Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įžengusi į Vaikų ligoninės palatą vilnietė išvydo prie lovos pririštą savo sūnų

Reanimacijoje vienų metų vaikas slopinamas raminamaisiais ir pririštas prie lovos – toks vaizdas šokiravo vilnietę Valentiną P. Moteris pasakoja, kad Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų Vaikų ligoninėje atsidūręs jos sūnus nesulaukė nei tinkamo gydymo, nei priežiūros.
Kūdikis, naujagimis, vaikas
Vaikas ligoninėje. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Valentina P. taip ir nežino, ar jos sūnus Ilja serga erkiniu encefalitu, ar ne. Medikai sakė vieną diagnozę, ligoninės išraše atsirado kita, o keisčiausia, kad tyrimų rezultatai turėtų būti tik po savaitės.

„Nebežinau, nei ką galvoti, nei kuo tikėti“, – sutrikimo neslepia Valentina.

Į ligoninę paguldė skubos tvarka

Kai Iljai buvo 11 mėnesių, berniukas jau žengė pirmuosius žingsnius. Tačiau vieną dieną tėvai pastebėjo nerimą keliančių ženklų – sūnus nustojo vaikščioti, jį krėtė drebulys, atsirado žvairumas.

Įžengusi į palatą negalėjau patikėti savo akimis: vaikas guli pririštas. Maža to, tokioje pozoje jį maitina kotletu su bulvių koše!

Susirūpinę tėvai kreipėsi į šeimos gydytoją sostinės Centro poliklinikoje, šis pirmiausia nukreipė pas neurologą, o pastarasis išrašė siuntimą specialisto konsultacijai Santariškių Vaikų ligoninėje. Konsultacijos laikas buvo paskirtas rugpjūčio pabaigai. Šeima nusprendė tiek ilgai nelaukti ir nuvyko mokamai apžiūrai.

„Apžiūrėjusi sūnų neurologė skubos tvarka paguldė jį į Neurologijos skyrių. Diagnozė – sutrikusi vaiko judesio raida“, – pasakojo Valentina P.

Šeštadienį Iljai buvo atliktas stuburo funkcijos tyrimas, berniukas paguldytas į reanimacijos skyrių, kur turėjo praleisti visą savaitgalį – esą pacientą reikia atidžiau stebėti.

Pasikeitė ne tik pamaina, bet ir diagnozė?  

„Sekmadienį atvykome aplankyti sūnaus. Įžengusi į palatą negalėjau patikėti savo akimis: vaikas guli pririštas. Maža to, tokioje pozoje jį maitina kotletu su bulvių koše!“ – nuostabos neslėpė Valentina.

Gydytojai jai jau buvo puse lūpų prasitarę apie savo įtarimus: tikėtina, kad berniukui – erkinis encefalitas.

Fotolia nuotr./Erkė
Fotolia nuotr./Erkė

„Tačiau sekmadienį pasikeitus pamainai reanimacijoje budinti gydytoja patikino, kad jokio encefalito nėra. Dėl to vaiko stebėti reanimacijoje nėra reikalo – jis bus perkeltas į Neurologijos skyrių“, – prisiminė pašnekovė.

Pasiūlė miegoti ant grindų

Medikais pasitikintys tėvai tokiam sprendimui lyg ir neprieštaravo, tačiau sąlygos Neurologijos skyriuje juos labai papiktino.

„Mums paskiria palatą, kur nėra vaikiškos lovelės – tik paprasta medinė lova. Slaugytoja dar pataria: „Tėvas tegul gulasi ant grindų, kad būtų minkščiau, jei vaikas iškristų“, – pribloškiančius žodžius pacitavo Valentina.

Mums paskiria palatą, kur nėra vaikiškos lovelės – tik paprasta medinė lova. Seselė dar gi pataria: „Tėtis tegul gulasi ant grindų, kad būtų minkščiau, jei vaikas iškristų.“

Nusprendusi, kad sekmadienį tinkamo gydymo ir priežiūros ligoninėje sūnus vis tiek negaus, ji paprašė išleisti jį namo iki pirmadienio.

„Pagalvojau, vaikas bent normaliai ir saugiai išsimiegos. Turėjome pasirašyti dokumentus, kad atsisakome gydymo, kitaip mūsų nebūtų išrašę“, – paaiškino moteris.

Viename lape – prieštaringi teiginiai

Naktis namuose praėjo ramiai. Tačiau pirmadienį nuvažiavus į ligoninę Iljos jau niekas nebelaukė. Valentina gavo medicininę išvadą, kurioje teigiama, kad sūnui – poūmis erkinis encefalitas.

Valentina nutarė pasikalbėti su skyriaus vedėjos pareigas einančia gydytoja Jūrate Grikiniene.

„Tiesiai šviesiai jos paklausiau, kaip gali būti diagnozuotas encefalitas, jei kitoje to paties lapo pusėje rašoma, kad tyrimo dėl erkinio encefalito duomenų dar nėra? Be to, jei jis yra, kodėl mano vaikas buvo iškeltas iš reanimacijos?“ – klausimų pažėrė motina.

Andriaus Ufarto/BFL nuotr./Vilniaus universiteto Vaikų ligoninė
Andriaus Ufarto/BFL nuotr./Vilniaus universiteto Vaikų ligoninė

Įtikinamų atsakymų moteris nesulaukė: „Skambinau į ligoninę, kur man buvo paaiškinta, kad vienos rūšies encefalito atsakymas buvo neigiamas, o kitos rūšies rezultatai bus po savaitės.“

Tikisi atsakingesnio požiūrio

Telefonu ligoninės atstovai moteriai paaiškino, kad laisvų vietų stacionare nėra: „Liepė važiuoti į Kauno klinikas arba bandyti patekti per ligoninės priimamąjį – gal paguldys.“

Antradienio rytą Valentina vėl lankėsi Centro poliklinikoje. Apžiūros metu sūnus pradėjo vemti, todėl šeimos gydytoja iškvietė greitąją ir išrašė siuntimą į Vaikų ligoninę.

Niekaip negaliu susitaikyti su tokiu ligoninės gydytojų abejingumu ir atsainiu požiūriu į mano sūnaus sveikatą.

„Šiuo metu sūnus su vyru važiuoja į ligoninę, o aš grįžau namo surinkti daiktų. Tačiau niekaip negaliu susitaikyti su tokiu ligoninės gydytojų abejingumu ir atsainiu požiūriu į mano sūnaus sveikatą – dėl jų aplaidumo mes tuščiai praradome kelias dienas“, – atsiduso moteris.

Ji pati netiki erkinio encefalito diagnoze: šeima tik kartą ilsėjosi prie ežero, tačiau po pabuvimo gamtoje atidžiai apžiūrėjo sūnaus kūną ir erkės įkandimo nepastebėjo.

„Be to, geriame tik pasterizuotą pieną iš parduotuvės. Šeimos gydytoja paaiškino, kad encefalitas gali būti nebūtinai po erkės įkandimo, bet ir kaip gripo ar vėjaraupių komplikacija. Tačiau per metus sūnus nesirgo nei gripu, nei vėjaraupiais“, – stebėjosi Valentina ir vylėsi, kad šįkart ligoninėje Iljai bus atlikta daugiau medicininių tyrimų ir šeimai bus atsakyta į visus klausimus.   

Vaikų ligoninės, viešosios įstaigos Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų filialo atstovė ryšiams su visuomene Jolanta Normantienė:

„Kad išnagrinėtume motinos skundą išsamiai, auditas atliks vidinį tyrimą, po jo turėsime atsakymus į visus rūpimus klausimus. Šiandien galime atsakyti tik tiek, kad pacientui erkinio encefalito diagnozė yra patvirtinta. Tam buvo atliktas laboratorinis tyrimas, kurio atsakymas negaunamas iš karto, todėl tėvams buvo rekomenduota pasilikti ligoninėje. Tėvai išvyko iš ligoninės, nesulaukę atsakymo.

Tėvui su kūdikiu buvo pasiūlyta atskira palata su lovele kūdikiui, tačiau atvykusiai į ligoninę mamai palata pasirodė per ankšta ir per tvanki.

Tėvui su kūdikiu buvo pasiūlyta atskira palata su lovele kūdikiui, tačiau atvykusiai į ligoninę motinai palata pasirodė per ankšta ir per tvanki. Tada slaugytojos pasiūlė erdvesnę palatą, skirtą vyresniems vaikams, paaugliams. Ta palata netiko tėvams dėl to, kad joje taip pat buvo tvanku, nėra kondicionavimo. Deja, Pediatrijos korpuse nėra palatų su kondicionieriais. Kondicionieriai ligoninėje įrengti tik operacinėse, Intensyviosios terapijos skyriaus poskyriuose, vaistų laikymo patalpose, kai kuriuose Chirurgijos korpuso skyriuose.

Ligoninės personalas stengiasi mandagiai bendrauti su pacientų tėvais ir artimaisiais, tačiau ne visus tėvų lūkesčius ir poreikius gali patenkinti. Kasmet atliekama pacientų ir jų įstatyminių atstovų anoniminė apklausa rodo, kad 85 proc. slaugančių vaiką asmenų yra patenkinti ligoninės teikiamomis paslaugomis.

Gydant ir slaugant vaikus, laikomasi patvirtintų gydymo protokolų, slaugos procedūrų. Kaip jau minėjau, kad išsiaiškintume šią konkrečią situaciją, atliksime išsamų tyrimą. Mums nemalonu sulaukti nemalonių atgarsių apie ligoninės teikiamas paslaugas, stengiamės į pastabas reaguoti ir gerinti paslaugų kokybę tiek, kiek turime tam galimybių."

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius