-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš ko gaminami valgomieji ledai: kas sveika ir naudinga, o kokių medžiagų geriau vengti

Atšilus orams itin suintensyvėjo prekyba valgomaisiais ledais – prekybos centruose, lauko prekyvietėse, kioskuose. Kaip rinktis ledus, kad smaguriavimas nesibaigtų apsinuodijimu ar alergijos priepuoliu?
Mergaitė valgo ledus
Mergaitė valgo ledus / Prekybos centro „Ozas“ nuotr.
Temos: 2 Alergologas Ledai

Rinkdamiesi ledus, vartotojai turi atkreipti dėmesį, kokiomis sąlygomis laikomi šie produktai, ar jie nepraradę formos ir išvaizdos – primena Valstybinės veterinarijos tarnybos skyriaus vyriausioji specialistė Antonina Greičiuvienė.

Ant valgomųjų ledų etiketės turi būti pateikta informacija apie jų sudėtį mažėjančia sudedamųjų dalių tvarka.

Alergiški žmonės turėtų atkreipti dėmesį į pateiktą informaciją apie alergizuojančias medžiagas arba jų pėdsakus. Atkreipkite dėmesį, ar skoniui naudojami natūralūs produktai – džemai, sultys, uogos, vaisiai (tuomet rašoma „braškiniai“, „avietiniai“). O jei naudojami nenatūralūs, sintetiniai aromatai, tada žymima „braškų skonio“, „aviečių skonio“, rašo „Vilniaus diena“.

Atkreipkite dėmesį, ar skoniui naudojami natūralūs produktai – džemai, sultys, uogos, vaisiai (tuomet rašoma „braškiniai“, „avietiniai“).

Valgomieji ledai skirstomi į grupes, kurioms keliami kokybiniai reikalavimai: atitinkamas riebumas, pieno baltymų ir sausųjų medžiagų kiekis.

Pagal riebumą ledai skirstomi į grietininius, pieniškus, vaisinius (šerbetus) ir plombyrą. Jei į ledus dedami tik pieno riebalai ir baltymai, ant jų etikečių rašoma „grietininiai ledai“, „pieniški ledai“. Tokių ledų riebumas gali būti nuo 8 iki 2,5 proc. O pieno baltymų kiekis turi būti ne mažesnis nei 2,5 proc.

Kitoms grupėms priklausančiuose leduose pieno riebalai ir baltymai gali būti pakeisti kitomis medžiagomis. Šerbetuose riebalų visai nėra.

Manipuliacijos plombyru

Plombyras – tai riebūs valgomieji ledai, tradiciškai gaminti iš riebios grietinėlės. Tačiau dabar griežtų šios rūšies ledų reikalavimų nėra. Pieno riebalus vis dažniau pakeičia augaliniai aliejai. Todėl perkant plombyru vadinamus ledus reikia atkreipti dėmesį į jų sudėtį.

Daugiau informacijos apie ledus Lietuvos prekybos centruose rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius