Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gydytojas: kaip lėtinis sinusitas susijęs su dantų ligomis

Tiršta sloga, karščiavimas, skausmas veido srityje, susilpnėjus uoslė, nemalonus kvapas iš burnos ar net viršutinių dantų jautrumas – tai simptomai, įspėjantys apie sinusitą. Kokiais atvejais ūminis sinusitas tampa lėtiniu ir kokios komplikacijos gali grėsti, laiku nesikreipus į gydytoją, manodaktaras.lt kalbasi su gydytoju otorinolaringologu Jonu Smirnovu.
Peršalimas
Peršalimas / 123RF.com nuotr.

„Sinusitas – prienosinių ančių (sinusų) uždegimas bei sinusų gleivinės paburkimas. Galima sakyti, tai sloga, kuri užtruko bei komplikavosi. Esant sinusų gleivinės paburkimui ir atsiradus užsiblokavimui, sekretas negali nutekėti į nosį ir, jei patenka bakterija, atsiranda sinusitas, dažniausiai, tai atsitinka apie 10–12-ą ligos dieną, retesniais atvejais – nuo 3–4-os dienos“, – teigė klinikos „Biofirst“ gydytojas otorinolaringologas.

Ūminė ligos forma paprastai trunka iki 4 savaičių, lėtinė – ilgiau kaip 3 mėnesius, net ir taikant gydymą.

Simptomai gali būti susiję ir su dantų ligomis

Gydytojas įvardija pagrindinius ūminio sinusito simptomus:

  • tiršta sloga, dažniausiai žalsva, gelsva, pilkšva, rudo atspalvio;

  • galvos skausmas, ypač veido daubų srityse (kaktos, skruostų), taip pat gali būti jautrumas ar skausmas aplink akis;

  • karščiavimas: 38–39 C, nors dažniausiai temperatūra būna 37–37,5 C;

  • nosies užgulimas;

  • kiti simptomai: susilpnėjus uoslė, ausų užgulinėjimas, nemalonus kvapas, viršutinių dantų jautrumas.

Retesniais atvejais, pasak otorinolaringologo, kuomet yra uždegiminiai galiniai sinusai – pakaušio skausmas bei tiršto sekreto tekėjimas iš nosies į ryklę, dažnai žmogus gali nieko neišpūsti iš nosies, o visas sekretas teka į ryklę.

„Reikėtų dar paminėti odontogeninės kilmės sinusitą, kuris išsivysto burnos mikroflorai (bakterijoms) patekus į žandinį antį, dažniausiai tai susiję su dantų ligomis arba dantų gydymu (implantacija, rovimas ar dantų kanalų gydymas). Simptomatiškai skiriasi nuo įprasto sinusito, nes pažeidžiamas vienas žandinis kairės arba dešinės pusės sinusas, būtent tos pusės, kur pažeistas dantis“, – paaiškino gydytojas.

Lėtinis sinusitas simptomiškai panašus į ūminį sinusitą ir, taikant gydymą, gali tęstis ilgiau nei 3 mėnesius. Sergant lėtiniu sinusitu dažniausiai aukštos temperatūros nebūna.

Asmeninio albumo nuotr./Jonas Smirnovas
Asmeninio albumo nuotr./Jonas Smirnovas

Sinusitą gali iššaukti ir iškrypusi nosies pertvara

Pasak J.Smirnovo, dažniausiai sinusitas atsiranda peršalus, didelę įtaką turi ir iškrypusi nosies pertvara, alergijos (įskaitant ir pelėsiui), nosyje esantys polipai bei silpna imuninė sistema dėl kitų ligų ar kai kurių vaistų vartojimo.

Sinusitas gali kartotis, jei žmogus imlus viršutinių kvėpavimo takų infekcijoms (gripui, peršalimo virusams), turi iškrypusią nosies pertvarą, polipus, yra alergiškas, retais atvejais – dėl mažų sinusų ertmių.

Svarbu stebėti, kur atsiranda skausmas

Peršalimo atveju sloga, anot gydytojo, dažniausiai būna skaidri, galvos skausmas gali būti, bet dažniausiai jis nėra sinusų srityse, taip pat galvos palenkimas ar judesiai nesustiprina skausmo veido daubose.

Tačiau, jei nepadeda į nosį purškiamas jūros vanduo, vietiškai nosį veikiantys sutraukiantys vaistai, jaučiamas skausmas sinusų srityse, atsiranda aukšta temperatūra ar įvairių spalvų išskyros iš nosies – būtina skubiai konsultuotis su gydytoju.

Dažniausiai sinusitas atsiranda peršalus, didelę įtaką turi ir iškrypusi nosies pertvara, alergijos, nosyje esantys polipai bei silpna imuninė sistema.

Gali grėsti sunkios komplikacijos

Jei sinusitas netinkamai gydomas arba delsiama kreiptis į gydytojus, anot otorinolaringologo, gali išsivystyti: meningitas, smegenų abscesas (pūlinys), kavernozinio sinuso trombozė, kaulo infekcija, regėjimo pokyčiai, kaklo negalėjimas pajudinti į priekį (sustingimas) bei daugybė kitų rimtų komplikacijų.

„Ūminis sinusitas gali tapti lėtiniu, kai infekcija užtrunka. Taip gali nutikti dėl dantų infekcijos arba jei žmogus serga astma, cistine fibroze, nosies polipoze, kai yra kvėpavimo takų blokavimas, taip pat iškrypusi nosies pertvara, maži sinusai“, – paaiškino gydytojas J.Smirnovas.

Esant lėtiniam sinusitui ir nepadedant įprastam gydymui, pasak mediko, reikalingas pasėlis iš nosies, kad būtų galima nustatyti, kokios bakterijos ar grybeliai auga. Neretai tikslinga atlikti ir kompiuterinės tomografijos tyrimą, o kai kuriais atvejais prireikia net chirurginio gydymo.

Sinusito gydymo būdai

Sergant sinusitu, gydytojas otorinolaringologas pataria plauti nosį fiziologiniu arba jūros vandeniu, keletą dienų purkšti nosies gleivinę sutraukiančius vaistus, skiriami į nosį vietiškai veikiantys steroidiniai preparatai, skausmui bei uždegimui malšinti – priešuždegiminiai vaistai.

Nesant poveikio arba esant stipriam uždegimui, skiriami antibiotikai. Kartais reikalingi ir priešalerginiai vaistai. Esant odontogeninės (dantų) kilmės sinusitui, reikalinga ir odontologo konsultacija.

Norint sinusito išvengti, gydytojas pataria:

  • neužleisti slogos / alerginės slogos,

  • gerti pakankamai skysčių,

  • plauti nosį jūros vandeniu,

  • saikingai purkšti vietiškai veikiančius nosį sutraukiančius preparatus,

  • vengti sausos aplinkos,

  • esant alergijai vartoti priešalerginius vaistus,

  • taip pat labai svarbu saugotis, kad sergantys asmenys neužkrėstų,

  • prireikus – operuoti nosį dėl polipų ar esant iškrypusiai nosies pertvarai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius