-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Greitoji pagalba peršalus: kaip greit įveikti slogą, kosulį ir gerklės skausmą?

Prasidėjęs ruduo kaipmat įnešė chaoso į daugelio mūsų gyvenimus. Siaučia ne tik koronavirusas – dažnas mūsų peršąla ir kamuojasi su sloga, gerklės skausmu ar kosuliu. Kokie būdai padės įveikti peršalimo požymius?
Sloguojanti mergaitė
Sloguojanti mergaitė / 123RF.com nuotr.

Sloga

Sakoma, kad tiek negydoma, tiek gydoma sloga praeina per septynias dienas, tačiau ne visada sloga yra tik nekaltas negalavimas. Pavyzdžiui, vaikams ji gali komplikuotis ir ausų uždegimais, ir kitomis nemaloniomis ligomis.

Tad nuo ko pradėti gydyti slogą?

Sušildykite kojas

Greičiausiai pastebėjote, jog vos tik sušąla kojos, iškart prasideda sloga. Varvanti nosis labai greitai gali peraugti į rimtesnius susirgimus, todėl štai greitoji pagalba – šildykite kojas.

Galite jas pamasažuoti, pamirkyti šiltame vandenyje, užklijuoti šildančius pleistrus ar tiesios apsimauti vilnones kojines. Pravartu ir išsirinkti tinkamą ir kokybišką avalynę, su kuria kojos išliks šiltos ir sausos.

Gerkite šiltą arbatą

Arba bet kokį kitą šiltą gėrimą. Svarbu, kad jis nebūtų deginantis. Šiltas gėrimas su tokiais ingredientais kaip citrina ar imbieras padės suaktyvinti kraujotaką nosies ertmėje, todėl taps lengviau kvėpuoti.

Gerkite kuo daugiau skysčių

Kuo mažiau skysčių, tuo prasčiau jausitės, todėl pasistenkite jų gerti kuo daugiau, kadangi dėl skysčių trūkumo sekretas nosyje pradeda tirštėti, todėl nosis gali užgulti, o pats kvėpavimas pasunkėti. Viso to rezultatas gali baigtis ir rimtesnėmis ligomis, rašoma lifehacker.ru.

123RF.com nuotr./Priemonės nuo peršalimo
123RF.com nuotr./Priemonės nuo peršalimo

Karštas dušas

Nors sakoma, kad karštas dušas sausina odą, tačiau šiuo atveju jums reikia greitosios pagalbos. Kaip inhaliacijos ar šilti gėrimai, karštas dušas padės suaktyvinti kraujotaką, todėl pasijausite geriau, bus lengviau kvėpuoti.

Plaukite nosį

Tam jums labiausiai tiks jūros vanduo – plaukite nosį šiuo vandeniu, kuris palengvins kvėpavimą, padės geriau jaustis, sudrėkins nosies ertmę. Pasitelkite šią priemonę 3–4 kartus per dieną.

Bulvių stebuklas

Liaudies medicinoje populiaru gydytis karštų bulvių garų inhaliacijomis. Tam labiausiai tinka mažesnės, o ir virti jas patartina nedideliame kiekyje vandens, kad išsiskirtų visos naudingosios medžiagos. Beje, bulvės dažniausiai verdamos su lupenomis. Būtų idealu, jei prieš inhaliaciją šiltai apsirengtumėte ir, užsidengę galvą rankšluosčiu, kvėpuotumėte 10–15 minučių. Po inhaliacijų, kad poveikis būtų stipresnis, geriausia lįsti lovon ir šiltai apsikloti.

Pasirodykite gydytojui

Labai svarbu žinoti, kad sloga gali būti ir rimtų ligų pranašas, todėl nenuvertinkite savo savijautos. Sloga gali virsti sinusitu, ausų uždegimu ir kitomis bėdomis. Jeigu stipriai karščiuojate, jaučiate stiprų galvos skausmą, nosies išskyros įgavo nemalonų kvapą, stipriai kosėjate, nelaukite ir prašykite specialistų pagalbos.

Gerklės skausmas

Veriantis ir aštrus gerklės skausmas - vienas nemaloniausių pojūčių. Būkite atidūs – kai kada gerklės skausmas gali būti ir anginos pranašas, tad tuomet reiktų skubėti pas gydytoją.

Štai keli patarimai, kurie padės sušvelninti gerklės skausmą.

Fotolia nuotr./Gerklės skausmas
Fotolia nuotr./Gerklės skausmas

Skalaukite gerklę sūriu vandeniu

Pusę šaukštelio druskos ištirpinkite šiltame vandenyje ir gautu mišiniu skalaukite burną: „Druska ištraukia vandens perteklių patinusiuose audiniuose, mažina uždegimines reakcijas, gerklės sudirgimą“, – pažymi Philippas Hagenas. Skalavimo metu taip pat pašalinamos ir bakterijos bei virusai. Beje, gerklei skalauti tinka ir bičių produktai.

Vištienos sultinys

Labai svarbu drėkinti organizmą – tam gali padėti vištienos sultinys, neleisiantis ir išdžiūti gerklei. Vištienos sultinyje yra medžiagų, kurios padeda įveikti peršalimą, kovoja su uždegiminiais procesais, be to, jis yra šiltas, todėl padeda numalšinti ir gerklės skausmą.

Skanaukite arbatas

Gerklės skausmą puikiai palengvins ir karštas puodelis žolelių arbatos. Medikai tikina, kad arbatos žolelėse gausu antioksidantų, kurie stiprina imuninę sistemą ir kovoja su įvairiomis infekcijomis. Arbatą galite pasiskaninti ir šaukšteliu medaus, kuris dėl savo antibakterinių savybių taip pat puikiai gesina uždegimus, nuramina perštinčią gerklę, taip pat – padeda įveikti kosulį. Puikus pasirinkimas – ramunėlių arbata, kuri padeda gydyti pažeistus audinius, turi daug antioksidantų.

123RF.com nuotr./Arbata
123RF.com nuotr./Arbata

Drėkinkite orą

Sausas oras gali dar labiau paaštrinti ligos simptomus, todėl pasistenkite, kad namuose drėgmės lygis būtų 40–60 proc. Dar labai pravartu reguliariai išvėdinti visus namus, kad išvalytumėte orą, ypač kai sergate.

Imbieras

Medicininės imbiero savybės buvo naudojamos dar antikos laikais. Rytų medicinos propaguotojai imbieru dažniausiai gydo įvairius peršalimo ar gripo simptomus.

Imbierų arbata puikiai sušildo, stiprina imunitetą, didina darbingumą, malšina skaudančią gerklę. Stiklinėje karšto, bet ne verdančio, vandens ištirpinkite 1 valg. š. medaus, įpilkite 1 valg. š. citrinų sulčių, 0,5 arbat. š. sutarkuotos imbiero šaknies. Skoniui pagerinti į arbatą galite įdėti kelis lapelius džiovintų mėtų.

Kitas būdas – nusipirkę imbiero šaknį, pasidarykite arbatos: į puodą įpilkite 3 puodelius vandens, įmeskite 12 ne itin storų griežinėlių imbiero šaknies ir pavirkite apie 20 minučių. Nukaiskite, palaukite, kol arbata kiek pravės, ir, pasiskaninę ją citrina ar medumi, išgerkite. Jei arbata bus per aštri, praskieskite vandeniu.

Vida Press nuotr./Detoksikuojanti arbata
Vida Press nuotr./Detoksikuojanti arbata

Kosulys

Kosulys vargina ir dažniausiai nepraeina taip greitai, kaip norėtume. Prisiminkite – kaip ir sloga ar gerklės skausmas, kosulys lygiai taip pat būti rimtos ligos pranašas, todėl prireikus būtinai kreipkitės į specialistą.

123RF.com nuotr./Serganti moteris
123RF.com nuotr./Serganti moteris

Medaus ledinukai

Pasigaminkite ledinukų nuo kosulio. Jums reikės 250 g medaus ir 2 valg. š. trintos šviežios imbiero šaknies. Viską sudėkite į puodą storomis sienelėmis bei dugnu ir virkite, kol masė taps tiršta. Supilstykite į nedideles formeles (turėtų išeiti 15 ledinukų) ir palikite sustingti. Per dieną jų suvalgykite 3–5.

Bruknių sultys

Drėgną kosulį puikiai gydo bruknių sultys su medumi arba bruknių sirupas. Jų reikėtų vartoti po 1 valg. š. kelis kartus per dieną. Taip pat puikiai tinka džiovintų braškių arbata.

Kakavos sviestas

Verta žinoti, kad nuo kosulio puikiai tinka ir kakavos sviestas. Nors jis naudojamas konditerijos pramonėje ar kosmetikoje, tačiau tiks ir sveikatai gelbėti. Kakavos sviestą dėkite į šiltą pieną su medumi.

Citrina ir medus

Kosulį sušvelnins ir citrinos bei medaus duetas. Sutarkuokite citriną kartu su žievele ir sumaišykite su liepų medumi. Vartokite 3–4 kartus per dieną. Vietoje citrinos galite išbandyti ir svogūnų sultis, žinoma, jeigu puikiai sutariate su šia šaknine daržove.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius