Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gyvenimas su Ebolos virusu: izoliacija, drabužių deginimas ir kelių dienų žagsėjimas

Nors tikimybė užsikrėsti Ebolos virusu JAV yra mažesnė už tikimybę būti nužudytam Betmeno, tačiau naujienų svetainės theatlantic.com žurnalistai nusprendė pateikti mokslinės fantastikos filmo vertą scenarijų kaip atrodytų žmogaus gyvenimas, užsikrėtus mirtinu virusu.
Ebolos virusas
Ebolos virusas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Jūs atsikeliate ir jaučiate silpnumą. Jūsų savijauta tokia, lyg būtumėte susirgęs gripu. Pasimatavęs temperatūrą sužinote, kad ji pakilusi. Išgeriate dvi vaistų nuo gripo tabletes ir paršliaužiate atgal į lovą, tačiau karščiavimas nepraeina. Gydytojas telefonu patvirtina, kad tai gripas ir liepia perskambinti tuo atveju, jeigu simptomai pasikeis.

Jeigu jus veždami į ligoninę medicinos darbuotojai automobilyje nevilkėjo specialių drabužių, jie bus uždaryti į karantiną ir tiriami. Viskas, prie ko prisilietėte jūs, bus dezinfekuota chloru.

Kitą dieną karščiavimas sustiprėja, jūs jaučiatės dar blogiau – jums skauda galvą, krečia drebulys. Paskambinate pagalbos telefonu.

Kuomet atvyksta medikai, jūs atrodote ir jaučiatės išsekęs. Jūs vemiate nešamas į greitosios pagalbos automobilį. Medikai paskambina į vietos ligoninės priimamąjį ir praneša, kad veža pacientą, kuriam yra įtariamas Ebolos virusas. 

Gydytojai jus pasitinka apsivilkę specialiais drabužiais, apsaugančiais nuo užsikrėtimo virusu. Jie dėvi skysčių nepraleidžiančias pirštines, kaukes ir chalatus. Jeigu jus veždami į ligoninę medicinos darbuotojai automobilyje nevilkėjo specialių drabužių, jie bus uždaryti į karantiną ir tiriami. Viskas, prie ko prisilietėte jūs, bus dezinfekuota chloru.

„Jeigu ligos simptomai atrodo neįprasti, ligoninė iš karto susisiekia su infekcinių ligų specialistais  mieste ir valstijoje“, – teigė Bostono šiaurės rytų universiteto sveikatos departamento vadovas Johnas Auerbachas. 

Taigi jūs esate įvežamas į specialų ligoninės skyrių, turintį atskirą ventiliavimo sistemą ir atskirus medicininių atliekų konteinerius. Be to, jūsų palatoje nėra naudojama ta pati deguonis, kaip ir likusioje ligoninės dalyje. Nors Ebolos virusas ir neplinta oru, tačiau tai reikalinga tam, kad būtų nuramintas ligoninės personalas. Be to, visi jūsų drabužiai sudeginami.

Ligoninėje nėra reikalingų priemonių, norint ištirti Ebolos virusu apsikrėtusio paciento kraują. Dėl to keturi mililitrai jūsų kraujo būtų sulašinti į plastikinį buteliuką. Buteliukas būtų įdėtas į plastinį krepšį, įvyniotą į smūgius sugeriančią ir skysčių nepraleidžiančią medžiagą. Kraujo tyrimai dar kartą patvirtina, kad jūs užsikrėtęs Ebolos virusu.

Ligoninės skyrius, kuriame jūs esate paguldytas, turi stiklines sienas, per kurias jus stebi gydytojai. Tuo metu jūs smarkiai viduriuojate ir prakaituojate.

Tikėtina, kad kuris nors iš vaistų gamintojų jums pasiūlys nemokamų bandomųjų vaistų nuo Ebolos viruso, kurie iki tol būtų testuoti tik su beždžionėmis.

Ligoninės atstovai norės pasikalbėti su jūsų šeimos nariais ir bet kuriuo asmeniu, kuris bendravo su jumis. Jūsų šeima būtų uždarytą į panašų ligoninės kambarį tol, kol ateis jų kraujo tyrimų rezultatai.

Tikėtina, kad kuris nors iš vaistų gamintojų jums pasiūlys nemokamų bandomųjų vaistų nuo Ebolos viruso, kurie iki tol būtų testuoti tik su beždžionėmis.

Kadangi nėra žinoma tiksli rekomenduojama vaisto dozė, jūs būsite savotiškas bandomasis triušis. Praėjus keletui dienų nuolatinio žagsėjimo, vieno iš Ebolos viruso simptomų, pagaliau jūs pradedate jaustis geriau.

Po kelių savaičių nuo to laiko, kuomet jums pirmą kartą pasireiškė viruso simptomai, jūs pagaliau nebegalite užkrėsti kitų žmonių ir būsite išrašytas iš ligoninės.

Tačiau gydytojai ir toliau norės stebėti galimus pašalinius poveikius, kurie gali tęstis net ir praėjus keliems mėnesiams nuo gydymo nutraukimo. Tikėtina, kad net praėjus metams po užsikrėtimo Ebolos virusu, jums gali pasireikšti atminties sutrikimai. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius