Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ką daryti, kad iš gyvenimo nesinorėtų išbraukti ir ateinančių 2021 metų?

Gydytojai teigia, kad pandemija smarkiai veikia visuomenės psichinę sveikatą – žmones kamuoja nerimas ir baimė dėl savo ir artimųjų sveikatos, finansinės padėties, ateities planų. Psichiatras Algirdas Dambrava sako, kad sąmoningomis pastangomis kiekvienas iš mūsų gali sumažinti neigiamą pandemijos poveikį. Svarbu išnaudoti visas prieinamas galimybes ir priemones, kurios padeda išlikti saugiems ir sveikiems.
2021-ieji
2021-ieji / 123RF.com nuotr.

– Kokį pandemijos poveikį pastebite?

– Covid-19 mums visiems sukėlė daug iššūkių ir padarė ženklų poveikį psichikos sveikatai: padaugėjo nerimo ir miego sutrikimų, depresijos atvejų.

Daugeliui pacientų trūksta bendravimo, žmonės jaučiasi vieniši, užmiršti, prislėgti.

Susirūpinimą kelia ir per pandemiją atliktų tyrimų duomenys. Pavyzdžiui, neseniai „PubMed“ duomenų bazėje perskaičiau studiją, atliktą 2020 metų rugpjūtį. Joje buvo tiriama ir nagrinėjama Covid-19 įtaka pasaulio medikų psichikos sveikatai. Rezultatai parodė, kad iš daugiau nei 33 tūkst. respondentų 22,8 proc. buvo diagnozuota depresija, 23,2 proc. – nerimo sutrikimai, 38,9 proc. – miego sutrikimai. Manau, kad panašūs rezultatai galimi ir ne medikams.

Partnerio nuotr./Psichiatras Algirdas Dambrava
Partnerio nuotr./Psichiatras Algirdas Dambrava

– Ne veltui socialiniuose tinkluose sklando mintis, kad 2020-uosius apskritai vertėtų išbraukti iš mūsų gyvenimo, nes nerimo šiemet – apsčiai, o kelionių, smagių patirčių ir šviesių įspūdžių – mažai.

– Sutinku, kad metai mums visiems buvo labai sudėtingi. Ypač sunku buvo žmonėms, kurie prarado darbus, sveikatą, artimuosius...

Visgi, nemanau, kad 2020 metus reikia išbraukti iš savo gyvenimo. Juk turėjome šešis gražius mėnesius, kurie buvo be suvaržymų ir leido džiaugtis vasara, bendravimu, laisve.

Prisiminkime, kaip sakė Albertas Einsteinas: „Sunkumuose visada slypi galimybės“. Dalis mano pacientų prisitaikė prie pasikeitusių sąlygų, netgi sugebėjo tuo pasinaudoti.

Stenkimės žvelgti į šiuos metus, kaip į iššūkį mums, kurį įveikę, tapsime stipresni.

– Bet kaip atsilaikyti, atrasti galimybių ir sustiprėti?

– Kiekvienas iš mūsų esame atsakingi už savo fizinę ir psichinę sveikatą, todėl kasdien turime ja sąmoningai rūpintis, skirti dėmesio ir laiko. Turime išnaudoti visas galimas priemones, kad sumažintume neigiamą pandemijos poveikį, padidintume savo atsparumą.

Turėtume pasistengti daugiau judėti, sveikai ir subalansuotai maitintis, nepamiršti savo mėgiamų veiklų.

Vitamino D vartojimas taip pat galėtų būti naudingas. Tuo labiau, kad Lietuvoje, sumažėjus saulės šviesos – nuo spalio mėnesio – pastebimas ženklus jo trūkumas daugumai gyventojų. Iš saulės gauname 80-90 proc. mums reikalingo vitamino D kiekio, todėl šaltuoju sezono metu netenkame natūralios apsaugos nuo įvairių infekcijų – virusinių, tame tarpe – ir Covid-19, peršalimo ligų, taip pat – tuberkuliozės, astmos.

Man taip pat teko susipažinti su mokslo darbais, kuriuose aprašoma ne tik teigiama vitamino D įtaka kaulų, raumenų ar imuninėms sistemoms, bet ir naudingas Vitamino D poveikis pažintinėms (kognityvinėms) funkcijoms, depresijai švelninti. Prisiminkime bent iki pavasario jį vartoti papildomai.

Tuo pat metu venkime pervargimo, priklausomybių, lėtinio streso.

Šiuo metu negalime gyvai susitikti, pasimatyti su draugais ir artimaisiais, tačiau tai nereiškia socialinės izoliacijos – turime bendrauti, kalbėtis nuotoliniu būdu.

– O ką dar daryti, kad nesinorėtų iš gyvenimo išbraukti ir ateinančių 2021 metų?

– Covid-19 pasauliui sukėlė šoką, nes ši liga – nežinoma, pavojinga, užsitęsusi. Tačiau mokslininkai sujungė pajėgas, ėmė ieškoti prieinamų apsaugos priemonių ir kurti naujas.

Ligos sukėlėjas linkęs mutuoti, o tai sukelia vis naujų iššūkių. Negalima atsipalaiduoti, todėl nesiryžčiau prognozuoti, kokie bus 2021 metai.

Vis dėlto man optimizmo kelia tai, kad kai kurios šalys sugebėjo pažaboti virusą apsaugos priemonėmis, o po pasaulį jau plinta vakcinos.

Tad nereikia panikuoti ir nerimauti, kas bus. Būkim saugūs. Būkim dėmesingi, ypač tiems, kuriems mūsų pagalbos šiuo sunkiu metu labiausiai reikia. Nepamirškim – viskas baigiasi.

Viliuosi, kad pandemija šįmet baigsis ir visi vėl grįšime į normalų gyvenimą, todėl net nekils minčių, ar reikia išbraukti 2021 metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius