-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Interaktyvus erkių paplitimo žemėlapis: jei susidūrėte su erke, pažymėkite šią vietą

Pristatome interaktyvų erkių paplitimo žemėlapį, kurį kurti raginame visiems kartu. Kiekvienas, gamtoje susidūręs su erke, turės galimybę žemėlapyje pažymėti šią vietą. Taip vieni kitiems ne tik suteiksime informacijos apie erkių paplitimą Lietuvoje, bet ir priminsime, kad turime išlikti budrūs, saugotis ir saugoti savo sveikatą.
Erkė
Erkė / Vida Press nuotr.

Įsibėgėjant vasarai vis daugiau laiko praleidžiame gamtoje. Poilsis joje – tikra atgaiva ne tik po šaltojo sezono, bet ir po tris mėnesius nervus tampiusio karantino. Taip ir svajojame išsitiesti žolytėje prie ežero ar bent jau pasivaikščioti po miško parką. O ką jau kalbėti apie artimiausiu metu prasidėsiantį uogų sezoną! Gamtoje tikrai yra kas veikti.

Visgi specialistai įspėja gamtoje būti atsargiems, kadangi šilti orai – puiki gyvenimo terpė erkėms, kurių aptinkama bene visoje šalies teritorijoje – ne tik miškuose ir laukų pievose, bet ir miestų žolynuose. Įsisiurbusi erkė būtų menka bėda, jeigu nežinotume, kad erkės Lietuvoje perneša itin pavojingų komplikacijų turinčias ligas – erkinį encefalitą ir Laimo ligą. Ne veltui turistams, keliaujantiems į mūsų šalį, rekomenduojama pasiskiepyti nuo erkinio encefalito. Nuo Laimo ligos, deja, skiepų nėra.

Kaip apsisaugoti nuo erkių bei jų platinamų ligų ir ką daryti, kai įsisiurbia erkė, 15min portale pateiksime daugiau informacijos, o dabar pristatome interaktyvų erkių paplitimo žemėlapį ir raginame jame pažymėti vietovę, kurioje jūs sutikote, pamatėte erkę ar, neduok Dieve, ji jums įsisiurbė. Pasidalinkite šia informacija su kitais, priminkite visiems apie gamtoje tykantį pavojų ir būtinybę save nuo jo apsaugoti. Saugokime savo ir kitų sveikatą!

Žemėlapį rasite čia

VIDEO: Erkės – kas tai?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius