-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gydytojas atsako: kaip greičiau įveikti virusus vaikams ir kaip – suaugusiems

Greičiausiai sutiksite, kad užklupusi liga greitai išbalansuoja bet kurio žmogaus kasdienį gyvenimą, o jeigu virusas užklumpa visą šeimą, iššūkių yra gerokai daugiau. Kiekvienas mūsų su liga grumiasi skirtingai, – vieni ją įveikia greičiau, kiti susiduria net ir su komplikacijomis, kurios gali ilgesniam laikui pargriauti į ligos patalą.
Kosintis vaikas ir mama
Kosintis vaikas ir mama / 123RF.com nuotr.

Ką reikėtų žinoti gydantis? Šeimos gydytojas Ignas Zasimavičius sako, kad kiekvieną sergantįjį – vaikus, vyrus ar moteris reikia vertinti individualiai ir atsako, kas turi didžiausią įtaką norint greičiau pasveikti.

Kai sloga sukelia kosulį

„Užtenka užgulusios nosies, kai sekretas iš nosiaryklės teka į ryklę, kad pradėtų kamuoti kosulys. Tai gali išgąsdinti, tačiau nereikėtų bijoti – kartais tereikia išplauti nosį ir galite pasijausti geriau. Štai vaikus dažniau kamuoja vidinė sloga – tokiu atveju jie gali kosėti ir savaitę ar dešimt dienų, ypač rytais ir vakarais, tačiau toks kosulys nėra pavojingas ir reikėtų pasirūpinti būtent nosies higiena, pavyzdžiui, tinka jūros vanduo, duoti kuo daugiau skysčių. Pridėkime poilsį, miegą, sveiką mitybą ir turėsime puikų rezultatą“, – sako gydytojas ir priduria, kad tokiu atveju vaistai nuo kosulio nėra veiksmingi, kadangi kosulio priežastis – sloga.

Tačiau nereikėtų slogos laikyti visai nekalta, kadangi tinkamai negydoma ji gali peraugti ir į rimtesnius susirgimus, pavyzdžiui, sinusitą. „Jeigu vaikui ar suaugusiam žmogui skauda galvą, žandus, kamuoja pūlinga žalia sloga, palenkus galvą suskausta, užkyla temperatūra, – gali prireikti ir antibiotikų. Todėl turėtumėte stebėti savo savijautą ir prireikus kreiptis į gydytoją. Visgi, dažniau vaikus kamuoja būtent vidinė sloga, o ne sinusitas ar kiti sunkesni susirgimai“, – pastebi I.Zasimavičius.

Jūros vanduo tinka visiems šeimos nariams ir gali būti naudojamas kasdienei priežiūrai ir profilaktikai.

Jūros vanduo tinka visiems šeimos nariams ir gali būti naudojamas kasdienei priežiūrai ir profilaktikai. Jis yra tinkamas nosies gleivinės paburkimui mažinti. Taip pat jis aktyviai išvalo nosies ertmę, išplauna alergenus ir užkratus bei sumažina jų poveikį nosies gleivinei, suminkština susikaupusias gleives, palengvina jų pašalinimą.

Temperatūros pinklės

Kaip pastebi gydytojas I.Zasimavičius, su temperatūra juokauti nedera, ypač, kai ji pakyla kūdikiui (iki 1 m.). „Jei temperatūra pasiekia daugiau kaip 38.5, vertėtų skubėti pas gydytoją, kadangi tokie susirgimai kaip plaučių uždegimas ar šlapimo takų infekcijos, kūdikiams yra staigesnės, tad būtini kraujo ir šlapimo tyrimai. Jeigu vaikas jau didesnis ir kamuoja aukšta temperatūra, tuomet patarčiau į specialistą kreiptis po dviejų-trijų parų: jeigu temperatūra nekrenta, o savijauta prastėja. Reikia vertinti individualiai, pavyzdžiui, kaip mažasis pacientas jaučiasi, kai temperatūra nukrenta – jis išlieka vangus, nevalgo ar pralinksmėja, būna žvalus. Jeigu net ir nukritus temperatūrai vaikas vangus, gali būti bakterinė infekcija, todėl patarčiau būti atidiems ir stebėti savo vaikus bei prireikus skubėti pas specialistus“, – pataria gydytojas ir pabrėžia, kad dažniausiai, net 70 proc. atvejų, aukšta temperatūra išduoda virusines infekcijas.

Likusieji atvejai gali reikalauti antibiotikų – tai šlapimo takų infekcijos, pūlingi tonzilitai, ausų, plaučių uždegimai ir pan.

Moterys vyrus pas gydytoją atveda dažniau

Suaugę įprastai serga rečiau nei vaikai, tačiau šeimos gydytojas pastebi, kad pastaruoju metu įvairios virusinės ligos nuo gripo iki Covid-19 griebia visus, nepaisydamos amžiaus.

„Visgi, suaugusiųjų žmonių imunitetas jau stipresnis, susiformavęs, jeigu palygintume su mažais vaikais, bet pastaruosius metus didžiulę įtaką suaugusiems daro patiriamas stresas, miego, sporto trūkumas, mityba bei psichinė sveikata. Natūralu, kad tai veikia mūsų savijautą, todėl ligos gali kibti labiau. Štai buvimas gryname ore, judėjimas, sveika mityba, užtikrinta gera emocinė būklė tikrai turės įtakos tam, kad sirgtume mažiau“, – pabrėžia gydytojas.

Jis priduria, kad reikėtų nepamiršti ir skiepų – tiek nuo gripo, tiek nuo kovido, kadangi skiepas stimuliuoja imunitetą, jį stiprina, gaminasi antikūnai, imuninės ląstelės, todėl bijoti jų tikrai nereikia.

O kas dažniau kreipiasi į šeimos gydytoją – vyrai ar moterys? „Moterys tikrai ateina dažniau, labiau rūpinasi savo sveikata, paprašo siuntimo pas specialistus. Nesakau, kad vyrai nekreipia dėmesio į sveikatą, bet juos kartais moterys atveda kone per prievartą. Būna koks cholesterolis aukščiausias, bet jiems vis tiek atrodo, kad jokio gydymo nereikia. Patarčiau nelaukti, kol įvyks infarktas ar insultas ir savo sveikata pradėti rūpintis šiandien. Gaila, kad tik nutikus rimtesnei bėdai, kai jau tenka gerti dešimtis tablečių, pagalvojama, o ką galėjau padaryti anksčiau? Todėl rūpinkimės miegu, streso valdymu, mityba, fiziniu aktyvumu – taip užkirsime kelią virusams bei lėtinėms ligoms, nes stebuklingų vaistų nėra“, – sako gydytojas I.Zasimavičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius