Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gydytojas urologas dr. Mindaugas Danilevičius: „Ar PSA padidėjimas – visada vėžys?“

Kasmet Lietuvoje nustatoma apie 3000 naujų prostatos vėžio atvejų. Šie skaičiai neturėtų gąsdinti, jeigu liga būtų nustatoma anksti.
Prostatos vėžys
Prostatos vėžys / „Fotolia“ nuotr.

Padidėjęs PSA – ne visada vėžys

Anksti aptikti ligą, kai simptomai nepasireiškia, padeda PSA testas. „Šis testas užveda ant teisingo kelio, padedančio atskirti sveikus žmones nuo nesveikų“, – sako gydytojas urologas dr. Mindaugas Danilevičius. Šiandien PSA testas kompensuojamas kartą per dvejus metus, tačiau M.Danilevičius rekomenduoja tyrimą kartoti kasmet. „Tai labai svarbu, nes galima stebėti PSA dinamiką. Noriu priminti, kad vien padidėjęs PSA kiekis nėra prostatos vėžio žymuo. Tai tik ženklas, kad pacientą reikia tirti išsamiau. Šiandien norma laikoma, kai PSA koncentracija yra mažesnė negu 3 ng/ml“, – aiškina medikas.

PSA rezultatus žmonės dažnai klaidingai supranta kaip vėžio ženklą. Tačiau vien padidėjęs PSA kiekis tikrai dar nėra vėžys. Liga nustatoma atlikus biopsiją, kitus tyrimus. PSA testas labai pagerino ankstyvą prostatos vėžio diagnostiką, tačiau tai specifiškas prostatos, o ne onkologinės ligos žymuo. Tai reiškia, kad jo koncentracija gali padidėti ne tik dėl prostatos vėžio, bet ir dėl prostatos išvešėjimo, uždegimo, kitų nevėžinių ligų, nedideli jo kiekiai visada yra sveiko vyro kraujyje.

Diagnostikos naujovės

Atsirado naujas neinvazinis tyrimas, kuris leidžia nustatyti riziką sirgti agresyviu prostatos vėžiu. Tai – prognostinis tyrimas, atskleidžiantis, kokia yra tikimybė, kad pacientas serga agresyviu prostatos vėžiu. Nuo šio tyrimo rezultatų priklauso atsakymas į klausimą, ar tikslinga skirti prostatos biopsiją. Naujas diagnostinis agresyvaus prostatos vėžio tyrimas išmatuoja DLX1 ir HOXC6 biožymenų iRNR kiekį šlapime – jei šis kiekis yra padidėjęs, vadinasi, pacientui vystosi agresyvus prostatos vėžys.

Susipažinęs su šio tyrimo galimybėmis, Klaipėdos universitetinės ligoninės gydytojas urologas M.Danilevičius įvertino jį kaip svarbią diagnostikos priemonę. Gydytojas savo praktikoje dažnai susiduria su tokia situacija, kai pacientui nustatomas padidėjęs prostatos specifinio antigeno (PSA) rodiklis. Jis priminė, kad dėl neinvazinio prostatos vėžio tyrimo reikėtų kreiptis į urologą tais atvejais, kai PSA rodiklis yra didesnis nei 3 ng/ml. Iki šiol tokiais atvejais būdavo skiriama biopsija, kuri padeda nepražiopsoti prostatos vėžio.

Tačiau padidėjęs PSA rodiklis gali būti ir dėl prostatos uždegimo, taip pat dėl gerybinio prostatos išvešėjimo. Yra žinoma, kad PSA rodiklio padidėjimas net 60 proc. atvejų nėra susijęs su piktybiniu naviku. Tokiais atvejais biopsija nėra būtina. Tai patvirtina ir faktai, rodantys, kad, įtarus prostatos vėžį, didelė dalis biopsijų būna neigiamos. Net 65–75 proc. pirmą kartą atliekamų biopsijų ir 10–35 proc. pakartotinių biopsijų būna neigiamos.

„Mes, urologai, džiaugiamės, kad neinvazinis prostatos vėžio tyrimas jau prieinamas Lietuvoje, nors Valstybinė ligonių kasa jo nekompensuoja“, – sakė gydytojas M.Danilevičius. Šis tyrimas įtrauktas į Europos urologų asociacijos gaires, o tai rodo, kad tyrimas sulaukė tarptautinio pripažinimo. Žymiausi Europos urologai pataria atlikti prostatos vėžio prognostinį šlapimo tyrimą tais atvejais, kai siekiama išvengti netikslingų biopsijų, o kai kuriais atvejais išvengti sudėtingų ir brangių metodų, pvz., kompiuterinės tomografijos ar magnetinio rezonanso tyrimo.

Šis tyrimas gelbėja pacientus ir nuo komplikacijų, nes prostatos audinio biopsija yra ne tik nemaloni, bet ir galinti pridaryti daugiau žalos nei naudos procedūra. Ji gali baigtis kraujavimu, infekcija, ūminiu uždegimu. Remiantis atliktais moksliniais tyrimais, 98 proc. atvejų šis tyrimas teisingai parodė, kad pacientas neserga agresyviu prostatos vėžiu. Neinvazinis prostatos vėžio tyrimas – dar viena galimybė pagerinti diagnostiką.

Kokie kiti simptomai turėtų paskatinti vyrą išsitirti?

Nors pradinių stadijų prostatos vėžys dažniausiai niekuo nepasireiškia, dr. M.Danilevičiaus teigimu, yra tam tikrų simptomų, kurie turėtų atvesti vyrą pas urologą. Tai:

  • padažnėjęs šlapinimasis;
  • staiga atsirandantis noras šlapintis nedelsiant;
  • susilpnėjusi šlapimo srovė;
  • būdingiausias požymis – šlapinimasis naktį;
  • skausmingas šlapinimasis.

Ligai įsisenėjus, išplitus, kai prostatos vėžys progresuoja, simptomai jau kitokie:

  • bendras silpnumas, nuovargis;
  • apatija, nenoras užsiimti net mėgstama veikla;
  • kaulų skausmas (ypač apatinės stuburo, klubų ar šonkaulių);
  • prarasta šlapimo pūslės kontrolė.

Koks šiuolaikinis gydymas?

Reikia pasidžiaugti, kad jau Lietuvoje pradėta vystyti robotinė chirurgija, šiandien prostatos vėžys operuojamas ne tik laparaskopiškai, bet ir robotu. Operacijų rezultatai geri, pacientai patenkinti naujais siūlomais gydymo būdais. Labai trumpas stacionarinio gydymo periodas bei greitas paciento pasveikimas ir geri pooperaciniai rezultatai verčia, esant šiai patologijai, rinktis naujus gydymo būdus, tokius kaip robotinė chirurgija ar laparaskopija.

Kiti du galimi gydymo būdai – spindulinė terapija (švitinimas iš išorės, iš vidaus – brachiterapija, medikamentinė – radžio terapija) ir hormonų terapija. Po gydymo ligonis stebimas: kas 3 mėn. turi lankytis pas urologą, atlikti PSA testą, kitus tyrimus. Svarbi ligos ypatybė – anksti aptikus ir tinkamai gydant, net 94 proc. ligonių visiškai pasveiksta.

Pagrindinis tikslas, jei jau susirgome, kad pasveiktume ir kad liga negrįžtų

Susirgęs vėžiu, kone kiekvienas imasi vienokių ar kitokių priemonių, kad greičiau pasveiktų, taip pat kad liga neatsinaujintų. Literatūroje galima rasti įvairių patarimų, pvz., kad amalo preparatai stimuliuoja imuninį atsaką, nemažai informacijos yra apie ryklių kremzles, taip pat apie antioksidantus, pvz., polifenolius (jų yra ciberžolėje, resveratrolyje), taip pat literatūroje daug rašoma apie ugniažolę, kuri turi vėžį veikiančių savybių.

Pasak fitoterapeuto V.Skirkevičiaus, sergant vėžiu itin naudingas augalas yra didžioji ugniažolė, kurios sudėtyje yra daugiau kaip 20 įvairių alkaloidų. Taip pat tyrimais patvirtintas ir imunomoduliacinis didžiosios ugniažolės poveikis.

Fitoterapeuto V.Skirkevičiaus teigimu, svarbiausia ugniažolės nauda sergant onkologine liga ta, kad ji yra pagrindinis pavienių, atitrūkusių ir po organizmą keliaujančių vėžinių ląstelių „gaudytuvas“, ir tai padeda užkirsti kelią ligos atsinaujinimui. Todėl ugniažolės preparatų skiriama penketą metų po radikalaus naviko gydymo.

Kodėl negalima virti ugniažolės patiems?

V.Skirkevičiaus teigimu, virti patiems ugniažolės negalima, nes, pavartojus per didelius kiekius ugniažolės, „užpilukų“ ar „arbatėlių“, galima pavojingai apsinuodyti, pakenkti kepenims ar net pabloginti ligos rodiklius.

Todėl kartu su Nacionalinio vėžio instituto Fitoterapijos laboratorija sukurtas specialus medicininės paskirties maisto produktas Lidonium. Čia yra pacientui saugi ugniažolės dozė. Lidonium skirtas mitybai reguliuoti esant susilpnėjusiam ląsteliniam imunitetui, po chirurginio, chemoterapinio, spindulinio gydymo, vėžio profilaktikos metu, siekiant pagerinti onkologinėmis ligomis sergančių pacientų gyvenimo kokybę, esant skrandžio, žarnyno, kepenų, tulžies pūslės latakų, kvėpavimo takų spazmams, uždegimams.

Neseniai atliktas Lidonium tyrimas parodė, kad net 70 proc. apklaustųjų vartoja Lidonium, kad liga neatsinaujintų, 57 proc. – kad pastiprintų imunitetą*. Net 66 proc. apklausos dalyvių nurodė, kad, pavartojus Lidonium, sumažėjo ligos progresavimas; > 1/3 (42 proc.) ligonių sumažėjo silpnumas, nuovargis; 37 proc. pagerėjo kraujo rodikliai. Dalis pacientų nurodė, kad sumažėjo pykinimas, sąnarių, kaulų, kepenų, prostatos, šlapimo pūslės, krūtų skausmas.

*Tyrimą atliko tyrimų bendrovė SIC. Apklausa atlikta 2017 m. spalio – 2018 m. sausio mėn. Metodas – savipilda, respondentai savarankiškai užpildė popierinį klausimyną. Procentas skaičiuojamas nuo išbandžiusių „Lidonium“.

Preparato su ugniažole Lidonium teiraukitės visose vaistinėse. Prieš vartodami būtinai pasitarkite su gydytoju ar vaistininku.

Ar užtenka vartoti vien plačiai reklamuojamus polifenolius?

Jei esate sveikas, ligų profilaktikai tinka daug kas.

BET: jei jau susirgote onkologine liga, tiek medikai, tiek pacientai vieningai sutaria, kad vien antioksidantų, pvz., polifenolių, neužtenka. Jei vartojate polifenolius, kartu būtina papildyti organizmą alkaloidais, glikoproteinais, kurių turi ugniažolė. Tik tokiu atveju bus užtikrinta mažesnė vėžio atsinaujinimo tikimybė.

Dar kitas labai svarbus aspektas: vengti vartoti to, ką ir taip galima gauti su maistu.

„Mane, kaip žolininką, labai stebina, kai žmonės leidžia pinigus tokiems papildams, kada reikiamas medžiagas jie gali gauti su maistu, pvz., tiki, kad jiems padės žaliosios arbatos kapsulės ar brokoliai tabletėmis. Tai juk galima gauti su maisto produktais. Kitas dalykas – onkologinių ligonių virškinamoji sistema ir taip jautri, kepenys dažnai pažeistos, tad jei dar pradedame į save „grūsti tabletėmis“ kas papuola, tai galima ne tik nepasveikti, bet sau dar labiau pakenkti“, – sako V.Skirkevičius.

Tai kokius polifenolius vartoti ir ar iš viso vartoti?

Pastaruoju metu plačiai tyrinėjamas kurkumino ir resveratrolio poveikis. Tačiau kurkuminas, liaudyje žinomas kaip ciberžolė, yra blogai pasisavinamas mūsų organizme. Kitaip sakant, su maistu pakliuvęs į skrandį, kurkuminas pasisavinamas blogai, o kepenyse jis greitai suskaidomas į kitus junginius. Todėl, valgant maistą, pagardintą prieskoniu, turinčiu kurkumino, kraujyje dažniausiai randami tik šios medžiagos pėdsakai.

Resveratrolis taip pat pasisavinamas blogai. Žmonės iš 35 mg resveratrolio pasisavina tik 7,9 proc. šios medžiagos, o šlapime nustatoma 24,6 proc. suvartotos dozės. Todėl mokslininkai ėmėsi ieškoti būdų, kaip pagerinti šių polifenolių pasisavinimą, kaip išsaugoti jų naudingąsias savybes, ir sukūrė efektyvaus pasisavinimo technologiją panaudojant mikrokapsules.

Į mikrokapsulės vidų gali būti dedamos įvairios medžiagos, pvz., vitaminai, mineralai bei kitos vandenyje arba riebaluose tirpios maistinės medžiagos. Kapsuliavimo technologija pratęsia šviesai, deguoniui jautrių medžiagų tinkamumo laiką.

Kuo naudingi polifenoliai būtent mikrokapsulėje?

Mikrokapsulė apsaugo medžiagas nuo suirimo skrandyje, nesukelia skrandžio erzinimo, pasisavinimas vyksta tiesiai iš žarnyno. Todėl onkologinėmis ligomis sergantiems pacientams patarčiau vartoti mikrokapsuliuotą kurkumino ir resveratrolio formą. Kodėl:

  • Moksliniais tyrimais įrodyta, kad mikrokapsuliuota kurkumino forma gali būti pasisavinama iki 6 kartų geriau nei kurkumino milteliai;
  • Resveratrolio mikrokapsuliuota forma taip pat pagerina jo stabilumą ir lėtą atsipalaidavimą;
  • Tyrimai atskleidžia, kad resveratrolis padidina kurkumino biologinį prieinamumą ir stabilumą 2,5 karto. Todėl, vartojant kurkumino ir resveratorlio kompleksą, pasisavinimas (biologinis prieinamumas) gerėja 2,5 karto, palyginti su tuo, kai kurkuminas ir resveratrolis vartojami atskirai.

Kurkumino su resveratroliu papildo mikrokapsulėje ieškokite vaistinėse. Prieš vartodami šiuos specialios paskirties maisto papildus, būtinai pasitarkite su gydytoju ar vaistininku.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius