Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į Vilnių atvyks 40 aukščiausio lygio psichikos sveikatos ekspertų iš viso pasaulio

LDK Valdovų rūmuose rugsėjo pradžioje vyks bene didžiausia tarptautinė psichikos sveikatos konferencija „Rethinking Mental Health Care“. Joje pranešimus skaitys 40 pranešėjų iš įvairių šalių, rengiama speciali programa psichikos sveikatos specialistams iš Ukrainos, psichikos sunkumų turėjusiems žmonėms ir jauniesiems Lietuvos psichiatrams.
Sergantis vyras.
Sergantis vyras. / 123RF.com nuotr.

Tarptautinė konferencija „Rethinking Mental Health Care“ (liet. „Permąstant psichikos sveikatos priežiūrą“) rugsėjo 8–10 dienomis į Vilnių sukvies pranešėjus iš JAV, Australijos, Šveicarijos, Izraelio, Siera Leonės, Nyderlandų, Vokietijos, Austrijos, Airijos, Norvegijos, Danijos, Čekijos, Didžiosios Britanijos, Pietų Afrikos, Bulgarijos, Ukrainos, Belgijos ir Lietuvos, rašoma pranešime spaudai.

Vis labiau augant psichologinės pagalbos poreikiui – į psichologus ir psichiatrus kreipiasi vis daugiau asmenų – siekiama, kad šios paslaugos iš tikrųjų būtų prieinamos kuo didesniam vartotojų skaičiui. Konferencijoje bus kalbama, kaip tai užtikrinti. Be to, bus nagrinėjama, kokiomis priemonėmis suteikti personalui galimybę teikti paslaugas ir gydymą, turintį tvarų bei teigiamą poveikį.

123RF.com nuotr./Vizitas pas psichologą
123RF.com nuotr./Vizitas pas psichologą

Be įprastinės dviejų dienų programos, bus organizuojamos dirbtuvės jauniesiems Lietuvos psichiatrijos specialistams ir psichinės sveikatos srityje dirbantiems žmonėms iš Ukrainos. Pastariesiems dalyvavimas konferencijoje yra nemokamas, rūpinamasi jų atvežimu į Vilnių autobusais.

Rengiama ir speciali sesija psichikos sunkumus išgyvenusiems žmonėms, ja bus siekiama suteikti dalyviams žinių, kaip integruotis į visuomenę ir atsikratyti stigmų, lydinčių psichikos ligas.

„Tai didžiausia psichiatrijos konferencija Lietuvoje, kuri sąmoningai atsisakė rėmimo iš farmacijos pramonės. Konferencijoje pagrindinis dėmesys bus skiriamas svarbioms žmogaus teisių, įtraukties, inovacijų ir socialinių veiksnių, turinčių įtakos psichikos sveikatai, klausimams.

Tai pirmoji konferencija, kurioje dalyvaus ne tik psichikos sveikatos specialistai, bet ir jų klientai – asmenys, susidūrę su psichikos sunkumais.

Konferencija ypač svarbi šiuo metu, kai Ukrainoje psichikos sveikatos tarnybos yra tiesiogiai atakuojamos, o milijonai ukrainiečių patiria įvairiausių psichologinių sunkumų dėl karo. Ypatingas dėmesys bus skiriamas Ukrainos psichikos sveikatos darbuotojams, kurie konferencijoje galės lankytis nemokamai, taip pat bus pakviesti į specialų seminarą apie su karu susijusias traumas.

Konferenciją organizacija FGIP – Federation Global Initiative on Psychiatry (liet. Federacija „Globali iniciatyva psichiatrijoje“), bendradarbiaudama su daugeliu partnerių, įskaitant Lietuvos sveikatos apsaugos ministeriją“, – teigia prof. Robertas van Vorenas, FGIP vadovas, konferencijos organizatorius, taip pat dirbantis ir Vytauto Didžiojo universitete.

Konferencija „Rethinking Mental Health Care“ bus tarsi forumas, skirtas keistis idėjomis apie prieinamos psichikos sveikatos priežiūros gerinimą. Joje pranešimus skaitys ir keturi lietuviai – VU profesorius, Žmogaus teisių stebėjimo instituto direktorius Dainius Pūras, LR Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys, Lietuvos negalios organizacijų forumo prezidentė Dovilė Juodkaitė ir VšĮ Psichikos sveikatos perspektyvos vadovė Karilė Levickaitė.

Tarp daugiau nei 40 pranešėjų yra tarptautiniu mastu žinomų psichikos sveikatos priežiūros ekspertų. Pateikiame pagrindinių pranešėjų sąrašą, kurį sudaro ilgametę patirtį turintys asmenys iš Europos, Afrikos, Šiaurės Amerikos ir Okeanijos šalių.

Žymiausi konferencijos pranešėjai:

  • Prof. Normanas Sartoriusas – garsus psichiatras, buvęs Psichinės sveikatos direktorius Pasaulio sveikatos organizacijoje, dabar – Psichikos sveikatos programų tobulinimo asociacijos prezidentas. (Šveicarija)
  • Dr. Vikramas Patelas – profesorius Blavatniko instituto Pasaulinės sveikatos ir socialinės medicinos katedroje Harvardo medicinos mokykloje (JAV) bei Indijos visuomenės sveikatos fondo docentas.
  • Prof. seras Grahamas Thornicroftas – Londono Karaliaus koledžo Psichiatrijos, psichologijos ir neurologijos instituto Pasaulinės psichikos sveikatos centro psichiatrijos profesorius (Didžioji Britanija)
  • Charlene Sunkel – Pasaulinio psichinės sveikatos kolegų tinklo įkūrėja ir generalinė direktorė (Pietų Afrikos Respublika)
  • Clauda Sartor – Pasaulinio psichikos sveikatos kolegų tinklo generalinio direktoriaus pavaduotoja (Pietų Afrikos Respublika)
  • Dr. Philippe Delespaulas – Mastrichto universiteto Inovacijų psichikos sveikatos srityje profesorius, psichologijos knygų autorius (Nyderlandai)
  • Prof. Dainius Pūras – Vaikų ir paauglių psichiatrijos ir visuomenės psichikos sveikatos profesorius Vilniaus universitete, Žmogaus teisių stebėjimo instituto direktorius (Lietuva)
  • Prof. Gavinas Davidsonas – daug metų dirbęs socialiniu darbuotoju, dabar tyrinėja psichikos sveikatos paslaugų efektyvumą ir teikia rekomendacijas (Šiaurės Airija)
  • Dr. Piersas Goodingas – mokslinis bendradarbis iš Melburno universiteto teisės mokyklos ir Australijos mokslinių tyrimų tarybos narys (Australija)
  • Prof. Richardas Wilkinsonas – Notingamo universiteto medicinos mokyklos socialinės epidemiologijos profesorius emeritas (Didžioji Britanija)
  • Dr. Lucy Johnstone – konsultantė klinikinė psichologė, įvairių psichiatrijos knygų autorė ir redaktorė (Didžioji Britanija)
  • Myrrhe van Spronsen – neuromokslininkė, pati išgyvenusi psichozės epizodų nagrinėjo juos ir aprašė savo tinklaraštyje, dabar rašo knygą (Nyderlandai)

Daugiau informacijos apie pranešėjus rasite ČIA.

Registracija jau prasidėjusi. Konferencija vyks anglų kalba, bus teikiamas sinchroninis vertimas į rusų kalbą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius