-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 06 07 /12:44

Į Kauno klinikas naktį dėl meningokokinės infekcijos pateko trys vaikai, vienas jų ryte mirė

Į Kauno klinikas per praėjusią naktį dėl meningokokinės infekcijos pateko trys vaikai. Šiuo metu Vaikų intensyviosios terapijos skyriuje gydomas trimetis iš Kauno rajono ir 5 metų vaikas iš Lazdijų. Trejų metų mergaitė iš Kauno rajono ryte mirė klinikose.
Vaidotas Gurskis ir Rimantas Kėvalas (d.)
Vaidotas Gurskis ir Rimantas Kėvalas (d.) / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kauno klinikos pranešė, kad šiandien ryte 9.35 val. mirė trejų metų mergaitė iš Garliavos. Vaikų intensyviosios terapijos skyriuje ir toliau gydomi trejų metų berniukas iš Gervėnupio (Kauno r.) ir penkerių metų berniukas iš Lazdijų. Jų būklė sunki, bet stabili.

Šiuos atvejus pakomentavo LSMU Vaikų ligų klinikos vadovas prof. Rimantas Kėvalas ir Vaikų intensyviosios terapijos skyriaus vadovas dr. Vaidotas Gurskis.

Mirusios mergaitės šeimoje – 9 mėnesių kūdikis

„Į Kauno klinikas buvo atvežti trys vaikai, įtariami užsikrėtę meningokokine infekcija. Viena iš vaikų – 3 metų mergaitė, kuri susirgo vakar ryte. Ji apie 0.30 val. atvežta į Kauno klinikinę ligoninę, o vėliau reanimobiliu pervežta pas mus,. Deja, ji 9.35 val. mirė“, – pasakojo Vaikų intensyviosios terapijos skyriaus vadovas dr. Vaidotas Gurskis.

Netekties sukrėstoje šeimoje auga 9 mėnesių kūdikius. Jokių susirgimo požymių nepastebėta. Prevenciškai skirtas antibiotikų kursas. Šeima stebima medikų.

Trejų metų berniuko iš Gervėnupio tėvai, dėl karščiavimo, į Kauno klinikas kreipėsi ketvirtadienį per pietus. Jis buvo apžiūrėtas ir išleistas gydytis namuose. Vėliau į medikus tėvai kreipėsi pakartotinai, nes vaiko būklė negerėjo, išryškėjo bėrimai. Vakare berniuko būklė jau buvo sunki. Jo plaučiai šiuo metu yra dirbtinai ventiliuojami, kraujotaka užtikrinama vaistais. V.Gurskis sakė, kad tėvai į medikus kreipėsi laiku, prabėgus 4 valandos nuo sunegalavimo, tačiau jokių infekcinio susirgimo požymių nebuvo.

Penkerių metų ir aštuonerių mėnesių amžiaus berniuko mama, atvykusi pasiimti jo iš darželio-mokyklos, pastebėjo neįprastus bėrimus kairėje veido pusėje. Vaikas buvo pervežtas į Alytų, o vėliau – į Kauno klinikas. Jo būklė stabili, pavojus gyvybei negresia.

Trys atvejai – atsitiktinis sutapimas

R.Kėvalas sakė nuo 1986 metų neatsimenantis, kad per kelias valandas į ligoninę patektų trys vaikai, užsikrėtę meningokokine infekcija. Tačiau, gydytojo teigimu, tai tik sutapimas. Visi vaikai yra iš skirtingų vietovių, nesusiję jokiais ryšiais, nebendravo tarpusavyje, todėl tai – ne epidemija.

Jauniausias nuo meningokokinės infekcijos miręs pacientas, kurį atsimena R.Kėvalas, buvo 6 mėnesių kūdikis.

Lietuvoje susirgimų meningokokine infekcija skaičius per metus svyruoja nuo 50 iki 80 atvejų, po keletą žmonių nuo jos miršta kasmet. Pernai žaibiška meningokoko forma nusinešė kelių moksleivių gyvybes.

Efektyviausia apsauga – vakcina

Meningokokinė infekcija – ūmi bakterinė infekcija, kurios sunkiausios klinikinės formos – žaibinis sepsis ar pūlingas meningitas. Ją sukelia bakterijos, vadinamos meningokokais, jų yra daugiau nei 20 įvairių padermių. Labiausiai Lietuvoje paplitę B grupės meningokokų sukelti susirgimai.

R.Kėvalas ir V.Gursksis sakė, kad pavojingiausias amžius užsikrėsti meningokokine infekcija – iki 3 metų. Mirtis gali ištikti per kelias valandas. Efektyviausia apsauga nuo infekcinių ligų – vakcinacija. Iki šiol apsaugos nuo meningokoko infekcijos nebuvo, nes nebuvo sukurta vakcina. Praeitais metais ji jau sukurta, tačiau Kauno klinikų gydytojai neturi informacijos, ar ja jau galima pasiskiepyti ir Lietuvoje.

Daugiau sužinoti apie meningokokinę infekciją galite ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius