, jas dezinfekuoti, tada užsimauti pirštines ir jas taip pat dezinfekuoti. Priešingu atveju, galima lengvai užkrėsti mėginį ir net gauti klaidingai teigiamą greitojo antigenų testo rezultatą.

„Jeigu atliekate testą iš seilių, pagaliuką ant liežuvio reikia laikyti tiek laiko, kiek nurodyta instrukcijoje, o ne keliolika sekundžių. Dažniausiai nurodoma laikyti dvi minutes ir pasistengti, kad jis būtų permirkęs seilėmis – tokiu būdu bus daugiau tiriamosios medžiagos. Jeigu pagaliuką kišame į nosį, suaugusiems rekomenduojama jį įkišti į 2-4 cm gylį ir pasukti penkis kartus, vaikams 1-2 cm. Sutinku, kad gali kutenti, būti nemalonu, skaudėti, galbūt net ašarą išspausite, bet kuo tiksliau paimsite mėginį, tuo tikslesnius rezultatus gausite”, – sako vaistininkas.

Kartais klaidą žmonės padaro ir paskutiniame testo atlikimo žingsnyje – užlašina ant testo kasetės akutės per mažai ar per daug tiriamojo skysčio. Ir šio instrukcijos žingsnio nesilaikymas gali turėti įtakos rezultatų tikslumui.

„O jeigu darote testus visai šeimai ar keliems žmonėms, nesumaišykite testų. Pirmiausia, išpakuokite visas medžiagas konkrečiam tiriamajam žmogui, padarykite testą, ant testo užrašykite vardą ir tik tada imkitės kito žmogaus. Kartą pacientas pasakojo, kad netyčia sumaišė namiškių testus ir gavus, tarkime, teigiamą atsakymą, nežinia, kurio šeimos nario yra šis testas“, – teigia R.Blynas.

Gavus neigiamą COVID-19 antigenų testo rezultatą, galite būti šiek tiek ramesni, tačiau tai nereiškia, kad tikrai nesergate infekcija. Jei gavote teigiamą atsakymą, didelė tikimybė, kad užsikrėtėte. Bet kuriuo atveju, ypač, jei jaučiate simptomus, patariama atlikti PGR testą, nes šio tyrimo jautrumas yra didesnis ir tikslesnis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius