Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gydytojas: kaip priešlaikinė vyrų ejakuliacija susijusi su hormonu serotoninu

Vyrus varginančios seksualinės problemos pasireiškia skirtingomis formomis ir būna skirtingo sunkumo, dauguma jų kenkia gyvenimo pilnatvei. Dažniausios seksualinės disfunkcijos yra lytinio potraukio sutrikimai (minčių apie seksą ar seksualinių fantazijų sumažėjimas), erekcijos disfunkcija (negebėjimas pasiekti pakankamos erekcijos, reikalingos lytinio akto atlikimui), priešlaikinė ejakuliacija (negalėjimas pakankamai atitolinti ejakuliacijos ir mėgautis lytiniu aktu).
Intymios problemos
Intymios problemos / 123RF.com nuotr.

Gydytojas urologas seksologas dr. Mindaugas Danilevičius portalui manodaktaras.lt sako, kad Lietuvoje priešlaikinė ejakuliacija kamuoja apie 20 procentų vyrų. Ji dažniausiai pasireiškia dar jaunystėje, kai vaikinai dar nemoka tinkamai savęs kontroliuoti. Tačiau dažnai pasitaiko, kad jie tik po kurio laiko supranta, jog galbūt iš tiesų kažkas yra ne taip, kai praėjus tam tikram laiko tarpui ir išmokus įvairių technikų, laikas iki ejakuliacijos neprailgėja.

„Per greitas sėklos išsiliejimas yra kompleksinė problema, kuriai įtakos gali turėti ne tik įvairios ligos, bet ir psichologiniai veiksniai, kuriuos neretai sukelia lytiniu gyvenimu nepatenkintos moterys“, – pastebi gydytojas urologas.

Asmeninio albumo nuotr./Mindaugas Danilevičius
Asmeninio albumo nuotr./Mindaugas Danilevičius

Mediko teigimu, priešlaikinė ejakuliacija įvyksta iki ar per 2 minutes nuo įsiskverbimo į makštį arba ejakuliacija įvyksta net nesant pakankamai erekcijai, nespėjus ar vos tik suspėjus įsiskverbti į makštį. „Ejakuliacija ir orgazmas dažniausiai įvyksta vienu metu, tačiau tai yra skirtingi reiškiniai – ejakuliacija įvyksta lyties organuose, orgazmas – smegenyse. Priešlaikinė ejakuliacija gali būti trunkanti visą gyvenimą, kai sutrikimas pasireiškia nuo pirmųjų lytinių patirčių ir įvyksta beveik kiekvienų santykių metu“, – tvirtina M.Danilevičius. Tokiais atvejais ejakuliacija dažniausiai įvyksta per 30–60 sekundžių po įsiskverbimo į makštį.

Pasak gydytojo urologo, įgyta priešlaikinė ejakuliacija pasireiškia kuriuo nors gyvenimo momentu, nors prieš tai bėdų su tuo nebūta. Tuo atveju ejakuliacija įvyksta per 1–2 minutes nuo penetracijos (varpos įstūmimo į makštį). Tokia priešlaikinė ejakuliacija atsiranda dėl psichologinių problemų, prostatos uždegimų, erekcijos sutrikimų.

„Verta paminėti ir trečiąją priešlaikinės ejakuliacijos rūšį, kai vyras skundžiasi „per greita pabaiga“, nors jo ejakuliacijos trukmė yra normali, t. y. 2–6 minutės. Pastarieji atvejai susiję su psichologiniais momentais, o ne medicininėmis priežastimis“, – pažymi medikas.

Kokios priežastys?

M.Danilevičius pasakoja, kad pacientai dažniausiai guodžiasi, kad sutrikimo priežastis gali būti stresas, pervargimas, nemalonumai darbe ir t.t., tačiau, jo nuomone, visgi vyrai per daug sureikšmina šias aplinkybes, kaltininkų reikėtų ieškoti kitur. „Tikroji priežastis gali būti serotonino nepakankamumas. Ejakuliaciją kontroliuoja smegenys, o serotoninas atlieka pagrindinį vaidmenį ejakuliacijos reflekso reguliacijoje ir jis turi ejakuliaciją atitolinantį poveikį“, – tvirtina gydytojas urologas.

Pasak jo, dėl priešlaikinės ejakuliacijos gali būti kaltos prostatos ligos, pavyzdžiui, prostatitas. Susirgus šia liga, ejakuliacija gali sutrikti ir vyrams, kurie anksčiau tokių problemų neturėjo. Per greitą spermos išsiliejimą gali paskatinti ir kai kurios skydliaukės ligos. Sutrikimą taip pat gali sukelti seksualinė abstinencija, nes per retai mylintis visas procesas pagreitėja, dėl to taip pat gali išsivystyti ejakuliacijos sutrikimai. Sutrikimą gali išprovokuoti ir tam tikri vartojami medikamentai.

Reikia gydyti

Priešlaikinė ejakuliacija vyrams sukelia negatyvius jausmus, nepasitikėjimą savimi, partnerės susierzinimą, todėl problemą spręsti reikia. Pasak M.Danilevičiaus, gydymui rekomenduojami geriamieji vaistai, specialūs kremai ir tepalai ant varpos, kartais ir psichoterapija.

Yra ir kitų gydymo metodų, vienas iš jų – vadinamoji „start-stop“ metodika, kuomet vyras, nujausdamas, kad jam artėja orgazmas, pristabdo savo judesius ir kontroliuoja ejakuliaciją. Bet kurioje vaistinėje galima įsigyti ir pagal poreikį geriamų vaistų, kurie sureguliuoja ejakuliaciją ir prailgina mylėjimosi procesą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius