Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gydytoja pataria, kada su vaistais negalima vartoti kavos, alkoholio

Kad vartojami vaistai turi būti derinami tarpusavyje – niekam ne paslaptis. Tačiau, pasak Kauno klinikų klinikinės farmakologės Simonos Stankevičiūtės, vaistai turėtų būti derinami ir su maistu, nes kai kurie deriniai gali būti pavojingi.
Kavos puodelis
Kavos puodelis / Vida Press nuotr.

„Greipfrutas yra vienas dažniausiai minimų sąveiką sukeliančių maisto produktų. Tačiau pacientai neturėtų jaudintis dėl žiemą gripo sezonu suvalgyto pusės greipfruto ar jo skiltelės. Svarbiau vartojant vaistus vengti didelio kiekio greipfrutų ar spanguolių sulčių“, – pataria S.Stankevičiūtė.

Gydytojos teigimu, pacientams dažnai kyla klausimų, ar su paskirtais vaistais galima vartoti alkoholio.

„Atsakymas dažnai yra ne. Netgi visada, sakyčiau, yra ne. Ypač gerai reikėtų pagalvoti prieš vartojant alkoholinį gėrimą tiems pacientams, kurie serga cukriniu diabetu ir yra gydomi insulinu. Alkoholis mažina gliukozės kiekį kraujyje ir, kai pacientas vartoja insuliną, gali įvykti labai didelis gliukozės kiekio sumažėjimas, o pacientas patekti į nepavydėtiną situaciją“, – įspėja S.Stankevičiūtė.

Kavos, pasak gydytojos, reikėtų atsisakyti pacientams, sergantiems astma ar lėtine obstrukcine plaučių liga ir vartojantiems vaistą teofiliną.

„Nereikėtų su šiais vaistais vartoti kavos, nes gali padidėti nervingumas, širdies susitraukimų dažnis. Pacientas jausis blogai“, – sako pašnekovė ir priduria, kad svarbiausia yra saikingas kavos vartojimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius