Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Išvardijo, kuo turime maitinti savo smegenis

Maitinti būtina ir smegenis – tinkamas maistas pagerina jų darbą ir ilgiau išlaiko jaunatviškas, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas. O kad rezultatai būtų kuo geresni, jis pataria atkreipti dėmesį į devynis produktus.
Smegenys
Smegenys / 123rf.com nuotr.

1. Kario sudėtyje yra ciberžolės. Tai uždegimus slopinantis antioksidantas, kurio pagrindinis komponentas kurkuminas stiprina atmintį ir skatina naujų smegenų ląstelių gamybą. Norėdami savo smegenims suteikti kuo daugiau grynojo kurkumino, rinkitės ciberžolių miltelius, nes juose, palyginti su kario milteliais, yra didesnė jo koncentracija.

2. Salierai yra liuteolino šaltinis. Liuteolinas – augalinis junginys, mažinantis smegenų uždegimus, kurie tampa pagrindine neurodegeneracijos priežastimi. Be to, liuteolinas padeda gerinti atmintį vyresnio amžiaus žmonėms.

3. Brokoliuose ir žiediniuose kopūstuose yra daug cholino – vieno iš B grupės vitaminų. Nėštumo laikotarpiu cholinas naudingas vaisiaus smegenims. Tai įrodo, kad cholinas gali stimuliuoti pažinimo funkciją ir atmintį. Brokolių ir žiedinių kopūstų vartojimas stabdo su amžiumi susijusį atminties blogėjimą.

4. Graikiniuose riešutuose yra augalinių omega-3 riebalų, natūralių fitosterolių ir antioksidantų, dėl kurių smegenys lėčiau sensta. Šios omega-3 riebalų rūgštys itin gerina atmintį ir mąstymą.

5. Vienoje krabų porcijoje yra net šiek tiek daugiau nei rekomenduojama suvartoti per parą amino rūgšties – fenilalanino, kuris padeda pagaminti natūralų cheminį junginį neurotransmiterį – dopaminą. Šis dalyvauja gaminant smegenis stimuliuojantį adrenaliną ir noradrenaliną bei skydliaukės hormonus, gali padėti kovoti su Parkinsono liga. Krabai yra puikus vitamino B12, kuris itin gerai stimuliuoja smegenų veiklą, šaltinis.

6. Avinžirniai turi daugybę magnio. Magnio citratas naudingas smegenų ląstelių receptoriams, nes pagreitina signalų perdavimą, taip pat atpalaiduoja kraujagysles, kurios perneša kraują į smegenis.

7. Raudona mėsa, pavyzdžiui, šviežia jautiena, yra puikus vitamino B12 šaltinis.

8. Mėlynės. Antioksidantai ir kiti fitochemikalai, esantys mėlynėse, padeda mokymosi proceso metu, gerina atmintį bei mažina stresą. Mėlynėse mažai fruktozės, todėl jos – vienos sveikiausių uogų.

9. Sveikieji riebalai padės išlaikyti gerą bendrą sveikatą. Daugiausia sveikųjų riebalų turintys maisto produktai yra šie: natūralus sviestas iš ekologiško pieno, alyvuogės, ekologiški gryni alyvuogių aliejai, kokosų aliejus, riešutai, kiaušiniai, laukinė Aliaskos lašiša ir avokadai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius