-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuo lengvo maudimo iki sunkiai pakeliamo skausmo: kada inkstai „šaukiasi“ skubios pagalbos

Inkstų skausmas gali būti panašus į buką nugaros skausmą tarp apatinių šonkaulių bei klubų, kuris pasireiškia vienoje arba abiejose pusėse. Jis gali sukelti ir kitų simptomų, be to, dažnai reikalauja skubios medicininės pagalbos.
Inkstų skausmas
Inkstų skausmas / 123RF.com nuotr.

Kur yra inkstai?

Inkstai yra kumščio dydžio pupelės formos organai. Jie yra po apatine krūtinės ląstos dalimi dešinėje ir kairėje stuburo pusėje, rašoma „Healthline“.

Pagrindinis inkstų darbas – filtruoti atliekas iš kraujo ir gaminti šlapimą, kad šios atliekos – kartu su papildomais skysčiais – būtų pašalintos iš organizmo. Kai inkstą skauda, paprastai tai reiškia, jog su juo kažkas negerai. Svarbu nustatyti, ar skausmas kyla dėl inksto, ar dėl kitos priežasties, kad galėtumėte gauti tinkamą gydymą.

123RF.com nuotr./Moteris jaučia skausmą
123RF.com nuotr./Moteris jaučia skausmą

Aplink inkstą yra raumenys, kaulai ir kiti organai, todėl kartais sunku pasakyti, ar skausmą sukelia inkstas, ar kas nors kitas. Skausmo tipas ir vieta bei bet kokie kiti simptomai gali padėti nurodyti, kad jūsų inkstas yra skausmo šaltinis.

Inkstų skausmą lydintys simptomai

Inkstų skausmas paprastai jaučiamas kaip nuolatinis bukas skausmas giliai dešiniajame arba kairiajame šone, arba abiejuose šonuose, kuris dažnai sustiprėja, kai kas nors švelniai paliečia tą vietą.

Dauguma susirgimų paprastai pažeidžia tik vieną inkstą, todėl jaučiate skausmą vienoje nugaros pusėje. Jei pažeidžiami abu inkstai, skausmas jaučiamas abiejose pusėse.

Inkstų skausmą gali lydėti šie simptomai:

  • kraujas šlapime
  • karščiavimas ir šaltkrėtis
  • dažnas šlapinimasis
  • pykinimas ir vėmimas
  • skausmas, kuris plinta į kirkšnis
  • deginimo jausmas arba skausmas šlapinantis
  • neseniai persirgta šlapimo takų infekcija

Inkstų skausmo priežastys

Inkstų skausmas – tai ženklas, kad kažkas paveikė vieną arba abu inkstus. Inkstus gali skaudėti dėl kelių priežasčių.

Inkstų akmenys. Inkstų akmenų gali atsirasti viename arba abiejuose inkstuose ir jie paprastai neskauda tol, kol patenka į vamzdelį, jungiantį inkstą bei šlapimo pūslę. Nedidelis akmuo gali praeiti nepastebimai, tačiau kartais sukelia stiprų, aštrų skausmą. Taip pat galite jausti pykinimą ar vėmimą.

Pielonefritas (inkstų infekcija). Pielonefritas – tai infekcija, kuri gali pasireikšti viename arba abiejuose inkstuose. Atsirasti gali po šlapimo takų infekcijos. Pielonefritas gali sukelti karščiavimą, pykinimą, deginimo jausmą šlapinantis, šono skausmą ir jautrumą.

Kraujavimas. Kraujavimas iš vieno ar abiejų inkstų gali atsirasti dėl įvairių priežasčių, įskaitant sužalojimą, infekciją ir tam tikras ligas. Tikėtina, kad kartu su pilvo ar apatinės nugaros dalies skausmu šlapime atsiras kraujo.

123RF.com nuotr./Inkstai
123RF.com nuotr./Inkstai

Inkstų venų trombozė. Sergant inkstų venų tromboze, vienoje arba abiejose inkstų venose, sujungtose su inkstais, yra kraujo krešulys. Jei krešulys vystosi lėtai, gali nebūti jokių simptomų. Staiga atsiradus krešuliui, galite jausti stiprų skausmą šone ir skausmingumą aplink šonkaulius.

Hidronefrozė. Dėl užsikimšimo, vadinamo hidronefroze, šlapimas gali grįžti atgal ir užpildyti vieną iš inkstų vandeniu, todėl jis gali patinti. Hidronefrozė paprastai pažeidžia tik vieną inkstą, tačiau kai kuriais atvejais gali pažeisti abu. Galite jausti nuolatinį buką skausmą, retkarčiais pasireiškiantį stipriu skausmu. Simptomai taip pat gali būti pykinimas ir skausmingas šlapinimasis.

Darinys arba vėžys. Viename arba abiejuose inkstuose galite turėti gerybinį, nevėžinį darinį arba inkstų vėžį. Dėl to galite jaustis pavargę, inkstų srityje gali atsirasti patinimas, jausite nuolatinį skausmą apatinėje nugaros dalyje arba šone.

Cista. Viename iš inkstų arba abiejuose inkstuose gali susidaryti skysčio maišelis. Inkstų cistos paprastai nesukelia simptomų, tačiau kartais cistos gali padidėti ir spausti jūsų organus, todėl gali atsirasti pilvo skausmas. Jei cista plyšta, galite jausti stiprų skausmą šone.

Inkstų policistozė (PKD). Sergant šia paveldima liga abiejuose inkstuose išauga daug cistų, kurios gali juos pažeisti. PKD progresuojant ir cistoms didėjant, kartais gali atsirasti intensyvaus nugaros ir šono skausmo periodų. Taip pat gali atsirasti inkstų akmenų, aukštas kraujospūdis bei kraujas šlapime.

Inkstų arterijos aneurizma. Šios retos būklės metu viename arba abiejuose inkstuose yra nedidelė, susilpnėjusi arterijos sienelės dalis. Paprastai simptomų nebūna. Jei aneurizma plyšta, galite jausti skausmą šone.

Ateroembolinė inkstų liga. Jei nuo didesnės arterijos atitrūksta apnašos, jos gali užkimšti mažąsias arterijas, vedančias į bet kurį inkstą. Kartu su kitais simptomais, pavyzdžiui, viduriavimu ir karščiavimu, galite jausti pilvo skausmą.

Inkstų skausmo gydymas

Priklausomai nuo inkstų skausmą sukeliančios būklės, jį galima gydyti naminėmis priemonėmis, vaistais arba chirurginiu būdu. Tokie sutrikimai, kaip inkstų akmenys ir cistos, kartais išnyksta savaime.

  • Naminės priemonės. Gerti daug vandens yra viena iš pagrindinių mažesnių inkstų akmenų gydymo priemonių.
  • Vaistai. Gydytojas gali paskirti vaistų įvairioms būklėms gydyti. Tai, pavyzdžiui, gali būti antibiotikai, antikoaguliantai ar kiti reikalingi vaistai.
  • Chirurginė operacija. Kai kuriais atvejais inkstų ligai gydyti gali prireikti operacijos. Pavyzdžiui, inkstų arterijos aneurizmos atveju gali to reikėti, jei susilpnėjusi arterijos sienelės dalis plečiasi arba plyšta.

Kalbant apie operaciją, chirurgas, naudodamas ploną apšviestą mikroskopą, gali padaryti nedidelį pjūvį ir pašalinti inkstų cistas. Ureteroskopijos metu plonas teleskopas per šlapimo pūslę patenka į inkstą. Šį metodą chirurgas gali naudoti didesniems inkstų akmenims šalinti.

Jei inkstas labai pažeistas, pavyzdžiui, dėl hidronefrozės ar vėžio, jį gali tekti visiškai pašalinti.

Chirurgas taip pat gali pašalinti tik inksto dalį su augliu arba taikyti krioterapiją, kad užšaldytų ir sunaikintų tik auglį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius