-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Julijos ir Almanto istorija: dėl mano vyro nevaisingumo galėjo būti „kaltas“ sėdimas darbas

Dukrytę, dabar jau šešerių metukų Sonatą, pagimdžiau būdama 34 metų. Pastojau be jokių problemų. Kai dukrai sukako dveji metukai, pradėjome planuoti antrą nėštumą. Galvojome, kaip ir pirmą kartą, tereikia labai norėti, truputį pasistengti, ir vaikelis krykštaus mūsų namuose. Tikėjomės pastoti greitai, o susidūrėme su antrinio nevaisingumo problema.
Tėtis su kūdikiu ir kompiuteriu
Tėtis su kūdikiu ir kompiuteriu / 123rf.com nuotr.

Žinia – lyg perkūnas iš giedro dangaus

Nerimauti pradėjau po keturių intensyvaus vaikelio planavimo mėnesių. Ėmiau gilintis į moters vaisingumo ciklą, vaisingas dienas „gaudžiau“ matuodama kūno temperatūrą, apskaičiuodama ovuliacijos dienas, naudojau ir specialius ovuliacijos testus. Tačiau visos pastangos liko bevaisės. Po metų šio sunkaus vaikelio planavimo darbo nusprendėme kreiptis į specialistus. Tuomet man buvo jau 37-eri.

Buvau įsitikinusi, kad kažkas negerai su mano sveikata. Po dukros gimdymo sirgau šlapimo takų uždegimu, tad pamaniau, kad tai galėjo pakenkti. Apsidžiaugiau sužinojusi, kad esu sveika. Atėjo vyro eilė tirtis. Paaiškėjo, kad jo sperma yra nekokybiška, t.y. spermatozoidų yra mažai, o ir tie – labai vangūs. Nustebome, nes pirmosios dukrelės sulaukėme be jokių problemų ir papildomų pastangų.

„Kaltas“ galėjo būti ir sėdimas darbas

Gydytojas paaiškino, kad spermos kokybė gali blogėti labai sparčiai. Net per dvejus metus jos rodikliai gali tiek pasikeisti, kad tai gali tapti nevaisingumo priežastimi. Gydytoja sakė, kad neigiamai veikia ir užterštas oras, ir stresas, ir nuovargis, ir mityba, ir netgi sėdimas darbas.

Iš tiesų mano vyras pastaruosius metus, kol aš namie auginau dukrytę, labai daug dirbo: jo darbas „sėdimas“, jis nuolat likdavo viršvalandžių, darbo atsinešdavo ir namo, aukodavo ir savaitgalius. Tad sėdėdavo ištisai po 10–12 val. neatsitraukdamas. Gydytojas paaiškino, kad ilgai sėdint sėklidės užspaudžiamos, blogėja jų kraujotaka, be to, jos šyla. Visa tai neigiamai veikia vaisingumą.

Ką mes išbandėme

Vyras pakalbėjo su vadovu ir sutarė, kad darbo krūvius susimažins. Be to, ir būdamas darbe nesėdėjo nuolat prie stalo, darė pertraukas, rytais ir vakarais stengėsi sportuoti ar visi kartu eidavome pasivaikščioti. Bendravome su panašaus likimo šeimomis, ir iš jų sužinojome, kad vyro spermos kokybę galima pagerinti vartojant specialių vitaminų ir mineralų kompleksą. Paklausėme gydytojo. Gydytojas patvirtino, kad vyrams, susidūrusiems su nevaisingumo problemomis, ypač rekomenduojami pagalbiniai vitaminų, mineralų ir aminorūgščių preparatai, kurių sudėtyje yra tokių medžiagų, kaip vitaminas E, selenas, cinkas, L-argininas ir L-karnitinas. Jis rekomendavo vartoti preparato PROfertil®, kurio sudėtyje yra visų kokybiškai vyro spermai reikalingų medžiagų.

Pirmą kontrolinį tyrimą atlikome po pusės metų preparato vartojimo: gydytojas nustatė, kad spermos rodikliai pagerėjo, bet nepakankamai. Tęsėme sveiką gyvenseną, neatsisakėme ir PROfertil®. Po metų vyras pasitikrino vėl. Šįkart rodikliai buvo labai geri: ir judrumas, ir gerų spermatozoidų kiekis buvo pakankami. Tiesa, jau ir prieš tyrimą buvome nusiteikę, jog, kad koks rezultatas būtų, paliksime viską savieigai. Juk nauja gyvybė yra stebuklas, o stebuklas negali būti pagal užsakymą. Kad laukiuosi, sužinojau per šv. Kalėdas. Antroji dukrytė Laura gimė rugsėjo 1-ąją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius