Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Grybavimo sezonas prasidėjo: medikai jau gydo apsinuodijusiuosius

Miškuose užderėjo grybų. Grybautojai netveria džiaugsmu ir skuba į miškus, o medikai nerimauja – į ligonines pateko pirmieji, šiemet apsinuodiję šiomis gamtos gėrybėmis. Į Respublikinę Vilniaus universitetinę ligoninę jau atvežta apie 10 grybais apsinuodijusių pacientų.
Dzūkijos grožis
Miškuose dygstantys grybai verčia nerimauti medikus. / 15min.lt skaitytojo Lino K. nuotr.

Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės Ūmių apsinuodijimų skyriaus vedėja Sigita Goštautaitė 15min.lt sakė, kad ligoninėje jau sulaukta apie dešimties grybais apsinuodijusių asmenų, tačiau kol kas sunkių atvejų nepasitaikė. Esą daugiausia pacientų tiesiog suvalgė per daug grybų, o ne paragavo nuodingų.

Rekomenduoja grybų valgyti mažiau

„Dažniausiai tiesiog persivalgoma. Nuodingi yra gerokai pavojingesni, bet daugiausiai į ligoninę patenka tokių, kurie suvalgo per daug. Tai sergantys virškinamojo trakto ligomis, pagyvenę žmonės“, – aiškino medikė.

wikimedia.org nuotr./Žalsvoji musmirė pati pavojingiausia
wikimedia.org nuotr./Žalsvoji musmirė pati pavojingiausia

Anot S.Goštautaitės, grybų mėgėjai turėtų paprasčiausiai mažesniais kiekiais valgyti šių miško gėrybių, nevalgyti jų vakare prieš miegą. Ir, žinoma, rinkti tik tuos grybus, kuriuos labai gerai pažįsta.

„Apsinuodija ir patys rinkę grybus žmones, ir valgę svečiuose, ir pirkę turguje. Rizikuoja žmonės ir perka. Patys nelabai tų grybų pažįsta, pasitiki pardavėjais, o tai labai rizikinga“, – grybų mėgėjus įspėjo S.Goštautaitė.

Kol kas šiais metais apsinuodijimų žalsvąja musmire Respublikinėje Vilniaus universitetinėje ligoninėje dar nėra užfiksuota, kitų gydomų pacientų būklė nėra sunki. Tačiau gydytoja patarė: jeigu pavalgę grybų pradedate vemti ar viduriuoti, į medikus kreiptis būtina nieko nelaukiant.

Jeigu grybų tiesiog persivalgoma, pasveikus žmonės paprastai jokio poveikio sveikatai nebejaučia. Tačiau suvalgęs nuodingųjų grybų, tokių kaip žalsvosios musmirės, žmogus gali net mirti arba pakenkiama jo kepenims.

Kiek per sezoną sulaukiama pacientų, medikų teigimu, labiausiai priklauso nuo to, ar daug miške išdygo grybų – jeigu metai grybingi, gydytojai turi daug darbo.

Paveikslėliai grybauti nepadeda

15min.lt skaitytojos Laimos nuotr./Raudonos musmirės nėra tokios pavojingos, kaip žalsvosios.
15min.lt skaitytojos Laimos nuotr./Raudonos musmirės nėra tokios pavojingos, kaip žalsvosios.

Iš viso Lietuvoje priskaičiuojama apie pusšimtis nuodingų grybų rūšių. Gamtos tyrimų centro Botanikos instituto Mikologijos laboratorijos vadovės dr. Jurgos Motiejūnaitės teigimu, pagrindinė apsaugos priemonė labai paprasta – rinkite tik tuos grybus, kuriuos labai gerai pažįstate.

„Neeikite grybauti su atlasais ir paveikslėlių knygomis. Nemėginkite, nerizikuokite savimi mėgindami naujas valgomų grybų rūšis. Tikrai neverta. Žmonėms, ypač neturintiems biologinio išsilavinimo, sunku atskirti grybų bruožus. O kai kurie nuodingi ir valgomi grybai yra be galo panašūs“, – pasakojo dr. J.Motiejūnaitė.

Anot specialistės, ūmėdes, pievagrybius, gudukus labai lengva supainioti su musmirėmis. „Daugeliui žmonių užsifiksavę, kad musmirės yra gražus raudonas grybas su baltais taškeliais. Bet pačios pavojingiausios musmirės neturi taškelių, kartais būna nusitrynęs ir sijonėlis, todėl pavojingiausios – žalsvosios – musmirės gali tapti labai panašios į ūmėdes“, – įspėjo Mikologijos laboratorijos vadovė.

Pavojingiausia – žalsvoji musmirė

Tiesa, ne visi nuodingi grybai vienodai pavojingi sveikatai. Vieni, tokie kaip kai kurie kartūs piengrybiai, ūmėdės, erzina virškinamąjį traktą, jų užvalgius jau po kelių valandų pakyla temperatūra, vemiama, viduriuojama. Tačiau po kelių dienų visiškai pasveikstama.

15min.lt skaitytojo Vidmanto nuotr. /Baravyko nesupainiosi su jokiu nuodingu grybu.
15min.lt skaitytojo Vidmanto nuotr. /Baravyko nesupainiosi su jokiu nuodingu grybu.

Kitų grybų (paprastosios musmirės) nuodingos medžiagos trikdo nervų sistemą. Pavalgius po kelių valandų išsiplečia akių vyzdžiai, prasideda vėmimas, viduriavimas, haliucinacijos, tačiau laiku suteikus medicininę pagalbą pasveikstama.

Pavojingiausios yra, kaip ir minėjo J.Motiejūnaitė, žalsvosios musmirės. Jų paragavus po 8-24 valandų žmonėms sutrinka kepenų veikla, skauda skrandį, krūtinę, vemiama, viduriuojama.

„Raudonosiomis musmirėmis galima apsinuodyti, tačiau nusinuodyti galima nebent suvalgius jų labai daug. Pavojingiausios – žalsvosios“, – tvirtino mikologė.

Geriau pievagrybiai nei meškutės

Specialistės teigimu, nepatartina valgyti ir meškučių, kurių gausu lapuočių miškuose. Šiuose grybuose yra tų pačių medžiagų, kaip ir raudonosiose musmirėse, tik labai nedaug. „Pakenkti gali jautresniems žmonėms, bet kam be reikalo rizikuoti? Tada tikrai geriau nusipirkti pievagrybių parduotuvėje. Tai geresnis grybas negu meškutė“, – įsitikinusi J.Motiejūnaitė.

Žinomiausių ir labiausiai vertinamų grybų supainioti su nuodingais praktiškai neįmanoma. Tad drąsiai galima rinkti baravykus, raudonviršius, voveraites. Anot J.Motiejūnaitės, beveik visi Lietuvoje augantys grybai, apačioje turintys vamzdelius ar skylutes, o ne su lakštelius, yra valgomi. Vieninteliai nuodingi yra šėtonbaravykiai, tačiau jie itin reti Lietuvos miškuose. „Jį galima supainioti su paąžuoliu, bet ir šis grybas toks efektingas, kad daugelis ir jo nesiryžta rinkti“, – kalbėjo Mikologijos laboratorijos vadovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius