Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jurgita Jurkutė: krizė – tai tik tam tikras etapas gyvenime

Antradienį Antakalnio rajone, adresu Antakalnio g. 97, duris atvėrė į gerokai erdvesnes patalpas persikėlęs Krizių įveikimo centras. Šio centro atidaryme apsilankė Prezidentė Dalia Grybauskaitė projekto „Už saugią Lietuvą“ ambasadorė Jurgita Jurkutė, Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narys Mykolas Majauskas.
Jurgita Jurkutė-Širvaitė
Jurgita Jurkutė / Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr.

„Svarbu tai, kad mūsų šalyje psichologinė pagalba nebūtų tabu. Krizė – tai

tik tam tikras etapas gyvenime“, – kviesdama visus, susidūrusius su sunkumais, pasinaudoti prieinama profesionalų pagalba sakė J.Jurkutė.

Prezidentė pati išbandė pokalbį su psichologe

„Ši nedidelė organizacija teikia pagalbą, kurios valstybė vis dar negali suteikti“, – sveikindamas centro savanorius ir įkūrėjus sakė savivaldybės tarybos narys Mykolas Majauskas.

„Noriu pasidžiaugti, kad Vilniaus miesto savivaldybė kartu su savo rėmėjais, tai yra socialiai atsakingu verslu, prisidėjo padedant šiam centrui plėstis. Džiaugiuosi, kad paslaugos yra teikiamos visiems Lietuvos žmonėms – ne tik vilniečiams. „Skype“ galima skambinti iš bet kurio Lietuvos taško – išbandžiau ir aš su projekto „Už saugią Lietuvą“ ambasadore J. Jurkute. Jurgita (ji prisiėmė į centrą skambinančio krizės ištikto žmogaus vaidmenį, – red. past.) uždavinėjo tokius klausimus, kad nė nežinojau, ką atsakyti, bet mėginau,“– sakė konsultacijų kabinetus Krizių įveikimo centre aplankiusi D. Grybauskaitė.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Dalia Grybauskaitė
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Dalia Grybauskaitė

Ji išreiškė padėką Krizių įveikimo centre dirbantiems savanoriams: „Be jūsų nuoširdumo, atsidavimo – nieko nebūtų. Manau, kad žmogus, kuriam sunku, netgi labiau pasitiki savanoriu, žinodamas, kad šis žmogus padeda iš širdies, ne už pinigus, ne už algą. Tokios pagalbos Lietuvoje dar trūksta, nes turime didelių problemų dėl emocinės visuomenės būsenos. Džiaugiuosi, kad valstybė ir verslas supranta, jog tai yra bendra atsakomybė – ne tik atskiro žmogaus.“, – sakė Prezidentė. Šalies vadovė prognozavo, jog į šį centrą kreipsis vis daugiau žmonių.

Psichologams atsiveria pirmiau, nei artimiesiems

Krizių įveikimo centro direktorė Renata Černovaitė šias prognozes patvirtino: šį pusmetį jau suteikta penktadaliu daugiau konsultacijų, nei ankstesniais metais. Psichologų komanda taip pat yra pasiruošusi padėti ir krizę patyrusioms verslo įmonėms.

„Labai tikiuosi, kad šiandien švenčiame ne tiek įkirtuves, kiek tai, kad psichologinė pagalba Lietuvoje tampa prieinamesnė. Mūsų visuomenėje vis dar egzistuoja įvairios baimės kreiptis į psichologą. Norime paraginti visus, kurie išgyvena sunkius laikus: kreipkitės ir nedvejokite!” – kvietė R. Černovaitė.

Dar niekada niekam nebuvau pasakojusi, kad jau daugiau nei 2 metus esu mušama, žeminama ir gniuždoma savo pačios vyro.

Krizių įveikimo centro psichologai-savanoriai perskaitė kelis laiškus žmonių, kuriems jie padėjo. „Dar niekada niekam nebuvau pasakojusi, kad jau daugiau nei 2 metus esu mušama, žeminama ir gniuždoma savo pačios vyro.

Pirmos konsultacijos metu pirmą kartą pajutau, kad mane girdi ir gerbia kaip žmogų. Psichologė man padėjo rasti vilties – išdrįsau apie patiriamą smurtą prabilti ir savo artimiems žmonėms. Dabar su dukrele esame saugios ir kuriame naują gyvenimą“, – skaitė jaunos moters išgyvenimus psichologė Laima.

„Kai paskambinau pirmą kartą, nemaniau, kad man kas nors gali padėti. Buvau apsisprendęs nusižudyti ir žinojau tikslų laiką, kada tai padarysiu. Kalbėti buvo sunku – ilgai tylėjau, nesiryžau pasisakyti apie savo ketinimus psichologui. Kai galiausiai pasakiau, ką planuoju, turbūt ir pats išsigandau. Kalbėdamas patikėjau, kad yra vilties, kad ne visada jausiuos taip, kaip dabar.

Vėliau su psichologu kalbėjau dar keletą kartų, galiausiai išdrįsau atvykti susitikti. Iki šiol man dar labai dažnai būna liūdna, bet dabar daug geriau suprantu, kas su manimi vyksta. Ir aš noriu gyventi“, – tokį jauno vaikino laišką perskaitė psichologas Antanas Grižas, kuris taip pat yra ir „Jaunimo linijos“ Vilniaus padalinio vadovas.

J.Jurkutė: į mane kreipėsi daugybė žmonių, pagaliau galiu juos nukreipti pas profesionalus

J.Jurkutė: į mane kreipėsi daugybė žmonių, pagaliau galiu juos nukreipti pas profesionalus

Pakviesta tarti žodį kaip artimojo savižudybę išgyvenusi moteris, J. Jurkutė M.Majauskui priminė, jog jis taip pat yra išgyvenęs tą patį. Anksčiau kalbėdama apie savižudybes „TEDx“ konferecijoje J.Jurkutė yra sakiusi, jog kartais tereikia žmogų stipriai apsikabinti. M.Majauskas ir J.Jurkutė jautriai apsikabino, išreikšdami palaikymą vienas kitam.

„Labai svarbu, kad psichologinė pagalba mūsų šalyje nebūtų tabu. Iki šiol tai buvo labai stipriai jaučiama. Po „TEDx Vilnius“ konferencijos, kai išdrįsau atvirai papasakoti, ką jaučią artimojo savižudybę patyręs žmogus, sulaukiau labai daug laiškų. Tik, skirtingai nei jūs, neturiu tos patirties ir nežinau, kaip tiems žmonėms padėti. Labai džiaugiuosi, jog pagaliau žinau, kur šiuos žmones nukreipti. Man rašė vyrai, moterys, paaugliai – Lietuvoje yra labai daug žmonių, kuriems reikalinga emocinė parama“, – kalbėjo J.Jurkutė.

Ji vylėsi, jog šiose patalpose nuo šiol bus daugiau prisipažįstančių, jog jiems reikia pagalbos.

„Visiems, kas ateis į šį centrą, linkiu ramybės širdyje. Krizė, mano galva, yra tik tam tikras etapas gyvenime. Tik tam tikras procesas, kurį kiekvienas esame pajėgūs įveikti. Kartais tam prireikia pagalbos“, – sakė J.Jurkutė.


Psichologas: svarbiausia kartu su žmogumi „atlaikyti“ tą neviltį

Vida Press nuotr./Nerimas
Vida Press nuotr./Nerimas

Šiame centre savanoriaujantis Vilniaus „Jaunimo linijos“ padalinio vadovas Antanas Grižas, paklaustas, ar skiriasi jaunimo ir suaugusiųjų patiriamos krizės, pripažino, jog ir jaunas, ir senas dažniausiai kreipiasi dėl įvairių santykių problemų.

„Didžiajai daliai visų pirma reikia išklausymo ir tos erdvės pačiam suprasti, kas su tavimi vyksta“, – sakė A.Grižas. Jis prisipažino, jog sunkiausia patarti, kai žmogus kenčia dėl objektyvių priežasčių.

Žmogus gyvena kur nors kaime, nėra darbo, turi priklausomybę ar psichinę ligą ir dar yra susipriešinimas su kaimynais, o nėra kur kreiptis.

„Žmogus gyvena kur nors kaime, nėra darbo, turi priklausomybę ar psichinę ligą ir dar yra susipriešinimas su kaimynais, o nėra kur kreiptis. Kai tenka bendrauti su tokiais žmonėmis, kai kuriomis akimirkomis ir patį psichologą apima neviltis. Tačiau svarbiausia išbūti su žmogumi ir kartu su juo „atlaikyti“ tą neviltį ir bejėgiškumą“, – sakė A.Grižas.

Psichologas teigė, jog šiose konsultacijose žmogus pirmiausia išklausomas ir vėliau jam padedama susivokti savo jausmuose bei problemose. Psichologas įsigilina į situaciją ir pateikia savo pastebėjimus – kaip viskas atrodo iš šono.

„Psichologinė krizė gali ištikti kiekvieną iš mūsų. Tokiu atveju labai svarbi psichologinė pagalba ir ji neturi būti ilga – užtenka 8–10, o kartais ir 5 sesijų. Žmogui tiesiog reikia atlaikyti tą gyvenimo etapą – galbūt tiesiog sužinoti, kaip išgyventi ateinančią savaitę“, – sakė A.Grižas.

Savanoris psichologas pripažino, jog persikėlę į naujas patalpas jie pajuto žmonių antplūdį – tai tik dar kartą įrodo, kad psichologinės pagalbos poreikis Lietuvoje yra tikrai didelis. A.Grižas teigė, kad centras ieško naujų savanorių ir taip pat viliasi, jog prie jų veiklos prisijungs ir kitos organizacijos.

Vilniaus visuomenės sveikatos biuro naujienas rasite ir „Facebook“ puslapyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius