-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kad kojų nereiktų slėpti: apie kokią bėdą praneša išsiplėtusios kraujagyslės?

„Dirbu sėdimą darbą ir vasarą dažnai tinsta kojos. Taip pat tada kojas skauda, jos tampa sunkios, kaip medinės. Ant blauzdų pastebėjau ir stambesnes kraujagysles, bijau, kad jos taps dar labiau pastebimos. Kartais ant kojų, ypač kai labai karšta, nežinia kodėl atsiranda kraujosruvos, panašios į mėlynes. Labai kompleksuoju dėl to, nes kojos atrodo tarsi sumuštos. Vasara, o turiu nešioti kelnes arba ilgus sijonus. Gal galėtų gydytojas pakomentuoti, kas čia vyksta ir ką man daryti? Ačiū. Irena“
Moteris, kojos
Moteris, kojos / 123RF.com nuotr.

Į redakciją atsiųstas skaitytojos atskleidžia aktualią problemą vasarą, dėl kurios dažniausiai išgyvena moterys. Išsiplėtusios kraujagyslės, kraujosruvos, darkančios kojų vaizdą, ypatingai ima kelti nepatogumų šiltuoju metų laiku, kada nebemūvime pėdkelnių ir norisi dėvėti trumpesnius sijonus. Kiek ši problema yra estetinė, o kiek gali kelti pavojų sveikatai, teiraujamės „Kardiolitos“ klinikų gydytojo kraujagyslių chirurgo dr. Vaidoto Zabulio.

- Dėl kokių priežasčių gali tinti kojos?

- Dažniausios kojų tinimo priežastys yra limfinės ir veninės kraujo apytakos sutrikimai. Kartais kojų tinimo priežastimi gali būti širdies, inkstų ar kitos sisteminės ligos.

- Kodėl dažnai kojų skausmu ir sunkumu skundžiasi sėdimą darbą dirbančios moterys?

- Ilgai sėdint ar stovint, nesusitraukinėja blauzdos raumuo – vystosi veninė ir limfinė stazė apatinėje kojos dalyje. Dėl to gali atsirasti kojos tinimas ir sunkumas. Tačiau nereiktų pamiršti, kad kojos sunkumo ar skausmo priežastimi gali būti ir kitų ligų pasireiškimas, pavyzdžiui, pakitimai stubure – neurologiniai susirgimai.

- Ar kojų tinimas susijęs su kraujagyslių būkle?

- Taip, nes, kaip minėjau, tai gali būti sutrikusios limfinės ar veninės kraujo apytakos pasekmė. Yra labai svarbu išaiškinti tikrąją ligos priežastį ir paskirti tinkamą bei savalaikį gydymą.

- Kokios yra pagrindinės ir dažniausios varikozės priežastys?

- Dažniausia priežastimi įvardijamas paveldimumas, tačiau poodinių venų išsiplėtimo atsiradimo ar progresavimo priežastimi gali būti ir ilgai sėdimas ar stovimas darbas, karštis, antsvoris, sunkus fizinis darbas. Pastebėta, kad poodinių venų išsiplėtimas dažnai atsiranda nėštumo metu.

- Moterys dažniausiai nerimauja dėl to, kad kojos tampa negražios. Ar yra kokių priemonių, padedančių „paslėpti“ problemą?

- Deja, bet nėra vienos priežasties, sukeliančios venų išsiplėtimą, todėl ir gydymo metodai gali būti įvairūs. Kiekvienu atveju gali būti parenkama individuali gydymo taktika. Reiktų paminėti, kad šimtu procentų ligos išgydyti neįmanoma, ypač kalbant apie kosmetinius pakitimus kojose. Todėl norint turėti daugiau ar mažiau gražias kojas, gydomąsias procedūras neretai tenka kartoti. Tais atvejais, kai chirurginis gydymas dar nereikalingas ir vargina tik kosmetinė kojų venų problema, pavyzdžiui, matomi smulkūs veniniai „voratinkliai“ kojose, galimas gydymas specialiu lazeriu ir skleroterapija – specialaus vaisto suleidimu į pakitusią matomą veną. Deja, bet neretai tiek lazerines procedūras, tiek skleroterapiją tenka kartoti, norint pasiekti kuo geresnį kosmetinį efektą.

- Ar varikozę gali sumažinti specialios kojinės, geriamieji vaistai? Ar išeitis - tik operacija?

- Pirmosiomis ligos stadijomis, kai liga pasireiškia tik diskomforto reiškiniais, pavyzdžiui, tinimu ar kojų sunkumu ir kai nėra svarbūs kosmetiniai defektai kojose, gydymas gali būti pradedamas medikamentais – venotonikais bei kompresine terapija – elastinėmis kojinėmis. Jų yra keletas suspaudimo laipsnių, todėl kokio lygmens reikalingas suspaudimas, gydytojas indvidualiai parenka konsultacijos metu. Neretai šis gydymas yra rekomenduojamas ir po išsiplėtusių venų operacijų. Esant tik kojų tinimui ir kai nėra nustatomi ryškūs veninės kraujotakos pakitimai, gali būti paskiriami limfodrenažiniai masažai.

- Kaip vyksta operacija? Kas daroma su venomis? Ar tai skausminga?

- Jei yra atliekama klasikinė venų šalinimo operacija – reikalingas nuskausminimas į stuburą (spinalinė nejautra) arba bendra nejautra. Minimaliai invazyvių procedūrų metu dažniausiai naudojama vietinė nejautra. Atviros (klasikinės) operacijos metu, pakitusios venos yra pašalinamos – ištraukiamos. Minimaliai invazyvių operacijų metu kojų venų išsiplėtimo priežastis sunaikinama iš vidaus, todėl yra mažesnė aplinkinių audinų trauma ir greitesnis paciento darbingumo atsistatymas po operacijos.

- Kuriuo metų laiku geriausia operuoti? Kaip tai atsiliepia darbingumui?

- Bet kokia planinė operacija rekomenduojama vėsesniu metų laiku, nes tai mažina galimų komplikacijų skaičių, pavyzdžiui, infekcijos pasireiškimus ar pooperacinės giliųjų venų trombozės riziką. Be to, po operacijos kažkurį laiką negalima degintis saulėje, maudytis – tiesiog gali tekti keisti atostogų planus. Žinoma, tais atvejais, kai pacientas pageidauja, operacijos atliekamos ir šiltuoju metų laiku.

- Ar po operacijos nelieka randų?

- Šiuolaikinėje venų chirurgijoje galimas klasikinis išsiplėtusių venų šalinimo būdas bei minimaliai invazyvios procedūros (gydymas lazeriu, skleroterapija, gydymas klijais ir t.t.). Klasikinės venų operacijos atveju reikalingas stipresnis nuskausminimas, lieka didesni randai, po operacijos ilgesnis nedarbingumo laikotarpis.

Visoje šiuolaikinėje chirurgijoje siekiama taikyti saugesnius gydymo metodus, todėl ne išimtis yra ir venų chirurgija. Akivaizdu, jog mažiau invaziniai gydymo metodai yra pranašesni prieš klasikinę venų chirurgiją tiek kosmetine, tiek trumpesnio nedarbingumo prasme. Kokį gydymo metodą parinkti, nusprendžia gydytojas kraujagyslių chirurgas konsultacijos metu. Labai svarbu, kad konsultuojantis gydytojas gebėtų atlikti tiek klasikinę venų operaciją, tiek minimaliai invazines procedūras, nes tik tais atvejais galima tikėtis tinkamai parinkto gydymo metodo ir, be abejonės, geriausio gydymo rezultato.

- Jeigu jaunai moteriai iššoko venos, ar galima sportuoti? Gal ne visos sporto rūšys tinkamos?

- Esant venų išsiplėtimui, nerekomenduojami sunkumų kilnojimai, sporto rūšys, kur reikalingas stiprus pilvo preso įtempimas. Tinkamiausi yra ėjimas ar lengvas bėgimas. Einant susitraukinėja blauzdos raumuo ir tuo pačiu suaktyvinama veninė kraujotaka – mažinamas veninis sąstovis apatinėje kojos dalyje, o tai lėtina ligos progresavimą.

- Kas dar galėtų sumažinti šios ligos riziką? Gal yra specialūs pratimai?

- Deja, bet genetinės predispozijos mes pakeisti negalime, tačiau aktyvus, o ne sėslus gyvenimo būdas gali sulėtinti šios ligos progresavimą. Jei žmogus dirba sėdimą darbą, rekomenduojama atlikti pėdos judinimo pratimus. Neturėtume pamiršti, kad ir mūsų kojos nori pailsėti, todėl laisvesnę akimirką reiktų iškelti kojas aukščiau, kad veniniam kraujui būtų lengviau keliauti iš kojų link širdies.

- Ar tai gali būti paveldima liga ar polinkis?

- 50–70 proc. atvejų poodinių venų išsiplėtimas yra paveldima problema, todėl neretai mes gydome ne vieną šeimos narį. Be to, kaip jau minėjau, dažniau šia liga serga moterys, ypač po nėštumo, asmenys, turintys antsvorį bei dirbantys ilgai stovimą ar sėdimą darbą. Karštis taip pat nėra rekomenduojamas ir yra vienas iš rizikos faktorių ligai progresuoti.

- Kokios komplikacijos gresia negydant varikozės?

- Be jau minėtų ligos sukeliamų diskomforto reiškinių bei kosmetinių pakitimų kojose, vėlyvesnėse ligos stadijose poodinių venų išsiplėtimas gali komplikuotis krešulių susidarymu venose, odos patamsėjimu ir sukietėjimu bei trofinių opų atsiradimu. Todėl ypač svarbus savalaikis kreipimasis pas gydytoją kraujagyslių chirurgą, nelaukiant galimų ligos sukeltų komplikacijų ateityje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius