-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jei turite antsvorio, patenkate į COVID-19 rizikos grupę: nutukę žmonės serga sunkiau ir ilgiau

Jau metus gyvenant karantine ir kovojant su koronavirusu, daugeliui tapo žinoma, kad COVID-19 didžiausią grėsmę kelia vyresnio amžiaus žmonėms ir sergantiems lėtinėmis ligomis. Vis dėlto Santaros klinikose dirbanti anesteziologė-reanimatologė Ingrida Lisauskienė pastebi, kad koronavirusas ne ką mažiau pavojingas turintiems antsvorio, o tai yra didelė ir dažnai pasitaikanti problema. „Didžioji dalis reanimacijoje gulėjusių ligonių turėjo aiškų antsvorį“, – tendenciją pastebi gydytoja.
Antsvorio turintis vyras
Antsvorio turintis vyras / 123RF.com nuotr.

Darbo valandų neskaičiuoja

Reanimatologė I.Lisauskienė jau 20 metų dirba su kritinės būklės ligoniais, todėl ji atvirai sako, kad dirbti reanimacijoje niekada nebuvo lengva. Vis dėlto gydytoja pripažįsta, jog per šiuos koronaviruso metus ji susidūrė su tiek sunkiai sergančių ligonių, kiek neteko per visus savo darbo metus.

„Lyginant su normaliais laikais, pasikeitė ir pats darbas – nuolat turime ypatingai save prižiūrėti. Kombinezonai, kaukės, dvigubos pirštinės labai apsunkina visas procedūras, ilgina jų atlikimo laiką, visada reikia prašyti kolegų pagalbos, kadangi įprastų darbų nebegali padaryti vienas“, – aiškina I.Lisauskienė.

Nors krūvis karantino metu išaugo nepalyginimai, anot gydytojos, darbo valandų skaičius ypatingai nepadidėjo. Reanimatologai dar iki pandemijos dirbdavo po 1,5 etato, kadangi šios srities specialistų itin trūksta.

„Daugiausiai problemų kilo, kai lapkritį koronavirusu ėmė sirgti kolegos – reikėdavo dirbti už juos, nes kuo pakeisti jų tiesiog nebuvo. Pasitaikydavo atvejų, kai budėjimą pradėdavai su pilna komanda, trimis žmonėmis, tada ateidavo teigiami testų atsakymai, kolegos vykdavo namo izoliuotis, o tu likdavai vienas skyriuje. Nelabai skaičiavome darbo valandas“, – pasakoja gydytoja, pati COVID-19 nesirgusi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius