Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gydytoja Edita įrodė judėjimo naudą – galima pasveikti ir gyventi be vaistų

Gydytoja Edita Juodžbalienė jau daugiau nei 30 metų dirba onkologe chemoterapeute, tačiau tik prieš pora metų ji suprato ir savo kūnu pajautė, jog judėjimas bei sveika gyvensena gali būti alternatyva vaistams.
Edita Juodžbalienė su mama
Edita Juodžbalienė su mama / Asmeninio archyvo nuotr.

„Daugelis galvoja, kad mes, gydytojai, esame sveikiausi, geriausi, tobuliausi. Mūsų ligos nekankina. Deja, taip nėra“, – laidoje „Sportuok su Vlada.lt“ pasakojo E.Juodžbalienė.

10 ligų diagnozių

2014 metais gydytojos sveikata kraštutinai pablogėjo. Jai buvo atliktos kelios operacijos, nustatyta kone 10 diagnozių, per dieną reikėjo išgerti apie 15 tablečių. Dar blogesnės sveikatos buvo gydytojos mama, ilgai serganti širdies ligomis. „Gyvenome kiekviena diena, nežinojome, kuris vakaras bus paskutinis“, – sakė E.Juodžbalienė.

Beveik prieš dvejus metus, būdama beviltiškoje situacijoje, gydytoja Edita nutarė sudaryti mamai programą, pagal kurią ji sau galėtų padėti, kai apima priepuolis. Tai buvo 15 punktų reabilitacinė programa. „Galbūt tai juokingai skamba, kadangi nesu kardiologė, bet tai iš tiesų veikia. Dabar mes gyvename be vaistų, neseniai mamai sukako 79 metai, per dieną mes kartu nueiname apie 4 kilometrus“, – rezultatu džiaugiasi medikė.

 Asmeninio archyvo nuotr./Edita Juodžbalienė
Asmeninio archyvo nuotr./Edita Juodžbalienė

Edita išsikėlė užduotį padėti ne tik mamai, tačiau pasveikti ir pati. Po vizito pas kineziterapeutą, moteris nutarė daugiau judėti, užsiimti šiaurietišku ėjimu.

„Prieš pora metų kienziterapeutas pasakė, kad mano kūne praktiškai nėra nei vienos vietos, kuri būtų sveika ir gerai dirbtų. Buvau labai nustebusi ir klausiau, ar ką nors galima padaryti, – nemalonias akimirkas prisiminė moteris iš Kauno. – Jis pasakė, kad galima pataisyti 60-70 procentų situacijos. Aš dar labiau nustebau, netikėjau tuo, ką jis kalba. Dabar, kai pamatau, kad žmogus šlubčiuoja ar sunkiai eina, aš jam pasakau, kad galima 60-70 procentų pakeisti jo būklę.“

Pagijo judėdama

E.Juodžbalienei pavyko išsigydyti savo ligas. Jai buvo diagnozuotas diabetas, buvo pasikartojantis inkstų uždegimas, plaučių uždegimas kankindavo kartą per metus, vargino kiti negalavimai.

„Jau dveji metai kaip su mama nevartojame jokių tablečių, nesergame peršalimo ligomis. Aktyvus laisvalaikis, sveikatinimo programos užima tvirtą vietą mūsų gyvenime. Nors kasdien negaliu vaikščioti, dirbu nuo ankstaus ryto iki vėlaus vakaro, jei per vėlu vaikščioti lauke, mankštinuosi namuose. Mes, gydytojai, žinome žmogaus vidaus organų problemas, bet nežinome, kaip veikia mūsų kūnas – stuburas, raumenynas, o viskas yra tiesiogiai susiję su kraujotaka“, – pasakojo „Sportuok su Vlada.l“ laidos herojė.

VIDEO: Gydytoja Edita vaistus iškeitė į ėjimą

Skatina judėti

Gydytoja Edita tvirtina, kad žmonės ne visuomet suvokia judėjimo naudą. Jos mama gyvena name, kuriame yra 40 butų. Iš šio namo gyventojų ji vienintelė išeina pasivaikščioti.

„Kai mama nori ką nors pakviesi pasivaikščioti kartu, išgirsta neigiamą atsakymą ir dar tas žmogus pasako, kad jam ką nors skauda. Žmonės nesupranta, kad sėdėjimas, raumenų atrofija pasireiškia labai greitai ir tuomet įvyksta įvairių problemų grandininė reakcija“, – teigia E.Juodžbalienė.

Gydytoja ragina visus, kurie turi senus ir ligotus tėvus, kelti juos iš lovų ir pradėti judėti. Pirmiausia, mankštą reikėtų pradėti gulint lovoje, po kurio laiko – atsistojus, šalia lovos. Vėliau bandyti nueiti 10 metrų, 100 metrų ir po truputį didinti atstumus bei judėjimo kiekį.

„Kuo daugiau išjudinsite raumenų, tuo bus lengviau judėti. Pati pastebėjau – kuo yra platesni judesiai, labiau išlavinti raumenys, tuo judėjimas darosi laisvesnis, – patirtimi dalijosi Edita. – Aš tik dabar supratau, ką reiškia eiti, taip lengvai jaustis, judėti. Dabar kūnas man nekelia jokių problemų, šiandien aš neturiu jokio skausmingo taško. Būdavo, jog atsibusdavau naktį rėkdama iš skausmo, kai reikdavo apsiversti lovoje.“

Gydytojos nuomone, jos profesijos atstovai turėtų dirbti švietėjišką darbą. „Be to, mes patys turime tuo tikėti. Ligoniui nepasakysi – laikykis dietos, o aš pats sveriu 120 kg, arba tu judėk, o aš pats šlubuoju. Mes pirmiausiai patys turime tai išbandyti, suprasti, kaip viskas veikia ir tada perduoti kitiems“, – yra įsitikinusi pašnekovė.

Darbe ir namuose Edita kitiems pasakoja apie judėjimo naudą, skatina judėti, vaikščioti. „Tai darau ne šiaip sau, ne dėl to, kad neturėčiau ką veikti. Tai darau dėl to, nes suprantu, kiek žmogus pats gali sau padėti. Reikia tik netingėti, – pasakoja E.Juodžbalienė. – Rūpestis savimi nėra savaitgalį gulėti su pica prie televizoriaus ir manyti, jog ilsitės. Priešingai, turite prižiūrėti savo kūną, kad jis kuo ilgiau jus neštų.“

Asmeninio archyvo nuotr. /Edita Juodžbalienė su mama
Asmeninio archyvo nuotr. /Edita Juodžbalienė su mama

Viskas priklauso nuo kūno savininko

Tai, kad žmogaus kūnas nėra amžinas ir jam būtina rūpestinga priežiūra, gydytoja Edita pateikė pavyzdį: „Geležinė mašina neveikia 80 metų, o mes, biologinė būtybė, galvojame, kad be jokio „remonto“, be jokios profilaktikos galime dirbti 80 metų. Po 30-40 metų staiga atsibundame su 10 diagnozių, su skausmais stubure, su nesilankstančiais sąnariais“.

E.Juodžbalienė visus skatina nelaukti, kol sudils sąnariai: „Žmogus vaikšto ne ant skeleto, jis vaikšto ant raumenų, raiščių. Kai nėra raumenų, jis vaikšto ant skeleto. Tada dyla stuburas, prasideda problemos, neigiamai reaguoja vidaus organai, pradeda pulti ligos.“

Gydytoja Edita pati suprato, kad ji yra blogos sveikatos, tik tada, kai jai pasidarė sunku nueiti pusę kilometro be skausmo. Moteriai skaudėjo juosmenį, kelius, jai būdavo sunku lipti laiptais, po menko fizinio krūvio ji pradėdavo dusti. „Dabar aš galiu laisvai eiti kiek noriu. Įprastai per dieną nueinu 12-16 kilometrų, esu ėjusi ir 18 – nebuvo problemų. Dabar man niekas netrukdo. Mano kūnas dirba kaip gerai suderinta svertų sistema“, – gydytoja Edita džiaugiasi savo savijautos ir sveikatos rezultatu bei siekia jį gerinti.

VIDEO: „Sportuok su Vlada.lt“: šunų kinkinių sportas ir lieknėjimo istorija

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius