Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Indų plovikliai: kokios medžiagos kelia didžiausią pavojų?

Cheminės medžiagos per odą skverbiasi į organizmą, į gilesnius odos sluoksnius, taip patekdamos į kraują ir sutrikdydamos endokrininę sistemą, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Vartotojų kontrolė“ sako Nacionalinio visuomenės sveikatos centro vyriausioji specialistė Kristina Žalnieraitė. Pasak jos, buityje naudojami indų plovikliai savo sudėtimi nėra saugūs ir juos naudoti reiktų itin atsakingai: „Vienas iš medžiagų, kurios sukelia didžiausią putojimą, net galima priskirti kancerogeninėms.“
Moteris plauna indus
Moteris plauna indus / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Ploviklis Sveikata

XX a. atsiradus indų plovikliui, jis paplito visame pasaulyje. Tačiau iki jo atsiradimo indai buvo plaunami muilu ir kitomis natūraliomis priemonėmis. Pasak K.Žalnieraitės, šiuolaikiniuose indų plovikliuose esančios cheminės sudedamosios dalys gali pakenkti sveikatai.

„Gali dirginti mūsų kvėpavimo takus, akis. Prariję sudirginsime virškinamąjį traktą, prasidės vėmimas, viduriavimas“ – sako K.Žalnieraitė.

Labiau koncentruoti indų plovikliai, priduria ji, gali žaloti rankų odą. Beje, gali nukentėti ne tik oda, bet ir kiti organai: „Cheminės medžiagos per odą skverbiasi į organizmą, į gilesnius odos sluoksnius, taip patekdamos į kraują ir kaupiasi mūsų organizme, sutrikdydamos endokrininę sistemą. Kitos turi poveikį ir mūsų kepenims, inkstams, reprodukcinei sistemai.“

Pasak VU Chemijos ir geomokslų fakulteto profesoriaus Albino Žilinsko, kai kurios pavojingos cheminės medžiagos į indų ploviklius dedamos tam, kad sustiprintų jo poveikį, užkirstų kelią bakterijoms, pakeistų brangesnes medžiagas.

Profesorius išvardina ir kenksmingiausias indų ploviklių sudėtyje esančias medžiagas: „Paprastai dedami konservantai, nes gali užsiveisti bakterijos. Taip pat sudėtyje gali būti benzoyzotiazolinonas. Ši medžiaga žudo ląsteles, bet lygiai taip pat kenkia ir žmogui. Iš vienos pusės jų reikia tam, kad patogeniniai mikroorganizmai nesivystytų. Bet iš kitos pusės, jei plausime be pirštinių, lygiai taip pat žudomos ir mūsų odos ląsteles.“

K.Žalnieraitė priduria, kad vartotojams būtina atkreipti dėmesį į simbolius etiketėse, kuriose dažnai pasitaiko šauktuko ženklas. „Tai reiškia, kad reikia būti atsargiems – ploviklio sudėtyje yra cheminių medžiagų, kurios gali sudirginti odą, gleivinę, gali pakenkti sveikatai.

Vienos iš medžiagų, kurios sukelia didžiausią putojimą, netgi priskiriamos kancerogeninėms. Jei ploviklis gausiai putoja, tai gali signalizuoti, kad būtent tų kancerogeninių medžiagų ten ir yra“, – sako specialistė.

Taip pat, pasak jos, gali nukentėti inkstai, kepenys, pasireikšti narkotinis poveikis. Itin jautriai gali sureaguoti lėtinėmis ligomis sergantys ar senyvo amžiaus žmonės.

Plaunant indus plovikliu, juos būtina gerai nuskalauti, nes kitaip rizikuojame su maistu suvartoti ir ploviklyje esančių medžiagų. Specialistai rekomenduoja vieną indą po šilto vandens srove skalauti bent 10–15 sekundžių.

Beje, nereikėtų pasitikėti ir ekologiškų indų ploviklių sudėtimi – juose dažnai naudojamos tokios pačios medžiagos, kaip ir įprastuose plovikliuose.

Inovatyvios dermatologijos centro gydytoja dermatovenerologė Inga Kiselienė pataria plaunant indus dėvėti rankų odą apsaugančias pirštines ir po plovimo pasirūpinti oda: „Reikėtų nusiimti žiedus, nes po jais kaupiasi bakterijos, gali prasidėti egzema. Po kiekvieno nuplovimo, po kiekvieno kontakto su cheminėmis medžiagomis ir vandeniu rekomenduojama odą patepti apsauginiais drėkinančiais kremais.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius