Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Įveik depresiją: svarbu šviesti ir ugdyti visuomenę, kad žmonės išdrįstų kreiptis pagalbos

Depresija – sunki ir gyvenimus griaunanti liga, palietusi daugiau nei 40 milijonų žmonių visoje Europoje. Daugelis sergančiųjų šia liga susiduria su socialine izoliacija, kitomis sveikatos problemomis bei nedarbu. Apie šią ligą yra gausybė mitų, dėl kurių nemaža dalis visuomenės vengia arba bijo kreiptis pagalbos. Neigiama visuomenės nuomonė ir baimė būti atstumtam, neįvertintam gali lemti, kad mums brangus žmogus nepelnytai kenčia vien dėl nepakankamų žinių apie šią ligą.
Liūdna mergina
Liūdna mergina / „Fotolia“ nuotr.

Depresija, kaip ir kitos ligos, yra sėkmingai gydoma. Suteikti žmonėms daugiau tikslingos informacijos apie pačią depresiją, inicijuoti diskusiją visuomenėje ir keisti jos nuomonę apie psichikos ligas – tikslas, vienijantis veikti visus kartu.

Siekiama mažinti depresijos stigmą

Nepaisant to, kad depresija yra tikrai dažna liga, galinti paveikti bet kurį iš mūsų, ji vis dar yra nepakankamai atpažįstama ir gydoma. Farmacijos kompanija „Janssen“ (UAB „Johnson & Johnson“), bendradarbiaudama su Lietuvos sutrikusios psichikos žmonių globos bendrija ir VšĮ „Vilniaus miesto psichikos centru“, rudenį pasitiko su išskirtine kampanija „Susigrąžink gyvenimo spalvas“, kurios pagrindiniai tikslai – pradėti diskusiją depresijos tema, keisti nusistovėjusius stereotipus ir skatinti žmones nebijoti bei išdrįsti kreiptis pagalbos.

Kompanijos „Janssen“ komunikacijos vadovė Lietuvoje Rima Stabrauskienė įvardija, kad net 1 iš 4 žmonių per gyvenimą susiduria su psichikos sveikatos problemomis, o tarp jų – ir depresija.

„Depresija gali būti labai arti mūsų pačių ar mūsų artimųjų, o šios ligos poveikis asmeniniams santykiams, darbo rezultatams bei bendrai fizinei sveikatai dažniausiai būna stiprus. Aplinkinių žmonių, darbdavių ar net šeimos požiūris į depresiją yra esminis faktorius, dėl ko šimtmečiais psichikos sveikatos ligų buvo ne tik bijoma – jos buvo laikomos ir asmenine nesėkme bei gėda. Todėl daugelis depresija sergančių žmonių bijo savo šeimos, draugų vertinimo, vengia sveikatos priežiūros specialistų sprendimo, yra nelinkę niekam atskleisti savo būklės, jau nekalbant apie profesionalios pagalbos paiešką“, – sako R.Stabrauskienė.

Ji priduria, kad bendros visų pastangos pradėti pokalbį apie depresiją, suteikti daugiau žinių, kaip ją įveikti, paneigti depresiją lydinčius mitus, kad ši liga yra tinginystė ar paprastas liūdesys, gali padėti sumažinti stigmą ir paskatinti žmones kreiptis profesionalios pagalbos.

Svarbu kreiptis pagalbos

Tam pritaria ir vieno iš kampanijos partnerių – Lietuvos sutrikusios psichikos žmonių globos bendrijos – vadovas Vaidotas Nikžentaitis, sakydamas, jog ši kampanija yra ypač svarbi sergančiųjų artimiesiems, nes, susirgus vienam iš šeimos narių, net ir artimiausias žmogus dažnai nežino, ko griebtis ir kaip padėti sergančiam.

Anot jo, čia vienu iš esminių veiksnių tampa tikslios informacijos apie ligos valdymą stoka, todėl informacijos sklaida ir visuomenės švietimas įvairiomis priemonėmis yra būtinas.

„Dažnai manoma, kad depresiją sunku įveikti ir kad ši liga lydės žmogų visą likusį gyvenimą. Tačiau svarbu pabrėžti, kad, siekiant kovoti su depresija, yra reikalingas nuolatinis ryšio palaikymas, bendravimas, gydymo prieinamumas ir kita reikalinga įvairiapusė psichosocialinė pagalba“, – sako V.Nikžentaitis.

Jis priduria, kad depresija yra pagydoma arba suvaldoma liga, todėl būtina laiku kreiptis į specialistus. Bendrijos vadovas paaiškina, jog ilgai užsitęsusi negydoma sunkios formos depresija gali virsti tam tikra asmens negalios forma – psichikos sutrikimais, kuriuos gydyti ir valdyti gali tekti visą likusį gyvenimą. Jis pabrėžia, kad kraštutiniais atvejais gali kilti ir savižudybės rizika.

Vilniuje, šalia Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos, galima rasti specialią instaliaciją, kuri padės praeiviams pamatyti, kaip pasaulį regi depresija sergantys žmonės. Pašnekovai teigia, kad instaliacija sukurs filtro efektą, nublukinantį ir patamsinantį spalvas, išliejantį praeivių veidus.

VIDEO: „Susigrąžink gyvenimo spalvas“ instaliacija

„Būtent tokią tamsią, susiliejusią, neaiškią kasdienybę ir mato depresija sergantys žmonės. Tikimės, kad praeiviai atkreips dėmesį, susimąstys ir pradės ieškoti galimybių padėti savo artimam žmogui arba sau pačiam. Būdų kaip įveikti šią ligą yra, tačiau svarbu kreiptis pagalbos laiku“, – pabrėžia kampanijos organizatoriai.

Daugiau informacijos apie kampaniją „Susigrąžink gyvenimo spalvas“ ir depresiją galima rasti internetiniame kampanijos puslapyje „iveikdepresija.lt“. Kampaniją „Susigrąžink gyvenimo spalvas“ remia „Janssen“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius