Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Greitoji pagalba nusilpus organizmui pavasarį: APOTHEKA vaistininkė pataria

Pavasarį visų mūsų organizmai neišvengiamai nusilpsta, o veikiami orų permainų greičiau peršąlame. Susilpnėjusioms organizmo gynybinėms sistemoms įtakos turi prastesnė mityba, oro tarša, stresas, virusai ir daugybė kitų veiksnių, silpninančių mūsų imunitetą.
„Apotheka Vaistinė“
„Apotheka Vaistinė“ / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kokia veiksmingiausiai pagalba organizmui pavasarį, kokios imuniteto stiprinimo priemonės tinkamos, o ko galbūt atsisakyti, paprašėme patarti „Apotheka Vaistinė” vedėjos Danguolės Vaitkutės.

Imuniteto priešas ir draugai

Vitaminus imunitetui stiprinti ir maisto papildus vaistininkė vadino puikiomis priemonėmis, tačiau pabrėžė, kad juos būtina vartoti tinkamai ir nuosekliai, pagal gydytojo ar vaistininko rekomendacijas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Apotheka Vaistinė“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Apotheka Vaistinė“

„Taip pat labai svarbu žinoti, kad vien vitaminai imuniteto nesustiprins, jei organizmą alinsime nuolat persidirbdami. Taigi taip pat svarbu pakankamas poilsis, sveika mityba ir fizinis aktyvumas“, – vardijo D.Vaitkutė.

Paprašyta pristatyti organizmo stiprinimo priemones, „Apotheka vaistinė“ vadovė visų pirma minėjo beta gliukanus, vitaminą D, Vitaminą K2 ir kitus, primindama, kas atsitinka, kai šių medžiagų organizmui stinga.

Tirpiosios ląstelienos nauda

Beta gliukanai – vieni svarbiausių natūralių imunomoduliatorių. Tai tirpioji ląsteliena – polisacharidai, aptinkami kai kuriose grūdinėse kultūrose: avižose, kviečiuose, miežiuose, taip pat mielių, dumblių, kai kurių rūšių grybų ląstelių sienelėse.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Apotheka Vaistinė“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Apotheka Vaistinė“

Beta gliukanai ne tik stiprina imunitetą, bet ir skatina organizmo regeneracijos procesus – žaizdų, pragulų, opų gijimą, padeda greičiau atsigauti po traumų. Beta gliukanai plačiai vartojami ir sergant onkologinėmis, infekcinėmis ligomis, siekiant apsisaugoti nuo jonizuojančiosios spinduliuotės.

Vitaminas D3 – ne tik kaulams, žarnynui, bet ir gerai nuotaikai

Organizmo augimui, vystymuisi ir optimaliai sveikatai palaikyti būtinas vitaminas D3 turi ir daugiau funkcijų. Jis veikia įvairias ląsteles, susijusias su kaulų būkle: žarnyno ląstelėms padeda pasisavinti kalcį ir fosforą, taip pat yra atsakingas už tinkamą imuninės sistemos funkcionavimą. Taip pat vitaminas D3 turi įtakos mūsų psichinei būklei.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Apotheka Vaistinė“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Apotheka Vaistinė“

„Vitaminas D3 padės pasirūpinti mūsų optimalia sveikata, sustiprinti imuninę sistemą ir padaryti nemažai kitų naudingų dalykų, tačiau vertėtų nepamiršti vieno itin svarbaus trūkumo – toksiškumo, kuris beveik visais atvejais yra susijęs su kalcifikacija, paprasčiau tariant su vitamino K2 stygiumi“, – atkreipė dėmesį vaistininkė.

D3 kiekį organizme rekomenduojama išsitirti kartą metuose, nes pusiausvyra tarp šio vitamino stygiaus ir pertekliaus – ypač svarbi.

Pirmoji pagalba akims

Vitaminas A yra naudojamas esant bet kokiam šviesos dirgikliui rodopsino sintezei. Tai ypač svarbu žmonėms, kurie daug laiko praleidžia prie televizorių, kompiuterių ekranų ir kurių akys vos ne kiekvieną sekundę turi reaguoti į kontrastinius šviesos dirgiklius. Tai didina vitamino A poreikį.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Apotheka Vaistinė“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Apotheka Vaistinė“

„Kaip ir vitaminas D, vitaminas A – ypač svarbus imunitetui, todėl jam nusilpus reikėtų papildyti ir vitamino A atsargas organizme“, – pabrėžė D.Vaitkutė.

Imuniteto stimuliatoriai ir grožio sargai: gina nuo vėžinių susirgimų

Vitaminas C (askorbo rūgštis) – vienas svarbiausių imuniteto stimuliatorių, padedantis apsisaugoti nuo peršalimo ligų. Kartu jis ir svarbus antioksidantas, saugantis ląsteles nuo laisvųjų radikalų.

Vitaminas E stiprina imunitetą ir naikina laisvuosius radikalus, silpninančius organizmo atsparumą. Jis taip pat žinomas kaip vienas iš labiausiai moterų grožį puoselėjančių vitaminų bei stipriausių žinomų antioksidantų.

Cinkas – itin svarbus mikroelementas, skatinantis organizmą gaminti antikūnus bei padedantis kovoti su ligų sukėlėjais. Taip pat, cinkas padeda palaikyti normalią imuninės sistemos veiklą, padeda gydyti žaizdas ir reikalingas normaliam vystymuisi.

Selenas – dar vienas galingas antioksidantas, galintis apsaugoti nuo virusinių ligų, stiprinantis imuninės sistemos apsauginę funkciją, turintis uždegimus stabdančių savybių. Taip pat šis mikroelementas žinomas kaip veikiantis genetinį lygį ir galintis apsaugoti nuo vėžinių susirgimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius