Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Jokių išimamų protezų – atkurti dantis galima vos per vieną parą

Gražūs dantys – neabejotinai viena iš neatskiriamų geros išvaizdos ir savijautos sudedamųjų dalių. Turintys sveikus dantis net nesusimąsto, kiek daug diskomforto patiria beveik visų ar net visų dantų netekę asmenys. Laimei, net ir ši problema turi sprendimų. Populiariausi jų – „All-on-4“ ir „Trefoil“ dantų atstatymo metodai.
Gydytojas odontologas Simonas Bankauskas
Gydytojas odontologas Simonas Bankauskas / Projekto partnerio nuotr.

Daro įtaką psichologinei savijautai

Vienas pirmųjų Lietuvoje „All-on-4“ metodą pradėjo taikyti implantuojatis CLINIC | DPC Dantų priežiūros centro vyr. gydytojas Simonas Bankauskas. Šį metodą savo darbo praktikoje jis taiko daugiau nei 12 m., yra atlikęs virš 30 tūkst. implantavimo operacijų. Už savo pasiekimus implantavimo srityje gydytojas ne kartą apdovanotas šveicarų kompanijos „Nobel Biocare“ – dantų implantų gamintojų lyderės – įsteigtu geriausio metų gydytojo apdovanojimu.

Anot implantuojančio gydytojo, dantų trūkumas turi svarią įtaką psichologinei gyvenimo kokybei. Beveik visų ar visų dantų netekusiems asmenims kasdien tenka nešioti išimamus dantų protezus. Išimami protezai prastai laikosi, todėl žmonės nuolat jaučia įtampą, kad protezai bet kurią akimirką gali atlipti nuo dantenų.

„Visi, nešiojantys išimamus dantų protezus, yra susidūrę su situacija, kai kramtant arba kalbant, protezai atlipo ar dar blogiau – iškrito iš burnos. Ypač nemalonu, jei tokios situacijos nutinka bendraujant su žmonėmis“.

Dėl šios priežasties gali išsivystyti bendravimo barjeras, nepasitikėjimas savimi, ko rezultatas – maksimali izoliacija nuo visuomenės.

Kenkia virškinimo sistemai

Dantys – svarbus maisto virškinimo sistemos elementas. Prieš nuryjant bet kokį maistą, jį reikia gerai sukramtyti, o tam reikalingi bent jau dauguma dantų. Tačiau daug dantų netekę asmenys dažnai prastai sukramto maistą ir tokiu būdu kyla grėsmė virškinimo sistemai. Skrandis nepajėgia apdoroti rupaus maisto ir ilgainiui tai gali sukelti skrandžio gleivinės uždegimą – gastritą ar net išprovokuoti skrandžio opą.

„Todėl išeitis arba prisitaikyti ir kramtyti likusiais dantimis, kas nėra komfortiška, arba atsisakyti kieto maisto ir stipriai susiaurinti savo mitybos racioną. Tačiau maistas yra vienas iš pagrindinių gyvenimo malonumų, todėl mėgstamų produktų atsisakymas yra didelis iššūkis. Maža to, dėl gomurį „dengiančios“ plastikinės protezų dalies sutrinka ir skonio pojūtis“.

Gali atrofuotis žandikaulis

Žmonėms, kurie nelinkę atstatyti prarastų dantų, ateityje gali kilti dar daugiau nemalonumų. Tokie asmenys paprastai vis dažniau ima kramtyti ta žandikaulio puse, kurioje yra daugiau dantų, o kita pusė netenka apkrovos. Tokiu būdu anksčiau ar vėliau ima retėti žandikaulis.

„Šie pokyčiai įvyksta kelių metų laikotarpiu, todėl danties netekęs žmogus dažniausiai jų iškart nepastebi. Tačiau delsiant atstatyti iškritusius dantis, implantavimo procedūra tampa gerokai sudėtingesnė, gali net prireikti sudėtingos ir nemažai kainuojančio kaulo priauginimo.

S.Bankausko teigimu, kita problema, kuri kyla netekus vieno ar kelių dantų, yra ta, kad greta atsivėrusios ertmės esantys dantys pamažu ima svirti į tuščią vietą. Todėl jie iškrypsta, susidaro nišos, kurias būna sunku išvalyti, jose lengviau kaupiasi apnašos ir bakterijos, todėl dantys greičiau genda.

„Uždelsus atkurti trūkstamą dantį, vėliau teks tiesinti pasvirusius gretimus dantis. Tokia procedūra užtruks ilgiau ir bus brangesnė“.

Projekto partnerio nuotr./Dantys ant įsriegtų implantų ne tik atrodo, bet ir tarnauja kaip tikri
Projekto partnerio nuotr./Dantys ant įsriegtų implantų ne tik atrodo, bet ir tarnauja kaip tikri

Atsiranda išvaizdos pokyčių

Šią problemą seka kita – išretėjus žandikauliui, deformuojasi visas žmogaus veidas. Kai atrofuojasi apatinis žandikaulis, į priekį atsikiša smakras, įdumba lūpos, o netekus viršutinių dantų – žemyn nulinksta nosies galiukas, „įkrenta“ skruostai. Na o jei iškrenta priekiniai dantys, veido bruožai pakinta itin ryškiai: lūpos tampa tarsi per didelės, įdumba, pagilėja nosies-lūpų ir smakro raukšlės. Be to, nusileidžia lūpų kampai. Dėl šių veido pokyčių žmogus atrodo senesnis.

„Išoriniai pokyčiai neabejotinai sutrikdo žmogaus vidinę savijautą. Toks asmuo nebesišypso, vengia kalbėti ir apskritai vengia socialinio gyvenimo“.

Pakinta tartis

Neretai tokie asmenys vengia bendrauti ir dar dėl vienos priežasties – netekus priekinių dantų, pakinta žmogaus tartis. Dantys atlieka svarbią funkciją kalbant – tariant garsus į juos atremiamas liežuvis. Kai jų nebelieka, pradedama švepluoti, nevalingai švilpčioti, kai kuriuos garsus ištarti tampa labai sunku. Dėl artikuliacijos problemų bei suprastėjusios išvaizdos, žmogui tampa sunku bendrauti, o ilgainiui krenta jo savivertė.

„Išimami protezai taip pat nėra išeitis – jie trukdo laisvai kalbėti, daro įtaką tarčiai. Diskomfortą didina ir tai, kad prastai pritvirtinti protezai trina dantenas ir žandikaulį, dėl ko gali atsirasti žaizdų ar net prasidėti uždegimas“.

Dantys ant implantų – atrodo ir tarnauja kaip tikri

S.Bankausko teigimu, protezus nešiojantys asmenys susiduria su dar daugiau problemų. Kai žandikaulio nestimuliuoja dantys ir dantų šaknys, jis nyksta. Dėl šios priežasties dantų protezai laikosi prastai, juos reikia koreguoti. Laimei, komfortišką gyvenimą savo pacientams gydytojas S.Bankauskas grąžina implantų pagalba.

„Kramtant ar kalbant jie nejuda, todėl žmogui neverta bijoti, kad protezai bet kurią minutę iškris. Maža to, ant implantų tvirtinami dantys visiškai atkuria kramtymo funkciją. Galų gale, jie atrodo natūraliai, šių protezų plika akimi neįmanoma atskirti nuo tikrų dantų“.

„All-on-4“ ir „Trefoil“ – efektyviausi dantų atkūrimo metodai

Vienas iš efektyviausių dantų atstatymo būdų – „All-on-4“ metodas. Išvertus iš anglų k., jis reiškia „visi ant keturių“. Tai pasaulyje labiausiai paplitęs dantų atkūrimo metodas, kai visų dantų protezą galima pritvirtinti vos prie 4 vietoje iki šiol sriegiamų 6–8 implantų. Šis būdas iš esmės keičia visą gydymo eigą, sutrumpina procedūrų laiką, mažina kaštus ir paprastai leidžia nenaudoti sudėtingų kaulo priauginimo procedūrų.

Apatinio žandikaulio dantims atkurti reikia vos 3 sriegių, ant kurių ir tvirtinamas dantų protezas. Tam pasitelkiamas patentuotas, saugus ir patikimas „Trefoil“ metodas.

Visų šių metodų metu naudojamų implantų medžiagos yra biologiškai suderinamos, toleruojamos organizmo, dantų spalva ir kontūrai visiškai nesiskiria nuo natūralių dantų. Be to, dantys ant įsriegtų implantų ne tik atrodo, bet ir tarnauja kaip tikri.

„Žmogus pagaliau gali jaustis užtikrintai, vėl mėgautis sunkiau kramtomu maistu, nesivaržydamas bendrauti ir džiaugtis gyvenimu. Abu šie dantų atstatymo būdai yra patikrinti, o tinkamai prižiūrint, implantai gali tarnauti visą gyvenimą“.

Nauji dantys – per vieną dieną

Klinikoje naudojami implantai, kuriais dantis galima atkurti vos per vieną dieną. Viskas labai paprasta: į ką tik pašalinto nesveiko danties šaknies vietą įsriegiamas implantas ir ant jo tvirtinamas laikinasis dantis. Laikinojo danties išvaizda ir funkcijos nesiskiria nuo nuolatinio – gražiai atrodo, juo iš karto galima kramtyti, o po kelių mėnesių laikinasis dantis pakeičiamas nuolatiniu. Implantas paprastai įsriegiamas per 10–15 minučių, o bendra procedūros trukmė priklauso nuo individualaus atvejo sudėtingumo. Po šios procedūros implantui suteikiama viso gyvenimo garantija. Implantas galutinai prigyja per 2–6 mėnesius.

„Tai pat, vos po vieno vizito, kurio metu atliktas „All-on-4“ metodas, žmogus gali išeiti su naujais, patogiais, tvirtais ir kramtymo funkciją visiškai atkuriančiais laikinais arba net ir nuolatiniais dantimis“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius