-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kada deguonies terapija padeda išgyventi ir pagerina gyvenimo kokybę

Ilgalaikė deguonies terapija namuose lemia tai, kad kai kurie ligoniai turi daugiau galimybių išgyventi, kitiems pacientams ji pagerina gyvenimo kokybę, mažina nerimą ar depresijos lygį. Kas yra deguonies terapija ir kada ji rekomenduojama?
Kada deguonies terapija padeda išgyventi ir pagerina gyvenimo kokybę
Kada deguonies terapija padeda išgyventi ir pagerina gyvenimo kokybę / Partnerio nuotr.

Deguonies terapija, dar vadinama oksigenoterapija, – gydymas deguonimi. Tyrimais įrodyta, kad, sergant tam tikromis ligomis, deguonies terapija prailgina gyvenimo trukmę ir pagerina jo kokybę.

Gydymas deguonimi namuose

Toks gydymas šiandien įmanomas ir namuose. Tam naudojami kelių rūšių deguonies gamybos aparatai – deguonies koncentratoriai. Jie iš aplinkos oro išskiria deguonį, jį filtruoja, koncentruoja ir tiekia pacientui per kaukę arba nosies andėklą. Namuose galima naudoti į elektros tinklą jungiamus deguonies koncentratorius arba energiją iš įkraunamų baterijų imančius mobilius koncentratorius, taip pat mažus balionėlius, namuose pripildomus deguonies pildymo sistema.

Gydytojui pulmonologui paskyrus deguonies terapiją, deguonies koncentratorių galima išsinuomoti net neišėjus iš namų. Užtenka paskambinti nurodytais telefonais ir aparatas bus pristatytas per parą visoje Lietuvoje. Dabar nuomojami ir stacionarūs (stovintys namuose), ir mobilūs (su kuprinėje nešiojamais deguonies balionėliais) aparatai.

Partnerio nuotr./Kada deguonies terapija padeda išgyventi ir pagerina gyvenimo kokybę
Partnerio nuotr./Kada deguonies terapija padeda išgyventi ir pagerina gyvenimo kokybę

Priklausomai nuo ligos stadijos, Valstybinė ligonių kasa gali ir kompensuoti šią terapiją. Tokiu atveju aparato atvežimas, mokymas, kaip juo naudotis, ir jo priežiūra ligoniui nekainuoja.

Kada reikia papildomo deguonies?

Kvėpavimo pagrindinė funkcija – prisotinti kraują deguonies ir iš organizmo pašalinti anglies dioksidą. Kai trūksta deguonies, pablogėja visos organų funkcijos, žmogus jaučiasi pavargęs, padidėja rizika susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis. Be to, kai kvėpuojama nepakankamai, pasunkėja žmogaus judėjimas ir padidėja nepakankamo judėjimo sukeliamų ligų rizika.

Jeigu žmogus serga plaučių liga ir sunkiai pasisavina deguonį, jo savijautą galima žymiai pagerinti, jam suteikiant galimybę įkvėpti daugiau deguonies, nei jo yra ore. Papildomas deguonis skatina kvėpavimo funkcijas ir suteikia energijos, užtikrina, kad visas organizmas ir organai geriau funkcionuotų. Todėl, kai sergama plaučių edema dėl širdies nepakankamumo, plautine hipertenzija ar policitemija, papildomas deguonis pagerina ligonių gyvenimo kokybę.

O sergant lėtine obstrukcine plaučių liga, kai nuolat trūksta deguonies, ilgalaikė deguonies terapija lemia, kad pacientas turi daugiau galimybių išgyventi.

Prieš pradedant deguonies terapiją atliekami keli tyrimai: peršviečiama rentgenu, išmatuojamas gyvybinis plaučių tūris, ištiriamos arterinio kraujo dujos, nustatomas deguonies kiekis kraujyje esant ramybės būsenos ir judant. Jeigu nustatomas deguonies trūkumas, atliekama kraujo analizė (arterinio kraujo dujų matavimas).

Deguonis naudojamas pagal gydytojo rekomendacijas, reikalingas deguonies kiekis nustatomas tyrimais. Dažniausiai vienos dozės reikia esant ramybės būsenos ir kitos – esant apkrovai, pavyzdžiui, vaikščiojant. Deguonies dozių jokiu būdu nereikėtų keisti nepasikonsultavus su gydytoju. Geresni deguonies terapijos rezultatai pasiekiami tada, kai deguonis įkvepiamas visą parą. Organizme deguonies sukaupti neįmanoma – jis sunaudojamas maždaug per 5 minutes.

Žinotina, kad patalpoje, kurioje atliekama deguonies terapija, draudžiama rūkyti ir dirbti su atvira ugnimi. Todėl, jei esate rūkalius, prieš deguonies terapiją turite mesti rūkyti.

Deguonies kon­centratorių nuoma, pristatymas į namus visoje Lietuvoje.

Partnerio nuotr./Kada deguonies terapija padeda išgyventi ir pagerina gyvenimo kokybę
Partnerio nuotr./Kada deguonies terapija padeda išgyventi ir pagerina gyvenimo kokybę

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius