-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Grybų sezonas: viena auka, dešimtys patekusių į ligoninę

Rugpjūčio pabaiga ir rugsėjo pradžia buvo tas metas, kai į Respublikinę Vilniaus universitetinę ligoninę plūstelėjo apsinuodiję grybais pacientai. Šiuo metu medikai jau gali lengviau atsikvėpti, tačiau vieno žmogaus jiems išgelbėti nepavyko – jis mirė greičiausiai suvalgęs žalsvųjų musmirių.
Žalsvoji musmirė
Žalsvoji musmirė mirtinai pavojinga. / wikimedia.org nuotr.

Respublikinėje Vilniaus universitetinėje ligoninėje šiuo metu nėra daug pacientų, apsinuodijusių grybais. Tačiau prieš kelias savaites medikams teko atlaikyti tikrą antplūdį – kasdien šių ligonių pasirodydavo bent po kelis.

Anot ligoninės Ūmių apsinuodijimų skyriaus vedėjos Sigitos Goštautaitės, apsinuodijusiųjų daug buvo tuomet, kai miškuose tik pradėjo dygti grybai. „Kai naujas sezonas prasidėjo, tuomet buvo daugiau pacientų. Dabar turbūt jau visi prisivalgė ir mažiau valgo. Šiuo metu skyriuje taip nėra, kaip kad buvo masiškai prieš kelias savaites – bent po kelis kasdien“, – 15min.lt sakė gydytoja.

Miręs pacientas greičiausia, anot S.Goštautaitės, kartu su kitais grybais suvalgė ir žalsvųjų musmirių. Tad nors į medikus buvo kreiptasi laiku, jo išgelbėti nepavyko. „Kaip ir viskas teisingai buvo padaryta, bet yra mirtinas apsinuodijimas ir ne visada pavyksta išgelbėti“, – aiškino Ūmių apsinuodijimų skyriaus vedėja.

Dažniausiai į ligoninę patenka ne apsinuodiję nuodingais grybais, o tiesiog per daug grybų suvalgę asmenys. Medikai pataria mažesniais kiekiais valgyti šias miško gėrybes, nevalgyti jų vakare prieš miegą.

Iš viso Lietuvoje priskaičiuojama apie pusšimtis nuodingų grybų rūšių. Mikologai pataria: pagrindinė apsaugos priemonė labai paprasta – rinkti tik tuos grybus, kuriuos labai gerai pažįstate. Tokius grybus kaip ūmėdės, pievagrybiai, gudukai, kalpokai labai lengva supainioti su musmirėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius