Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Italijoje plinta Čikungunijos karštligė: virusą platina uodai

Dviejuose Italijos miestuose Ancijuje ir Romoje (Lacijaus regionas) plinta vietinė čikungunijos karštligė, trečiadienį pranešė Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC), remdamasis Europos ligų kontrolės ir prevencijos centro informacija.
Koliziejus Romoje, Italijoje
Koliziejus Romoje, Italijoje / „Scanpix“/„Caters News Agency“ nuotr.
Temos: 3 Sveikata Italija Roma

Abu minėtus miestus skiria mažiau nei 60 kilometrų.

Iki rugsėjo 13 d., ULAC žiniomis, Romoje patvirtinti 6 šios ligos atvejai, Ancijuje – 10. Tai yra antrasis registruojamas vietinės kilmės Čikungunijos protrūkis šalyje po 2007 m. įvykusio protrūkio Emilijos–Romanijos regione.

„Reaguojant į protrūkį, Ancijuje ir Romoje vykdomos sustiprintos epidemiologinės ir entomologinės profilaktikos priemonės, vykdoma uodų kontrolė, taikomi kraujo donorystės apribojimai ir kt.“, – teigiama pranešime.

Čikungunija yra virusinė liga, plintanti per Aedes uodų, ypač Aedes aegypti ir Aedes albopictus, įgėlimus. Liga yra plačiai paplitusi tropinėse šalyse Afrikoje, Azijoje, Amerikoje. Vietinio ligos plitimo atvejai 2010 m., 2014 m. ir 2017 m. buvo registruoti ir Prancūzijoje. Neatmetama tikimybė, kad čikungunijos virusas gali plisti transfuzijų ir transplantacijų metu.

Vida Press nuotr./Uodas
Vida Press nuotr./Uodas



Inkubacinis ligos periodas – 1–12 d. (vidutiniškai 3–7 d.). Čikungunija dažniausiai pasireiškia aukšta temperatūra, odos bėrimu, raumenų ir sąnarių skausmais, kurie gali tapti lėtiniais ir tęstis savaitėmis, mėnesiais. Nors komplikacijos yra retos, gali išsivystyti miokarditas, hepatitas, neurologiniai sutrikimai ir kt. Nei specifinio gydymo, nei vakcinos nuo čikungunijos nėra.

„Asmenims, keliaujantiems į endemines šios ligos šalis ar teritorijas, patariama naudoti uodus atbaidančias medžiagas (repelentus), dėvėti ilgas kelnes ir vilkėti marškinius ilgomis rankovėmis, ilsėtis kambariuose su kondicionieriais ar apsauginiais tinkleliais ant langų ir kt.

Keliautojai, grįžę iš teritorijų, kuriose paplitusi čikungunija, ir pasijutę blogai per dvi savaites turėtų kreiptis į sveikatos priežiūros specialistus, ypač jei jie grįžta į vietoves, kuriose paplitę Aedes albopictus uodai“, – teigia ULAC.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius