Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Ką daryti, jeigu šeimos nariui diagnozuotas koronavirusas?

Koronavirusu Lietuvoje užsikrečiant vis daugiau žmonių, „Eurovaistinės“ farmacininkai atsako, ką daryti, jeigu koronavirusas buvo nustatytas artimajam.
Koronaviruso tyrimai ligoninėje
Koronaviruso tyrimai ligoninėje / 123RF.com nuotr.

Jeigu COVID-19 diagnozuotas jūsų šeimos nariui, farmacijos specialistė Elvyra Ramaškienė sako, kad labai svarbu vengti bet kokio kontakto su juo, rašoma pranešime žiniasklaidai.

„Jeigu jūsų artimasis susirgo lengva ligos forma, tokiu atveju, jam gali būti leista gydytis namuose, tačiau svarbu izoliuotis nuo kitų šeimos narių. Geriausia, jeigu jis galėtų gyventi atskirai arba bent būtų kitame kambaryje“, – sako vaistinės atstovė.

Atskiras puodelis, šakutė ir net rankšluostis

Svarbu atkreipti dėmesį, kad šiuo virusu užsikrėtę žmonės turėtų ne tik leisti laiką kitoje patalpoje, bet jeigu yra galimybė, naudotųsi ir atskiru vonios kambariu. Pasak E.Ramaškienės, jeigu tokios galimybės nėra, svarbu užtikrinti, kad užsikrėtęs žmogus nesusitiktų su kitais šeimos nariais ir patalpos būtų kruopščiai dezinfekuojamos.

Asmeninio archyvo nuotr./Elvyra Ramaškienė
Asmeninio archyvo nuotr./Elvyra Ramaškienė

Jai antrina ir vaistininkė Laura Gogienė. Ji sako, kad tuo atveju, jeigu sergantys lieka kartu namuose, svarbu, jog jis dėvėtų medicininę kaukę ir vienkartines pirštines bei nepamirštų reguliariai keisti apsaugos priemonių.

Farmacijos specialistė taip pat akcentuoja, kad koronavirusu sergantis žmogus turėtų naudoti atskirus namų apyvokos daiktus – rankšluosčius, indus, taip išvengiant papildomo kontakto su kitais šeimos nariais.

Ne mažiau svarbu ir tai, kad sergantysis reguliariai plautų rankas, laikytųsi čiaudėjimo ir kosėjimo higienos – tai darytų į alkūnės linkį arba nosinaitę, o ją nedelsdamas išmestų.

Kontaktas su sergančiuoju

Farmacijos specialistė įspėja, kad tuo atveju, jeigu turėjote kontaktą su koronavirusu užsikrėtusiu žmogumi, taip pat reikalinga saviizoliacija.

„Kaip ir sergančiam žmogui, rekomenduojama izoliuotis atskirame kambaryje ir turėti kuo mažiau kontaktų su kitais šeimos nariais, kaip ir tam, kuris galimai turėjo kontaktą su užsikrėtusiu žmogumi“, – sako E.Ramaškienė.

Koronaviruso karštoji linija 1808
Koronaviruso karštoji linija 1808

Jeigu turėjote kontaktą su koronavirusu sergančiu žmogumi, labai svarbu stebėti, ar neatsiranda šiai ligai būdingi simptomai – karščiavimas, dažnas kosulys, dusinimas, skonio ir kvapo nejautimas. Pablogėjus savijautai svarbu kreiptis telefonu 1808 ir vadovautis visomis specialistų rekomendacijomis.

Taip pat rekomenduojama vengti nebūtino kontakto su kitais žmonėmis, daugiau laiko leisti namuose, dažnai plauti rankas, laikytis saugaus atstumo nuo aplinkinių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius