Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gydytoja apie estetinę ginekologiją: padeda išspręsti ir šlapimo nelaikymo problemas

Daugybę amžių intymi moters sveikata ir estetinė išvaizda buvo po devyniais užraktais saugomas klausimas. Nepaisant to, su šlapimo nelaikymu, makšties sausumu, lytinės funkcijos praradimu ar po gimdymo nepageidaujamai pasikeitusia lytinių organų išvaizda susiduria didžioji dalis moterų, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Vizitas pas ginekologę
Vizitas pas ginekologę / 123RF.com nuotr.

Šiandien visas šias problemas sprendžia nauja žaibiškai populiarėjanti medicinos sritis – estetinė ginekologija. Pasak estetinės medicinos ir plastinės chirurgijos klinikos „Perfectus Clinica“ akušerės ginekologės Živilės Sabonytės-Balšaitienės, estetinė ginekologija šiuo metu yra viena sparčiausiai populiarėjančių medicinos subspecialybių pasaulyje.

Pranešimo autorių nuotr./Živilė Sabonytė – Balšaitienė
Pranešimo autorių nuotr./Živilė Sabonytė – Balšaitienė

Gydytoja pasakoja, kokias problemas sprendžia estetinė ginekologija ir ką reikia žinoti, prieš ryžtantis intymių vietų korekcijai.

– Kas slypi po medicinine sąvoka „estetinė ginekologija“?

– Estetinė ginekologija apima tiek kosmetines procedūras, kurios pagerina išorinių lytinių organų ar makšties estetinę išvaizdą – vadinamąsias makšties ir vulvos atjauninimo procedūras, tiek chirurgines atkuriamąsias operacijas, kurios pagerina arba padeda atkurti lytinę funkciją po pokyčių, atsirandančių dėl gimdymo ar moters organizmui senstant.

Nors estetinė ginekologija yra gana nauja sritis, ji pakankamai greitai užėmė savo vietą medicinoje ir išpopuliarėjo. JAV šios srities ginekologai pradėti ruošti 2007 metais, o jau 2013 m. lytinių lūpų plastika buvo ketvirta populiariausia operacija po riebalų nusiurbimo, krūtų didinimo ir nosies korekcijų. Pastarąjį dešimtmetį lytinių lūpų plastinių operacijų skaičius Australijoje išaugo 3 kartus, o Jungtinėje Karalystėje – net 5.

– Dėl kokių priežasčių moterys kreipiasi į estetinės ginekologijos specialistus?

– Dažnai tai pirmiausia estetinis nepasitenkinimas savo kūnu ir esamais ar pasikeitusiais išoriniais lytiniais organais. Bet, nors kalbama apie estetiką, šios procedūros tiesiogiai susijusios ir su funkcijos sutrikimų atkūrimu. Dažna moterų patiriama problema yra skausmas ar diskomfortas lytinių santykių metu, kuris atsiranda senstant ar po gimdymo.

Kita pacienčių grupė – besikreipiančios dėl šlapimo nelaikymo. Šlapimo nelaikymas sportuojant, ar elementariai nusičiaudėjus iš tiesų nemalonus pojūtis, kurio negali kontroliuoti.

Dar viena grupė moterų estetinėms ginekologinėms procedūroms ryžtasi dėl nepakankamo pasitikėjimo savimi. Kartais šis nerimas atsiranda kuriant naujus santykius. Taip pat vis dalį pacienčių sudaro vyresnės moterys, kurios jaučia neatitikimą tarp biologinio amžiaus ir psichologinės savijautos – jos domisi įvairiomis atjauninimo procedūromis.

– Kokio amžiaus moterys domisi šiomis procedūromis?

– Negalėčiau apibrėžti vieno amžiaus. Sulaukiu merginų, ką tik sulaukusių pilnametystės, tačiau yra ir jau garbingo amžiaus moterų, apsilankančių su nusiskundimais. Pasaulyje stebima tendencija, kad vis jaunesnės pacientės kreipiasi į gydytoją estetinės ginekologijos klausimais.

Be abejonės, tam didelės įtakos turi laisvėjanti visuomenė ir augantis susirūpinimas sveikata bei gyvenimo kokybe. Svarbu suprasti – tai nebėra tabu ar gėdą keliantys klausimai, žmogus turi gyventi patogiai, o tam ir yra specialistai bei naujos medicinos kryptys kurios padeda gerinti gyvenimo kokybę.

123RF.com nuotr./Intymios problemos
123RF.com nuotr./Intymios problemos

Kartais moterys turi klaidingą nuomonę, kad estetinė ginekologija skirta tik pacientėms po gimdymo. Vis dėlto su tokiomis problemomis kaip skausmingi lytiniai santykiai, šlapimo nelaikymas ar varginantis makšties sausumas gali susidurti bet kokio amžiaus ir nebūtinai gimdžiusios moterys. Žinoma, procedūros paprastai rekomenduojamos pilnametystės sulaukusioms pacientėms.

– Kurių estetinės ginekologijos procedūrų populiarumas šiuo metu auga labiausiai?

– Galėčiau išskirti makšties ir vulvos atjauninimo procedūras. Makšties atjauninimo procedūra dažniausiai atliekama atsiradus makšties sienelių srities kolageno ir elastino skaidulų pokyčiams. Jie lemia makšties laisvumą, sausumą, sumažėjusį jautrumą bei dažnai išsivystantį įtampos šlapimo nelaikymą, kuris pasireiškia nevalingu šlapinimusi. Dažniausiai moterys su šiomis problemomis susiduria dėl amžiaus pokyčių, menopauzės ar po gimdymo, chirurginių makšties srities intervencijų.

Vulvos srities atjauninimo procedūra atliekama sumažėjus išorinių lytinių organų elastingumui, siekiant suteikti didžiosioms lytinėms lūpoms daugiau apimties. Jos metu galima šiek tiek pakelti ir sustangrinti mažąsias lytines lūpas, susiaurinti įeigą į makštį, sustangrinti tarpvietės sritį. Dažnai šis gydymas taikomas dėl amžiaus sukeltų pakitimų ar po vaginalinio gimdymo bei chirurginių intervencijų.

– Ar makšties atjauninimui reikalinga chirurginė intervencija?

– Su šiuolaikinėmis technologijomis to nereikia. Tiek makšties, tiek vulvos atjauninimo procedūros atliekamos be chirurginės intervencijos – ultragarso ir radijo bangų aparatu. Makšties atjauninimo procedūra trunka 8 min., o vienos vulvos srities – vos 3-4 min. Procedūros metu nėra reikalingas ir nuskausminimas. Po jos moteris gali iškart grįžti į savo kasdienę veiklą, ypatingos priežiūros nereikia.

– Ką reikia žinoti prieš atvykstant procedūrai?

– Prieš procedūrą reikėtų turėti ne vėlesnio nei 12 mėnesių onkocitologinio gimdos kaklelio tepinėlio tyrimo bei moters dubens ultragarsinio tyrimo, atlikto 1 mėn. laikotarpiu, rezultatus. Procedūra nėra atliekama menstruacijų, nėštumo metu ir pirmuosius 2 mėn. po gimdymo. Prieš pradedant gydymą, moteris konsultuojama akušerio-ginekologo, įvertinamos indikacijos, kontraindikacijos, numatoma, kiek procedūrų reikės, norint pasiekti optimalų rezultatą.

Pirmosiomis dienomis po procedūros rekomenduojama susilaikyti nuo vaginalinių lytinių santykių, nenaudoti tamponų. Po gydymo gali būti stebimas nežymus paraudimas ir patinimas, kuris praeina per kelias valandas. Procedūrų kiekis priklauso nuo esamos problemos ir individualios situacijos. Mokslinių tyrimų duomenimis, teigiamas rezultatas dažnai juntamas jau po pirmosios procedūros. Tačiau įprastai gydymo kursą sudaro 3 procedūros, atliekamos kas 1-2 savaites, o galutinis rezultatas išryškėja po 3 mėn. po gydymo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius